Magyarország egyik legnépszerűbb popzenei előadója, Ákos december 12-én, pénteken és 13-án, szombaton kétszer tölti meg a Papp László Budapest Sportarénát. Efféle bravúr pedig a magyar rockzene ősbölényein, nagyjából az LGT-n és Hobón kívül csak neki sikerülhet. Ákos az idén újra együtt dolgozik egyik korábbi bonanzás társával, Hauber Zsolttal, aki a koncerten is csatlakozik triójához. A jegyek súlyosan fogynak, de mi így is kiosztottunk párat a pénteki bulira - nyertesek a cikk végén.

Hauber Zsolt és Kovács Ákos

Persze a zongorista Havasi Balázs négyszer telerakta a Papp László Budapest Sportarénát a múlt héten, ám ő nem kifejezetten popzenész, és sikerében jókora szerepe van a jó pár éves, hatásos marketingmunkának. Ákos viszont immár több mint huszonöt éve folyamatosan népszerű és több, mint két évtizede vágott bele a sikerdús szólókarrierjébe.

Népszerűségét nyilván a magyarországi szintipop legnépszerűbb bandája, a Bonanza Banzai alapozta meg, a nemzetközi trendhez képest némi fáziskéséssel, a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján. Jellemző a korszak itthon még tisztázatlan zenei címkézésére, hogy Kovács Ákos az egyik Bonanza-koncerten technotestvéreknek nevezi rajongóit. A népszerű zenekarnak énekese szólókarrierje tette be kaput végül.

Decemberi koncertjeire viszont azt ígéri rajongóinak a mester: "újra dübörögnek a szintik". Újra, hiszen hosszú évek, sőt évtizedek után ismét együtt dolgozik hősünk Hauber Zsolttal a bonanzás haverral.

1993-ban jelenik meg a Karcolatok című első szólóalbum, a BB agóniája pedig 1994-ben fejeződik be. Ákos viszont a következő években saját jogon múlja fölül zenekarának népszerűségét. Úgy is, hogy elfordul a tömegeket vonzó szintipoptól. Ezentúl mindig kiváló producerekkel és zenészekkel dolgozva a pop-rock irányába fordul, a szintiket elnyomva megjelennek a gitárok és a dobok is a zenéjében.



Közönségét mégis leginkább szövegeivel fogja meg és szorongatja Ákos már több mint két évtizede. A szavak olyannyira fontos szerepet játszanak életében, hogy verseskötetei is jelentek meg karrierje során, ám azok értékelését hagyjuk inkább az irodalomkritikusokra. Nem hallgathatjuk el a tényt azonban, miközben rajongói himnuszként kántálják egyik-másik szövegét, a kritika nem mindig esik hasra tőlük.

A publikum viszont kitart, több mint húsz albuma közül mindegyik arany-, de legtöbbjük platinalemez is. Sőt, legtöbb albuma a Mahasz eladási listájának csúcsára is fölmászik. Ahogy legutolsó soralbuma, a 2084, amelyik egy Bonanza Banzai-lemezre, a George Orwell híres regényére reflektáló 1984-re kacsint vissza.

Idén teljes album ugyan nem, de egy ep ("középlemez") azért kijön. Az Igazán természetesen szintén platinalemez és Mahasz-top1 az idén. Ezen tűnik föl újra Hauber Ákos mellett. Idén tehát még messzebbre nyúl vissza emberünk, mint két éve. Ákost elérte a kapuzárási pánik - mondhatnák a rosszmájú kritikusok. Mi inkább azért a Hauberrel közös projektnek tulajdonítjuk a Duplaaréna - Újrakezdhetnénk szlogenjét. A bonanzás társ a Lepés Gábor billentyűssel és Bánfalvi Sándor dobossal teljes trióhoz csatlakozik a koncerteken is.

Decemberben az Ákos-fanoknak korán jön tehát a karácsony. December 12-én, pénteken és 13-án, szombaton, egyaránt este nyolctól a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik az ikon. A Koncertblog pedig a Mikulás és a Jézuska közösképviselőjeként jegyeket oszt a szombati alkalomra (melyek egyébként 5990 és 11 990 forint közötti áron kaphatók még korlátozott számban mindkét napra).

Párosjegyet nyertek

Mi volt egyidőben a 2010-es Balaton Soundon Hauber Zsolt koncertjével a nagyszínpadon? (Segítség akkori cikkünkben, a helyes válasz: Anima Sound System.)

A megfejtéseket a koncertblog1@gmail.com-ra vártuk Ákos tárggyal december 12-én, pénteken délig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a péntek esti Ákos-koncertre, a Papp László Budapest Sportarénába: Hódosi Annát és Perger Zsigmondot. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!