Többször foglalkoztunk már a Budapesti Fesztiválzenekar éjszakai Midnight Music eseménysorozatával, de most először szólunk bővebben és nyereményjátékkal az ezt közvetlenül megelőző hagyományos koncertjükről is. Péntek este először a Budapest Music Centerben (BMC) adnak Kortárs Koncertet, majd ezután éjszaka Kortárs Est alcímmel a Millenárison Midnight Music, természetesen ugyanezzel a tematikával és a barokkal kiegészülve. Játék jegyekért tehát mindkettőre, immár a nyertesekkel.

Bella Máté

Az este háromnegyed nyolckor a Budapest Music Centerben kezdődő Kortárs Koncert és az éjjel fél tizenkettőkor induló Midnight Music egyik főszereplője az élő klasszikusnak számító Pierre Boulez, aki Gazdátlan kalapács művével került a programba. Az 1925-ben született Boulez munkásságához szorosan kapcsolódik a fiatal magyar komponista, Bella Máté Csuang-ce álma című műve, mely szintén terítéken lesz a pénteki esti Fesztiválzenekar-koncerteken.

Bella így beszél a darabról (mely tisztelgés a IV. századi kínai taoista filozófus, Csuang-ce előtt): "A mű hangkészlete hat, egyenként hat hangból álló akkord különböző transzpozícióival jött létre. Az akkordok Pierre Boulez hat hangszerre írott, 1984-es Dérive 1 című darabjával állnak szoros összefüggésben: a Boulez-mű – a tizenkét hangból szintén hatot felhasználó – akkordjaiból létrehoztam azok árnyék/inverz akkordstruktúráit. Az egyik legkorábbi, álommal kapcsolatos kínai történet Csuang-céhez fűződik: álmában pillangóként látta önmagát, majd fölébredve nem tudta eldönteni, valóban ő álmodta-e, hogy pillangó, vagy épp most a pillangó álmodja magát Csuang-cének.”

Rajta kívül megszólal majd az 1957-ben született David Lang Ezek a törött szárnyak című darabja. Az amerikai zeneszerző a modernizmusból, minimalizmus és a rockból is merít jócskán, leggyakrabbi címkéje a posztminimalista. A pénteken előadandó Ezek a törött szárnyak-at 2010-re datálhatjuk, ekkor írta a chicagói Eighth Blackbird együttesnek.

Tizenegy perc egy korábbi Midnight Musicból

A másik amerikai alkotó, aki hallható lesz pénteken a BMC-ben, Steven Mackey egy évvel korábban, 1956-ban született. Neki is jelentős rockos kötődése van, ugyanis ő rockzenészként kezdte a zenélést. Igen elismert, manapság az egyik vezető komponistának tartják, és aktív előadó is. Slide című 2009-es színpadi darabját tenorra, elektromos gitárra és kamaraegyüttesre írta át szvit formájában 2012-ben.

A kicsit nehézebben befogadható, mondhatni, absztraktabb kortárs zeneművek mellett a Midnight Musicon nagy klasszikusok is szerepelnek. Itt Boulez és Mackey darabját nem is adják elő, csak Belláét és Langét - rajtuk kívül lesz két tuti siker, Bach és Händel, előbbi a c-moll-kettősversennyel, utóbbi az F-dúr, concerto grossóval. A szintén barokk mester Georg Philipp Telemann egy zeneművére is készülhetünk, A békák című, A-dúr-hegedűversenyre.

A BMC-be háromezer, a Millenárisra ezerötszáz forint a belépő, de aki utóbbi helyszínre biciklivel érkezik, annak harmincszázalékos kedvezmény jár. De aki velünk játszik, ingyen is ott lehet azon, amelyiken akar.

Jegyet nyertek

Mik voltak az okai annak, hogy Mendelssohn, a legutóbbi Midnight Music "főszereplője" halála után fokozatosan háttérbe szorult? (Segítség korábbi ajánlónkban, a helyes válasz: "Részben az erősödő németországi antiszemitizmus, részben pedig azon vélekedés miatt, hogy zenéje nem túl izgalmas.")

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Midnight4 tárggyal, ha a Midnight Musicra, és Kortárs tárggyal, ha a Kortárs Estre pályázol. A helyes megfejtést küldők és az arra pályázók közül két nyertest választottunk, akik az aznap esti Midnight Musicra mehetnek ingyen: Csorvási Anitát és Koren Mártont. A két másik nyertes, akik Kortárs Koncertre mehetnek ingyen másodmagukkal: Csoma Róbert és Halmágyi Anita. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!