A viharos gyorsasággal rapperkörökben szinte világszerte kultstátuszba, afféle hiphopos divatdiktátorrá emelkedett BP ruháit és kiegészítőit egy sor rappervilásztár hordja, pedig még csak a harmadik születésnapjukat ünneplik. Hosszú nevű születésnapi bulijukra (Heineken Legendary Nights - BP Clothing Birthday Bass), a Petőfi Csarnokba, drum'n'bass és a dubstep egyik atyjának számító dj Fresht hívták ünnepelni. A buli apropóján a BP-től Bornemissza Gergelyt interjúztattuk, illetve részletesen bemutatjuk Fresht is. Plusz párosjegyet lehetett nyerni a partyra.

Fresh valami BBC-s bulin füstözi a rajongókat

A BP Shop mára egyértelműen kultstátuszba került Magyarországon, és talán máshol is. Minek köszönhető ez a páratlan siker?
- Véleményem szerint a siker a lokálpatrióta szemléletnek, a sok szeretetnek, amit adunk és kapunk, valamint a dizájnnak köszönhető. Napról napra fejlődünk, és felvesszük a város és a világ ritmusát, haha. 

Végül megvalósult a BP Corner Corvin-tetőn? Tervezitek, hogy külföld felé is nyittok?
- Igen, régebben volt egy bolt a Tetőn. Most a három fő boltunkon és a most megújuló webshopon a fókusz. A külföldi expedíció pedig a 2015-ös év kitűzött célja.
Hogy látjátok a hazai öltözködési kultúrát?
- Egyre fejlődő tendenciát mutat, ahogy mi látjuk. Lassan szivárognak be az új trendek, mi is fejlődünk, viszont ha nem a szubkultúrát nézzük, még mindig nagy a lemaradás a Nyugathoz képest.
Hová és hogyan pozicionáljátok mindebben a BP-t?
- A BP Clothing streetwear-márka. Sokan közülünk régóta foglalkoznak ezzel a stílussal, ami nem titok, a kilencvenes évek óta terjeng a tengeren túlról. Ez alapvetően városi viselet, itt jön képbe a BP mint lokálpatrióta lovebrand. A mi specialitásunk a ruházaton kívül a baseball-sapka. Több külföldi sportszergyártóval is kollaboráltunk az elmúlt években.
Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy kevés versenytárs van az itthoni piacon, aki hasonló dolgokkal foglalkozik. Szándékunk szerint egy szerethető, jó minőségű, helyenként fiatalos, de ugyanakkor érett vizualitással rendelkező prémiummárkát építünk.
Változott az utóbbi években a magyar streetwear? Milyen irányban?
- Szerintem igen. A magyar oldal mindenképpen a jó irányba mozdult.
Szeretünk a gondolattal kacérkodni, hogy a fejlődés élére álljunk, de csak szerényen...
Egy korábbi interjútokban olvastuk, hogy a baseball-sapkákon kívül szinte mindent itthon gyártotok. Ennyire fontosnak tartjátok, hogy támogassátok a magyar ipart?
- Fontosnak, igen. Természetesen vannak előnyei is, mint például a szállítási idő és költségek megspórolása. Több céggel is együtt dolgozunk, és mondhatjuk, hogy eddig nem bántuk meg a dolgot. A sapka sajnos még egy olyan dolog, amit nagy mennyiségben nem tudunk még itthon előállítani.
Manapság divatos fiatal és menő dizájnereket felkérni különböző projektekhez, és nálatok is gyakorlat ez. Milyen szempontok szerint választjátok ki őket? Kiket terveztek a közeljövőben felkérni?
- Mindenképpen az érték a fontos. Van éppen például a Wonderground-lányokkal egy közös projekt, de nem csak a mai "menő" figurákkal lehet szép dolgokat alkotni. Hamarosan, a Design-terminál támogatásával és Ternovszky Béla közreműködésével érkezik egy új és limitált kollekciónk a Macskafogó című animációs filmet honorálva. Itt együtt dolgozunk Bélával, aki ugyan nem ennek a generációnak az éllovasa, de vitathatatlanul egy kultfilm fűződik a nevéhez, és ha tőle van még mit tanulni. A múlt megőrzését és tiszteletét nagyon fontosnak tartjuk.
Mit jelent számotokra az idei szülinap? Miben más, mint a korábbiak?
- Az idei szülinap nagyobb volumenű, mint az előzőek, mivel elértük a mágikus harmadik évfordulót. Idén elektronikus zene lesz, hogy mindenkinek az ízlését kielégíthessük. Úgy gondoltuk, valami nagy húzás kell.
Mi volt a BP életében az idei mérföldkő, miket emelnétek ki 2014-ből?
- Nos, sok a mérföldkő, hiszen folyamatos a fejlődés. A legnagyobb eddig történt dolog a nemrég megjelent Back to the Woods kollekció, mely a BP Clothing szelekcó új generációjának első sorozata. A számunkra legkedvesebb esemény pedig még hátravan, ez a már említett macsakfogós kollekció.
Mit terveztek a jövő évben?
- Egy nemzetközi szintű webshop épül majd föl teljesen, mely most év végén indul. Ezen kívül szert tettünk új külföldi szponzoráltakra, akik BP Herók lesznek, és a határokon túl is hírdetik az igét.
Miért pont Freshre esett a választás headlinernek?
- Ő mindenképp nagy név, és mi ilyet nevet szerettünk volna a harmadik szülinapunkra. Az úriember már húsz éve sztár-dj, és ha valakire rábíznánk, a buli hangulatát, akkor az épp ő. Közülünk többen is részesei voltak a drum'n'bass-kultúrának, ezért tudjuk, hogy mit fogunk kapni. Ezen kívül azt szeretnénk, ha mindenki ízlésének legalább kicsit megfelelnénk, ezt bizonyítja az ő személye és a lineup színessége.

Van valami különleges oka, hogy csakaz Irie Maffia fog fellépni a "saját zenekarok" közül?
- Különleges ok nincs, szerettünk volna idén kicsit újítani, és mindenkit elvarázsolni. A zenekarok ugyanúgy a szívünk csücskei, nem hiába van az Irie Maffia-dj-szett is az esti étlapon.
Fresh, a stílusdiktátor

Dj Fresh részese, sőt, egyik kitalálója volt a legnépszerűbb törtütemű stílusoknak. A Daniel Stein zenei világát nem más együttesek alakították, mint a Happy Mondays, a My Bloody Valentine vagy épp a Ride, így nem csoda, hogy az egyetemet is otthagyta, mikor a Scandal FM kalózrádióval kapcsolatba került. Innentől már csak a zenére fókuszálva 1995-re a Renegade Hardware kiadónál sikeresen megjelentette első számait, ahol aztán Future Forces-szal összehozták a legendás régisulis dnb-bandát, a Bad Companyt, melynek zenei világa sokaknak ma már túl nyersnek, csattogósnak tűnik, mégis lerakta a stílus alapjait olyan számokkal, mint a The Nine, a Son of Nitrous vagy a The Pulse.

A Bad Company feloszlása után (ez is feloszlik, majd újra összeáll, bár most épp december végén játszanak nálunk) nem sokkal már a Pendulum pályáját egyengette, de közben a saját számok írásáról sem tett le, sőt. Gyakran "futurejungle"-ként aposztrofált zenéi ekkortájt kezdtek megjelenni, melyeket már a kortársai ihlettek, és elkezdett nyitni a jumpup, dubstep, dutchhouse-elektró, sőt a moombathon felé is.

Mindennek eredményeként született meg a Gold Dust, ami maga ötödik helyével a brit lemezeladási listán már előrevetítette a későbbi sikereket. Egy évre rá a Louderrel pedig egymaga kommercializálta hirtelen a dubstepet, hiszen a kislemez az említett lista első helyéig jutott. A legutóbbi kislemezén Jay Fay-jel és Miss Dynamite-tal dolgozott együtt, a Dibby Dibby Sound szintén betalált a maga vidám raggás, elektrós hangzásával, és zsebelt be több mint tizenötmillió Youtube-hitet.

Turnéjaira az utóbbi időben mc Messyt szokta magával vinni, aki már az E-Z Rollersszel is sokat bizonyított a színpadon, sőt a 2010-es Drum and Bass Arena díjátadón az év újonca díjat is bezsebelte.

Az esti partyt megelőzően nap közben a harmadik Kicks R Good elégíti majd ki az érdekőlők kíváncsiságát a Pecsában, mindent megmutatva, amit a cipőkultuszról, a márkákról és a legújabb trendekről tudni érdemes. A szülinapi est fő fellépője, Fresh mellett az egyik hazai kedvenc, Andro is pörget majd, akit az Irie Mafia dj-szettje követ a sorban, Jumo Daddydj Elo és mc Columbo közreműködésével a hírek szerint egy erősen "future set" keretében.

Érkezik továbbá Mindscape is, aki az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb magyar és nemzetközi drum'n'basses producere, valamint dj Nara, aki szkreccstechnikájával fog meggyőzni mindenkit.

A normál belépő egy tízes híján kétezer forint, a korlátozott számban (száz van belőle) kapható vipjegy négyezerrel több. Utóbbiért jár egy welcome-koktél, három Heineken, ugyanennyi Red Bull, egy négycentes Rézangyal pálinka, egy BP Shop-os törzsvásárlói kártya, külön bejárat sorbanállás nélkül, illetve külön emelvény, hogy pultnál se kelljen sorbanállni.

Játék, nyertesek

Milyen rapet tol DMX, a BP Stayhigh-jal közös sorozatának szeptemberi fellépője? (Segítség korábbi ajánlónkban, a helyes válasz hardcorerap.)

A megfejtéseket december hatodikán, szombaton délig vártuk a koncertblog1@gmail.com-ra BP tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül három nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a szombat esti Heineken Legendary Nights - BP Clothing Birthday Bass: Dj Fresh & Mc Messy partyra, a Petőfi Csarnokba: Hartay Csabát, Mosoni Andreát és Takács Andrást. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!