Csütörtökön a Szabó Balázs Bandája koncertjével nyitja ötödik szezonját a város, sőt az ország legnagyobb, állandó szabadtéri szórakozóhelye, a Budapest Park, melyet családi, sportos és mindenféle egyéb programjaival már nyugodtan nevezhetünk kultúrkomplexumnak. Nyitás előtt egy héttel kimentünk a Soroksári útra, hogy megtudjuk, mire számíthatunk idén a Parkban. Kalauzunk Rimóczi Imre művészeti vezető volt. A riport után pedig összeszedtük az idei szezon eddig kiírt tíz, szerintünk legerősebb programját.

budapest park szezonnyitó riport rimóczi imre művészeti vezető nyár party buli koncert top10 ajánló belga akezdetphiai bl bajnokok ligája foci-eb labdarúgó-eb ledfal sportkert retrokert rio olimpia sport Pöttömkert soroksári út mlsz Elefántcsontpart dj pult after franciaország lofti begi könnyűzene lemez bon voyage fesztivál total dance festival tdf vécé sminkszoba hoppá nagytánctér domb szabadulószoba trap factory vizesblokk merchandise bátor tábor weiler péter póló festmény bp shop streetwear shop szőke gábor miklós dante ozora valóság scooter podcast hősök hiphop park Punnany massif fel körkorkép mondjál hármat képviselő boogie az a baj culture beat captain jack pharao master blaster layzee Mr. President interjú tavasz headliner billy talent punk rock együttes che sudaka copy con barcelona mezticaje világzene ska reggae rapper zaz tüskecsarnok soldout damian jr. gong marley bob marley Cypress Hill skrillex

A nagytánctér - egy része, nyitás előtt egy héttel 

Az idei a foci-Eb és a nyári olimpia miatt a sport éve lesz, a Budapest Parkban is – kezdi Rimóczi. Az ötödik szezonját indító nonstop fesztiválhangulatra bazírozó létesítmény idén is a tavalyi év tanulságait levonva átalakul és megújul. Az egyik ilyen újdonság a főbejárat bal oldalán egy óriás ledfalas sportkert. Itt lehet majd nyomon követni a labdarúgó-Eb összes meccsét, a hátralévő BL-fordulókkal egyetemben (a nyitástól számítva ez a két elődöntő visszavágóját és a döntőt jelenti), illetve a tervek szerint a riói olimpia eseményeit is.

A felállított kivetítő elé dj-pultot is építenek, ezzel a meccs utáni hangulatot lehet majd megcsinálni, mindenféle aftereknek adva teret, illetve minden hónap első vasárnapján gyerekesek számára rendezett Pöttömkert miniszínpadja is ide épül. Sőt, a franciaországi Eb előtt és két nappal az Elefántcsontpart elleni felkészülési meccs után, május 22-én itt lesz az MLSZ által kiadott szurkolói lemez bemutatópartyja is. A lemezt az ismert dj-producer, Lotfi Begi készíti, és a magyar könnyűzene színe-java hallható rajta.

"Az eddigiekhez képest a gazdasági udvar előrébb került, ami lehetőséget adott, hogy egy óriási arénát csináljunk; hiszen a nagyszínpad előtt gyakran több mint nyolc- tízezer ember bulizik, így kiemelt szempont, hogy minél többen tudják kényelmesen élvezni a koncerteket" – mesélte Rimóczi Imre. A tombolda mellett a teraszfelületeket is megnövelték, és a vécéfronton is komoly erősítés történt, hiszen két hatalmas mellékhelyiség-komplexum épült a nagytánctér két oldalán. Míg a Hoppá! nevű vipszekcióban még több női mellékhelyiséget alakítottak ki; az extrák extrája pedig az itteni belső sminkszoba! De természetesen marad vécé a helyszíneken is, így a retro- és a sportkert is saját vizesblokkal fog operálni.

budapest park szezonnyitó riport rimóczi imre művészeti vezető nyár party buli koncert top10 ajánló belga akezdetphiai bl bajnokok ligája foci-eb labdarúgó-eb ledfal sportkert retrokert rio olimpia sport Pöttömkert soroksári út mlsz Elefántcsontpart dj pult after franciaország lofti begi könnyűzene lemez bon voyage fesztivál total dance festival tdf vécé sminkszoba hoppá nagytánctér domb szabadulószoba trap factory vizesblokk merchandise bátor tábor weiler péter póló festmény bp shop streetwear shop szőke gábor miklós dante ozora valóság scooter podcast hősök hiphop park Punnany massif fel körkorkép mondjál hármat képviselő boogie az a baj culture beat captain jack pharao master blaster layzee Mr. President interjú tavasz headliner billy talent punk rock együttes che sudaka copy con barcelona mezticaje világzene ska reggae rapper zaz tüskecsarnok soldout damian jr. gong marley bob marley Cypress Hill skrillex

A domb és a színesre tekert fák

A kajáldákat is egy helyre koncentrálják idénre, mindegyik egység a Park közepén, a dombon lesz elérhető. Kevesen tudják, hogy a retrokertnél lévő domb alatt a Trap Factory által üzemeltetett szabadulószobák működnek, melyekben gyors, rövid pályákon három-négy fős csapatoknak a bulizással, a zenével, vagy éppen fesztiválokkal kapcsolatos feladatokat kell majd megoldani.

A merchandise-cuccokat közvetlenül a bejárat mellé pakolták, ezek különlegessége, hogy a Budapest Park-os pólók és relikviák mellett a Bátor Táborral együttműködve a Weiler Péter által készített, együtteseket ábrázoló festmények polónyomatait is meg lehet majd vásárolni. Ezeket a képeket ki is állítják a Parkban, melyekre a nyár végén majd egy aukciót tartanak, melynek a bevételét szintén a Bátor Tábor kapja. Újdonság, hogy idén helyet kap a magyar streetwear-világmárka, a BP Shop is a Park-shopban.

Egy héttel a nyitás előtti ottjártunkkor láttunk egy falécekből ácsolt, hatalmas kutyafejet – az új Fradi-stadion, a Groupama Aréna előtti fém sasszobrot is alkotó Szőke Gábor Miklós Dante című művét – színesre tekert fákat, rengeteg tarka zászlót. Minderről óhatatlanul is kedvenc fesztiválunk, Ozora jutott eszünkbe. A művészeti vezető fölvetésünkre nem is tagadta, hogy ezek náluk is azt erősítik, hogy a koncertekre bejutva, amikor belépünk a kapun, felejtsük el a mindennapok gondját, bulizzunk felhőtlenül, és hagyjuk kint a valóságot.

Top10-ajánlatunk – időrendi sorrendben


(a szezon eddigi, nyilvános bookingjai közül)

Április 30., szombat: Scooter-koncert
A német legenda koncertjét az együttes számaiból összeállított saját podcasttal vezetjük föl.

Május 5., csütörtök: Akezdetphiai 20, Hősök 15
Akkezdetphiai húsz-, a Hősök pedig tizenöt éves évfordulóját tartja a Parkban. Mindkét formáció a magyar hiphop elitjébe tartozik már jó ideje.

Május 13-14., péntek-szombat: Punnany Massif
A srácok pénteken az új albumukat mutatják be, ami Fel címmel jelenik meg, szombaton pedig a Körkorkép lemez tízéves jubileumát ülik meg, ahol az album majd' minden számát letolják majd.

Május 21., szombat: Bëlga – Mondjál hármat!
A magyar nemzeti hiphop megkerülhetetlen csapata rendszerint őrületes bulikat kanyarít, és kevesen tudnak intelligensebb szatírával számot írni náluk. És hát mára több generáció felnőtt a Képviselő Boogie-ra, vagy épp az Az a bajra.

Május 22., vasárnap: Bon Voyage Fesztivál
Egyik legfontosabb kötelességünk jó utat és sok sikert kívánni legújabb hőseinknek, a foci-Eb-re negyvennégy, nagy világversenyre pedig harminc év után kijutó magyar futballválogatottnak, mielőtt harcba indulnak a franciaországi Eb-re.

Június 4., szombat: Total Dance Festival Cabrio
A kilencvenes évek legnagyobb sztárjaira épülő fesztiválsorozat stabilan hozza a legnagyobb neveket az érából, akikből sokukra mi is nosztalgiával gondolunk. A mostani etapban a Culture Beat, Captain Jack, Pharao, a Master Blaster és Layzee aka Mr. President – akivel a tavaly tavaszi TDF-en magunk is interjúztunk – lesznek a headlinerek. Az is biztos, hogy erre az eseményre is nagyszabású nyereményjátékkal és interjúval készülünk.

Június 7., kedd: Billy Talent
2010-es szigetes fellépésük után ismét ellátogat hazánkba a kanadai punkrockegyüttes, akik változatlan hévvel csapnak a húrok közé, egy közvetlenebb, mégis fesztiválszintű koncerten, hogy elmondják, van-e aznap ördög a vállukon.

Június 9., csütörtök: Che Sudaka, Copy Con
A latinos eklektikát már-már Manu Chao-s magaslatokba vivő, kimondottan vicces és szórakoztató dalszöveggel dolgozó mezticaje stílusú banda egyenesen Barcelonából érkezik, hátizsákjukban pedig skás, reggae-s, rockos és világzenei ihletésű számaik lesznek. A magyar reggae-rapper Copy Con pedig optimális választásnak tűnik mellé.

Július 22., péntek: Zaz
A franciák pacsirtája nemrég a Tüskecsarnokban kápráztatta el a közönséget varázslatos hangjával, ami kimondottan a francia sanzonok megéneklésére lett szerintünk többszörös genetikai módosítás után megtervezve. A februári, nagyon hamar soldoutos koncert jól mutatta, hogy egy lényegesen nagyobb helyszínt is meg tud tölteni a hölgy.

Augusztus 30., kedd: Damian Jr. Gong Marley
Bob Marley fia le sem tagadhatná a gyökereit, és ő már nemcsak kimondottan a klasszikus, roots-vonalat viszi tovább, hanem bele mer vágni az experimentálisabb dolgokba is; dolgozott már együtt a Cypress Hill-lel, vagy éppen Skrillexszel is.

Koncertblog Session podcast-sorozat

Filmzenék háborúja - John Williams/Star Wars-mix / podcaster: Metha, artworker: Lisa Biocrackne

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve - a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött - ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic - podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig - a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r'n'b - podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek - Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco - podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal - podcaster és artworker:Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum'n'bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint - podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál - podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok - fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop - podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!