Tagadhatatlanul beköszöntött a nyár, tombol a kánikula, ráadásul az előttünk álló hétvégén egyenesen hőségriadóval ijesztgetnek. Mi is lehetne jobb ajánlat ilyenkor, mint egy korsó frissen csapolt, jéghideg sört kortyolgatva ráérősen sétálgatni a Budai Várban, ínyenc módon válogatva a változatos zenei, kulturális és gasztrocsemegék között? Az egymásba érő fesztiválok forgatagában - egy héttel a városligeti szintén sörös Főzdefeszt után - minderre remek lehetőséget kínál az idén nyáron jubiláló, ötödik Budavári Sörfesztivál. Bérletnyertesek a cikk végén.

Tavalyi csápolás a sörfeszten

A csütörtökön startoló négynapos sörünnep a jeles alkalomnak megfelelően minden eddigit felülmúlóan változatos sör- és kultkínálattal csalogat mindenkit, aki igazán impozáns környezetben, kellemes hangulatban szeretne kikapcsolódni. Kétszázféle import-, hazai és kézműves-sörkülönlegesség, Ciderliget a lágyabb ízek kedvelőinek, és míg tavaly Csehország volt a díszvendég, addig idén egy másik sörnagyhatalom, Belgium sörkülönlegességeivel és kultúrájával ismerkedhetnek az érdeklődők.

Az Oroszlános-udvarban felállított nagyszínpadon csütörtökön Hadházi László Dumaszínháza után este nyolctól a Magna Cum Laude (tavaly évi végi interjúnk velük itt) fellépése indítja a koncertek sorozatát, akik az alkalomhoz remekül passzoló Pálinkadal mellett vélhetően a többi közkedvelt slágerükkel is megörvendeztetik rajongóik széles táborát. A kétórás előadás után, tíz órától Rakonczai Imre zongorista-énekes-előadóművész következik, aki testvérével, a neves producer Rakonczai Viktorral a kilencvenes évek sikercsapatában, a Vipben kezdte pályafutását.

A péntek is a kilencvenes évek, a retró jegyében telik: ez alkalommal az évtized lakossági technodiszkója kerül a figyelem fókuszába. Három hazai sztárfellépő, a Groovehouse, az Ufo, és a Kozmix egyenként félórás szettje után este kilenckor egy igazi világsztár lép a színpadra: Dr. Alban neve olyan világslágerekkel forrt össze, mint az It’s My Life, a Sing Hallelujah, vagy a No Coke. Aki tavaly egyenesen azt állította magáról nekünk, hogy a zenéje sokkal nagyobb, mint a kétezres éveké.

A szombat a végletek napja. A nyolcvanas években szinte elképzelhetetlen lett volna a punk és a diszkó békés egymás mellett élése, hogy a két egykori “ősellenség”, vagyis a Beatrice és a Neoton Família (a Quart szerinti tíz legnagyobb Neoton-sláger) egy színpadon, majdhogynem ugyanazon közönség előtt lépjenek fel... Más idők járnak, az akkori ellentétek is elsimultak talán az eltelt évtizedek alatt - Nagy Feróék (vele is dumáltunk tavaly) délután ötkor, Csepregi Éváék pedig este tízkor kezdik koncertjüket. Kettőjük között a klasszikusrock- és blues-alapokat a modernebb funkys és rock'n'roll-stíluselemekkel ötvöző székesfehérvári Strikers, vagyis "egy vérbeli bulizenekar" lép színpadra, melynek alapítói között az azóta kivált Tóth Gabi neve is felbukkan.

A vasárnap az igazi mulatós zenéé, a hagyományos és az alternatív vonal egyaránt képviselteti magát: utóbbit a Bohemian Betyars, előbbit pedig az ország egyik legnagyobb aktuális sztárja, Kis Grófo képviseli. Elképesztő Youtube-nézettségek, vezető hely a népszerűségi listákon, Petőfi Rádió-slágerek a sztárproducer Pixával... - No Roxa Áj, te vagy a király!

És ha ez sem lenne elég, a szervezők idén egy másik színpadot is felállítanak az intimebb, halkabb zenék kedvelőinek, méghozzá a Hunyadi-udvarban. Az Akusztikszínpad programjában minden este a New Orleans-i dixielandet játsszó The Marching Jazz Bandé a főszerep, előttük csütörtökön Harcsa Veronika, pénteken a korábbi Skorpió-tag Szűcs Antal Gábor, illetve a tavalyi A Dal egyik döntőse, a dj Newl-lal felálló a New Level Empire akusztikus műsora hallható.

Játék a bérletekért, nyertesekkel

Küldd be a kedvenc Dr. Alban-dumádat a tavalyi interjúnkból!

A levelet a kedvenc Dr. Alban-szövegeddel a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk június 11-én, csütörtökön este hatig. A beküldők közül hat nyertest választotttunk: Ekler Annamáriát, Hodray Rózát, Kálmán Gábort, Lenti Andrást, Páter Szabinát és Szalay Boldizsárt, akik ingyen mehetnek az aznap kezdődő és vasárnapig tartó V. Budavári Sörfesztiválra. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a fesztiválra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!