Csütörtökön ismét Budapesten ad műsort a legendás Einstürzende Neubauten. A harmincöt éves együttes most az Akvárium Klubba jön, és ezúttal afféle életműkoncerttel - megvan a nyertes.

 

A német, indusztriálalapú, leginkább avantgárd kísérleti zenét játszó együttes idén ünnepli megalakulásának harmincötödik évfordulóját. 1980-as kelet-berlini indulásuk után alapelemeiben változtatták meg és formálták át az indusztriálszcénát, július kilencedikén, csütörtökön pedig erre fognak visszatekinteni.

Munkásságuk később is sok ismert együttesre hatással volt, mint például a Rammsteinre, vagy a Nine Inch Nailsre. Az öttagú banda nem először koncertezik nálunk, már többször bizonyították, hogy hazánkban is képesek tömegeket megmozgatni.

Blixa Bargeld zenekara folyamatosan átalakul, megújul és kísérletezik, azonban stílusuk mindemellett is mindig jól felismerhető marad. Kezdetekben az zenei alapfelállást saját készítésű "hangszerekkel" dobták meg, melyek főként fémhulladékból és különböző munkaeszközökből álltak. Ezek adottságait kihasználva bontották meg a zene hétköznapiságát, a zajt a muzsikával keverve megteremtették a káosz harmóniáját és egyedi ipari hangzást értek el.

Szintén meghatározó a zenéjükben egy sajátos melankólia, ami a nyugodtabb, lassabb számaikat hatja át – az ember a gyárak zaja által keltett feszültség után hirtelen úgy érzi, mintha szürke esőfelhők telepednének fölé.

Mostani budapesti koncertjükre greatesthits-koncepciójú műsorral készülnek, így a hangsúly nem az új dalokon, hanem sokkal inkább a régi, már klasszikusnak számító albumaikon lesz. Ezáltal az együttes régebbi rajongói felidézhetik a korai évek Einstürzendéjét, az új érdeklődőknek pedig átfogó élményt nyújthat ez az életműkoncertnek nevezhető esemény.

Érdemes tehát a koncertre többek között a Haus der Lüge (1989), a Tabula Rasa (1993) vagy a Silence Is Sexy (2000) albumokkal hangolódni, mert biztosan hallhatunk számokat ezekről is.

Kapunyitás este nyolckor, earlybird-jegyek ötezer-kilencszáz forintot kóstálnak, az elővételesek egy ezressel, a helyszínen pedig egy újabb ezerforintossal többe kerülnek. Ám aki velünk játszik, lehet, hogy semmit sem kell fizetnie.

Ingyen mennek

A komolyzene mely nagy alakjának dallamait véltük felfedezni a Laibach zenéjében? (Segítség április koncertajánlónkban, a helyes válasz: Richard Wagner.)

A megfejtéseket július kilencedikén, csütörtökön - meghosszabbított határidővel - délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Einstürzende tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertest választottunk: Törek Katalint, aki másodmagával ingyen mehet a csütörtök esti Einstürzende Neubaten-koncertre, az Akvárium Klubba. A nyertest e-mailben értesítjük, egyben tudattuk vele a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!