A múlt heti nagy hangulatú Miazott Fesztivál után az Eclecticartists csapata most Mikuláskor még nagyobbat dob - hosszú évek után újra elhozza Budapestre a Fingathinget, az instrumentális hiphop európai - mondhatjuk - vezéralakját. Mellé rakja még Jon Kennedyt, illetve a műfaj hazai vezéregyéniségét, dj Bootsie-t, részünkről pedig párosbelépővel egészül ki a Télapó puttonya. Játék a cikk végén, a nyertessel.

Fingathing

Finghating

Peter Parker (aka Daniel Baxter) és a nagybőgős Sneaky (Simon Houghton) Fingathingje az ezredfordulón állt össze. Előbbire a Grand Central figyelt föl; ő akkor már a Cutting Crew-val és a DMC-világbajnok dj Noize-zal működött együtt mindenféle zenei ügyekben. Sneaky előzőleg klasszikus zenei tanulmányokat folytatott. Sikereit látva a Ninja Tune legendája, Mr. Scruff kérte, dolgozzon bele Keep It Unreal lemezébe. A virtuóz basszernek hamar elterjedt a híre Londonban, egyre csak többen hívták. Saját debütáló formációját, mégpedig a Fingathinget a Grand Centralnál rakta össze Parkerrel. Villámsebesen robbantak a zenei köztudatba, ráadásul egy olyan korban, amikor hatalmas fogékonyság volt az okos elektronikus zenére világszerte; lemezeik és fellépéseik is zajos sikert hoztak. Az akkori világ egyik legnépszerűbb lemezlovásza, Shadow is őket hívta előzenekarnak már 2002-ben, ráadásul mindjárt világ körüli albumturnéjára. Mostanában kevésbé voltak reflektorfényben, leginkább mert Sneakynek Berlinben lett családja. Idén tértek vissza, nyáron jártak már fesztiválokon is, de új lemezről egyelőre nincs hír. A páros komolyabb képregényrajongó, Budapestre jön is velük grafikusbarátjuk, Chris Drury is, aki liveactjük vizualitásáért felel majd. A srácok a hajón éjjel fél egykor kezdenek, és egy óráig tolják.

Jon Kennedy

Ha a Fingathing az elektronikus zene klasszikusa, akkor az este másik külföldije, Jon Kennedy egyszemélyben aktuális sztár, illetve a folytonosság a klasszikus korszak és a jelen között. Tizenkét év alatt emberünk Angliában lépésről lépésről építette föl magát, és vált az egyik legtöbbet foglalkoztatott dj-vé. 2012 tavaszán volt is már az A38-on, miután négy napon át bulizta végig hol kisebb, hol nagyobb brigáddal a budapesti éjszakát. Az elmúlt nagyjából két évben konkrétan körbeutazta szettjeivel a Földet, Franciaország, Japánt, India, Egyiptom, Dubaj, és most észak-amerikai turnéja előtt érkezik hozzánk. Egyébként dobosként kezdett zenélni, amit le se tagadhatna, egyedi és buzgó szemplerezése és az ebből kifolyó spéci hangzás 2001-es első albumán is megjelent már. Két évvel későbbi és 2005-ös lemeze már a Fingathinget is gondozó Grand Centralnál jött ki; ezeket azonban hosszabb szünet követte, ugyanis negyedik sorlemeze, már az amerikai Organiknál 2010-ben érkezett. Valamivel kevesebbet, három évet kellett várni az ötödikre, mely idén februárban jelent meg. Hajós fellépésén nyilván nyomja majd friss számait is, eklektikus dzsesszes-funkos-hiphopos-downtempós szettjében, mely éjjel kettőtől fél háromig tart majd a hajón.

Bootsie

Az ő feltűnése, első komoly, említésre méltó tette még korábbra tehető, mint a pénteki buli két brit sztárjáé: Bootsie menyerte a 1996-os DMC-bajnokságot, amikor is Árral Szemben zenekarral pörögtek az akkor még elég kezdetleges hazai underground-hiphopban. Aztán 2000-ben lépett megint egy nagyot, dolgozott ugyanis Yonderboi viharos és tartós sikerű debütalbumán, a Shallow and Profound-on. Yonderboi-jal (pontosabban a Yonderboi Quintettel) aztán ő is bejárta a világot, közel kétszáz koncert mindenfelé... Nem csoda, hogy meglehetősen összecsiszolódtak zenésztársaival, annyira, hogy meg is csinálták a Zagart. 2004-ben jött ki saját lemezével, a The Silent Partner-rel. Világ- és Európa-szerte is egyre felkapottabb lett, a hetedik Buddha Bar lemezre került trackje, sőt használták zenéjét a CSI-helyszínelők egyik epizódjában. 2009-es második albuma, a Holidays in the Shade az angol BBE-nél jelent meg, majd hamar jött egy újabb CSI-zene. Egy évvel később Rofusz Ferenc Kossuth- és Oscar-díjas animátor és rajzfilmes Ticket filmjének zenéjét bízták rá. Tavaly Erkel Ferenc operája, a Hunyadi László két tételét dolgozta át a Magyar Állami Operaház felkérésére. Aztán szintén tavaly már-már azt hittük, hogy nagyon fekszik a kurzusnak: augusztus huszadikán a Horseriders Toward the Abyss számával kezdődött még a hivatalos állami ünnepség is, a tűzijáték! Pénteken éjjel fél tizenkettőkor ő kezdi a bulit (előtte különbelépős Vágtázó Csodaszarvas-koncert lesz a hajón), és egy óráig, a Fingathing live-ig dj-zik.

Hunabeat, Suefo

A Fingathing és Kennedy között fél órára a Hubabeat, azaz az egyik legrégebbi hazai hiphopper, Györemix! és dj Direct ad kőkemény, négy lemezjátszós átállást, hogy a nagyágyúk között még egy cigire se tudjunk kimenni. Kennedy után pedig zárásig dj Suefo adja a várhatóan nem gyenge levezetést.

Az instrumentálhiphop-bulira elővételben, vagyis december ötödike, csütörtökig kétezer forint a jegy, a napján már egy ezressel több. Viszont nálunk ingyen is van kettő, illetve egy páros:

Játék

Melyik zenei akadémia workshopján lépett a Bootsie Quintett 2011 elején? (Segítség akkori posztunkban, a helyes válasz: Red Bull Music Academy.)

A megfejtéseket pénteken délután négyig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Fingathing tárggyal. A helyes megfejtést küldők között egy nyertest választottunk, aki másodmagával ingyen mehet a péntek esti Eclecticartist: Fingathing, Jon Kennedy partyra, az A38-ra: Omodi Zoltánt. A nyertes nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őt e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a buliba bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!