A szvinget örök, a szvinget mindenki szereti, ha a szüleiddel akarsz egy igazit bulizni, egy szvingtáncest vagy -koncert tökéletes választás, olyannyira, hogy akár nagyszülőket is simán magatokkal vihetitek. Az országszerte kitapintható szvinglázat nem csak Frank Sinatra születésének századik évfordulója ihlette, hanem a fővárosszerte gombamód szaporodó táncklubok és -estek. A műfaj hazai éllovasát, a Group'n'swing énekesnőjét, Mihályi Rékát és trombitását, Csik Tibort kérdeztük december 27-i évzáró nagykoncertjük előtt.

groupnswing nagykoncert millenáris teátrum ingyenjegy belépő-nyereményjáték mihályi réka énekesnő csik tibor trombitás interjú ajánló szving frank sinatra táncklub péntek tibor dj elektroszving buli Sammy Davis Jr. dean martin etta Etta James brian setzer magyar bálint gájer bálint zenekar most légy férfi megasztár randevú

Csaknem tíz évvel ezelőtt mi motivált titeket, hogy ezt a stílust műveljétek?
Mihályi Réka: Zenekarvezetőnk, aki egyben a dobosunk is, Péntek Tibor keltette életre anno tíz évvel ezelőtt ezt a zenekart. Bár már akkor is tíz főből állt a csapat, de valószínűleg senki sem gondolt arra, hogy ekkora utat jár majd be a zenekar. Ahhoz, hogy valaki ilyen zenei stílust választ, teljes meggyőződésből hinnie kell ebben a korszakban, ebben a varázslatos miliőben, mert ezáltal tud hiteles előadóművész vagy zenész lenni. Ezt az életérzést zsigerből kell hozni, és az elegancia mint elengedhetetlen védjegy szintén jó, ha ösztönből jön. Számomra ez a stílus és formáció tökéletes platform arra, hogy minden részletében megéljem a nőiességemet, és hogy zeneileg ki tudjak teljesedni.

Az utóbbi időben a szvingtáncok igazi reneszánszukat élik Magyarországon és az egész világon is. Vajon ez a lelkes táncosoknak és Frank Sinatrának köszönhető, illetve az újjászülető és megújuló szvingzenének?
MR: Azt látjuk, hogy a szving zene kortalan, és ha vannak is időszakok, amikor talán divatosabbnak tűnik, mégis mindig jelen van.
Csik Tibor: A szvingtáncosok mindenképpen meghatározó pontjai ennek a stílusnak, tulajdonképpen ők tartják életben a stílust azzal, hogy fontosnak tartják azt, hogy élőzenére táncoljanak. Így hát a mi koncertjeinkre is rendszeresen eljárnak. Frank Sinatra pedig egy olyan mérföldkő, aki által világhírű lett több szvingszám. Plusz idén lenne kereken százéves, ezért rá emlékezve a szokottnál is többször hallhatunk felvételeket tőle.

Talán csak érintőlegesen kapcsolódik az általatok művelt szvinghez a manapság hatalmas népszerűségű elektroszving – erről mit gondoltok? Nem jutott még eszetekbe, hogy gründoljatok valami ilyesmi produkciót?
MR: Szeretjük az elektroszving irányzatot, mivel főként a fiatalok, vagy olyanok körében is megkedvelteti magát, akik az előtt talán soha nem találkoztak a szving stílussal. Ezáltal ezekben a körökben az általunk játszott autentikusabb stílus is könnyebb befogadásra talál. Lüktetésében mi is használunk néhány dalunkban elektroszving-stílusjegyeket vagy egy-egy koncertünk után dj-t hívunk, aki az élőkoncert hangulatára építve belecsap egy igazi elektroszvingbuliba. A kettő tökéletesen kiegészíti egymást, és jól működik együtt!

Van-e olyan külföldi előadó, akihez igazán közelinek érzitek a saját zenéteket?
MR: Tekintve, hogy saját magyar nyelvű dalokat játszunk, így teljes mértékben önazonosak tudtunk lenni, annak ellenére, hogy sok új zenei stílusból merítkezünk. A korszak nagyjaitól tanulunk a legtöbbet, mint Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. vagy Dean Martin. Én személy szerint Etta James dalaiból és stílusjegyeiből építkezem a legtöbbször. Színpadi képben viszont Brian Setzer az egyik leginspirálóbb előadó számunkra.

Milyen nemzetközi megjelenéseket, aktivitásokat terveztek a közelebbi és a távolabbi jövőben?
CST: Szeretnénk a zenénket elsősorban a határon túli magyarlakta területekre elvinni, de mint ahogyan eddig is,  bármelyik országban szívesen koncertezünk.

Új énekesetek remekül beilleszkedett a zenekarba, mindjárt egy új lemezzel. Hogy érzitek, milyen változásokat hozott a zenétekben, vagy a zenekar életében?
MR: Hiszünk a változás jótékony hatásában. Jót tett a zenekarnak, hogy a sok munka mellett, ezzel a változással újra elkezdtünk jobban egymásra figyelni, így segítve Bálint gyors beilleszkedését. Csapatban az erő, és Bálint csapatban gondolkodik, amellett, hogy profi színészi múltja rengeteg új lehetőséget nyitott meg a zenekar előtt. A koncertek nem csak a zenélésről szólnak, hanem minden dalt átitatunk valami színpadi elemmel, legyen az egy színészi játékkal eljátszott dalszöveg, egy összekötő szöveg, egy fricska vagy bármi, ami közelebb hozza a közönséget és megnyit egy csatornát köztünk és a publikum között. Egyre tudatosabbak vagyunk a színpadon, és a közönség hálásan vesz részt ebben a közös játékban.
CST: Igen, nagyon megszerettük őt, és remekül illeszkedik a csapatba. Épp most készülünk ugye az évzáró színházi nagykoncertünkre, teljes forgatókönyvvel, dramaturgiával, melyben Bálint színészi képességeit valóban remekül ki tudjuk használni, és segít bennünket az esetleges színészi feladatok megoldásában.

Mennyire számít mérföldkőnek ez a karácsonyi nagykoncert a zenekar életében?
CST: Immáron harmadik éve készülünk évzáró nagykoncerttel. A korábban említett színházi show-műsor valóban nagyon izgalmas lesz, eddig még ilyet nem csináltunk, tudomásunk szerint más zenekar sem nagyon, de ebben a stílusban biztosan nem. Vizuálisan lesz igazán érdekes a show, idén nagy hangsúlyt fektetünk a vetítésre, de többet nem szeretnénk elárulni, mert  lelőnénk a poént.

Randevú a Group'n'swinggel


A háromnapos karácsony után következő, december huszonhetedikei, vasárnap esti évzáró nagykoncert helyszíne a Millenáris-Teátrum. Kezdés este fél nyolckor, a zenei fősodort pedig feltehetően az idén megjelent legutóbbi nagylemez, a Most légy férfi! számai jelentik majd. 2015 az új énekes Magyar Bálint (aki idén váltotta az öt év után szólókarrierbe kezdő, megasztáros Gájer Bálintot) és a Most légy férfi! album mellett a zenekar koncertjeinek hangulatában és a közönséggel való interakcióban, hozzáállásban is újat hozott. Egyre több a humor, a kikacsintás, a közönség bevonása és a színház - erre utal a koncert címe is: Randevú a Group'n'swinggel. Ennek a koncepciónak valójában ez a koncert a nyitánya, jövőre a tervek szerint már minden fellépés ilyen lesz.

Játék


Hánykor kezdett négy éve a Group'n'swing a Millenárison a Jazzy Fesztiválon? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: nyolckor.)

A megfejtéseket december 27-én, délig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Gns tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Janurik Timit és Peltzer Vilmost, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a 27-i, vasárnap esti Randevú a Group'n'swinggel koncertre, a Millenáris-Teátrumba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!