A metálzenéhez szervesen hozzátartozik a grandiózus látványvilág, olyan szakmai alapdolgok, mint az óriási haj és a tűzokádó sárkány. Metálkoncert nehezen elképzelhető hangfalhegyek és atomreaktorra hajazó két-, de inkább három- vagy négylábdobos szerkó nélkül, természetesen vastag láncra aggatott cintányérokkal. 

Mielőtt párás szemmel elmerülünk emlékeinkben, és halkan megátkozzuk Kurt Cobaint, akinek kinyúlt pulcsija - a szerző bizonyos barátai szerint - egyedül felelős a metálzene külsőségeinek enyhén nosztalgikus anakronizmussá válásáért - itt az ideje, hogy felidézzünk pár olyan dolgot, amit nagyszabású metálszínpadon láthattunk/láthatunk, de inkább a bábszínházban lenne a helye.

Kezdjük rögtön a gitárosok mögött álló, általában x*y darabból álló (ahol x több, mint kettő, y értéke pedig háromnál kezdődik és a gitáros egójától függően a végtelen felé tart) ún. ládákkal.

Általában egy két ládából és egy fejből álló stack bőven elég arra, hogy a gitáros remekül hallja magát bármilyen színpadon, az ennél több láda elhelyezése (pláne fej nélkül) szinte kizárólagosan magasan fejlett egó meglétét sejteti. Igen ám, de egy ilyen láda (aki cipelt már ilyet, pontosan tudja) bizony kurva nehéz, és egy sokállomásos turné során szegény roadok belelőszülnének, mire minden este felpakolnák a cuccot, ami - általában - be sincs mikrofonozva.

A KISS zenekar színpadán impozáns látványt nyújt a négyszer négy egymásra pakolt Marshall láda, viszont hátulról nézve vicces, hogy a ládák fele mélységűek, és egy jópofa zsanér-rendszer segítségével (lsd ún. kertkapu) egymásra hajthatók, így a kamionban kis helyen is elférnek. A látványhoz szorosan hozzátartozik a négy láda tetejére helyezett - talán jcm 800 - fej, ami - nem meglepő módon - belül üresen kong, leszámítva a bekapcsoló gömb mögé szerelt pici izzót, amitől olyan lesz, mintha be lenne kapcsolva. Szóval kamu az egész.

A hangzásról természetesen a színpad egyik sarkában alló, tökéletesen bemikrofonozott erősítő gondoskodik, de ugye a KISS fanok szomorúak lennének, ha csak egy szerény stack árválkodna Ace mögött.