Magyarország talán legcsaládiasabb hangulatú, legbékésebb zenei fesztiválja a soproni VOLT. A korrekt árak és szép lányok mellett a zenei kínálat is kiemelkedik a többi közül, akik egyszer fellépnek a fesztivál színpadján, azokról még biztos sokszor és sokat fogunk hallani a jövőben. Vájtfülű fesztiválozóknak fokozottan ajánlott a VOLT, a koncertütközések miatti tudathasadásos állapot garantált. De nézzük meg pontosan, miért is.

 

A VOLT is felismerte a „nulladik nap” szépségét. Kedden Kardos Horváth János és Jamie Winchester ünnepel, erre tesz rá még egy lapáttal az őket követő Ganxsta Zolee és a Kartell. Este tíztől a Tesco Disco electro-indie szettjére ugrálhat a korán érkező kemény mag. 

 

Szerdától indul koncertdömping, és mivel minden koncerten úgysem lehetünk ott, vegyük sorra, mit érdemes látni. Aznap délután az OTP Junior színpad lesz a legerősebb. 6-kor kezd a Kistehén Tánczenekar (egyik) utódzenekara, az Intim Torna Illegál, majd a Mystery Gang adja a talpunk alá a rockabilly-t, 22 órakor pedig a Zuboly tart ismerkedő táncestet a modern stílusokkal megdobott népzenei koncertjén. Éjjel fél 1-kor kezd a norvég Datarock duó az MR2-MOL színpadon. Az elektro-rock zenekar koncertjén megpörgethetjük a délutáni Anna & The Barbies-tól bebódult tinilányokat, persze úriemberek módjára. Ha van még kedv, ugyanezt folytathatjuk Ed Rush és a Fine Cut Bodies partyján éjjel 2-től.

 

 

 

 

Csütörtökön is korán kezdődik a nap, délután 4-kor feküdjünk ki a Nagyszínpadhoz, és hallgassuk meg hogyan mc-zik Copy Con a válogatott reggae riddimekre. Ezután lesz egy óránk sört szerezni, frizbizni, bajba keveredni, mert csak 6-kor kezdődik a francia N&SK örömkoncertje, amin a frankofón papírforma szerint nem nagyon lesz megállás. Őket követi a Magyarországra már szinte hazajáró szomszéd, az osztrák Parov Stelar Band. Az új, Coco című dupla lemezüket bemutató koncerten az elektró, a balkán, a szving és a jazz szerelemgyerekeit fogják játszani úgy, ahogy senki más nem csinálja. A teltház garantált, érdemes korán érkezni! Billy Idol után 23 órakor a nagyszínpadon lép fel a kötelező fesztiválzenekar, a Quimby, majd fél 1-től a szentendrei d’n’b mesterek, a Brains koncertjét hallhatjuk. 

 

 

Koncertek között, helyett érdemes elnézni a T-Mobile teraszra is, ahol a pontosan 10 éve indult EST FM emlékestjét tartják délután 4-től egészen hajnalig, olyan dj-k részvételével, mint Infragandhi, Cyborg Templar, Superman, Izil, Jutasi, Arab Sanyi, Nesta.

 

Pénteken már tényleg bajban leszünk, délután 4-kor se tudjuk már mit válasszunk. A Nagyszínpadon ekkor kezd a Pál Utcai Fiúk, fél 5-kor viszont az OTP Junior színpadán játszik a kétezres évek elejének magyar lounge prominensei – Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Andrew J – által életre hívott új nu jazz/trip hop projekt a Bin Jip. 19 órakor kezd az OTP Junior színpadon a Hiperkarma dobosaként elhíresült Frenk önmagáról elnevezett zenekara. Ákos este 9-kor játszik a Nagyszínpadon, őket követi a Prodigy, de 22 órától beköltözhetünk az OTP színpadhoz is. Ekkor kezd ugyanis az ukrán folkpunkot és skát játszó Haydamaky, majd őket követi Magyarország leghíresebb trombitásának zenekara, a Barabás Lőrinc Eklektric. Fokozottan ajánlott! Éjjel 2-kor pedig eljön a fesztivál csúcspontja, a Kruder és Dorfmeister nevével fémjelzett G-Stone kiadó világraszóló 16. születésnapi bulija, és a fiatal felnőtté válásuk apropóján kiadott dupla lemezes válogatás, a Sixteen F**king Years of G-Stone Recordings bemutatója, MC Earl Zinger és Ras MC T-Weed párbajával, és Fritz Fitzke vizuálművész szemet gyönyörködtető vetítéseivel.

 

 

Aki nagyon túl van pörögve, az közben menjen el, és nézze meg a New York-i punkveterán Agnostic Front koncertjét a Converse Arénában. Ott kő kövön nem marad.

 

Szombaton kezdjünk a magyar underground hiphop jeles képviselőinek, a Hősök koncertjével, majd menjünk át az OTP Junior színpadra lelazulni kicsit a fél 5-kor kezdődő Specko Jedno koncertre Rutkai Borival, ahonnan mehetünk is vissza a Converse Arénába az Akkezdet Phiai-koncertre. 19 órakor fejletépős metál a Nagyszínpadon, az amerikai Soulfly előadásában, utánuk a Massive Attack mutatja meg, hogy sikerült az új albumuk, a Heligoland (megsúgom, tökéletes lett). Éjféltől a YouTube beatbox sztárja, Dub FX köpködi tele a mikrofont az OTP Junior színpadon. Éjjel 2-kor ne lepődjünk meg, ha önmagukkal meghasonlott tányérhajúak rohangálnak pánikba esve, fel-alá a fesztiválon. Ennek magyarázata az ugyanakkorra szervezett d’n’b őskövület Shy FX & Stamina MC (OTP Junior) és a Rewind záróbulija (MR2-MOL) lesz...