Az év végi buliáradatból egy elsővonalas kilencvenes évekbeli retrosztár nem maradhat ki - a húszéves Kozmix december 27-én, vasárnap este nyolckor az Arénában ad show-t. A duó két tagja, Horváth Hozsó Zsolt és Lányi Lala az alábbiakban saját maga vezeti föl a műsort, és egyúttal beszél az új lemezről, merthogy az is van, Eklektika címmel.

kozmix Papp László Budapest Sportaréna koncert húszéves 20 jubileum lányi lala Horváth Hozsó Zsolt eklektika album lemez technó hardcore kiadó interjú ajánló scooter hazafelé gyöngyhajú lány dédapám depeche mode szintipop balázs fecó total dance buli party Eurovíziós dalfesztivál  sláger retró

Mi kell egy két évtizedes zenei pályafutáshoz, mitől tud működni?
- Ami meghatározza az elmúlt húsz évünket, az a kitartás, a zene iránti szeretet, tisztelet és alázat. Nem vagyunk "begyepesedett" technohuszárok, ezért a lemezeinkre mindig is jellemző volt a változatosság. A dallamos popzenétől kezdve a durvább hardcore-dalokig az egészen mély érzelmes romantikus dalokig minden megtalálható volt mindig, akárcsak a mostani új lemezen is. A koncertet is ez a hangulat fogja jellemezni.

Annak idején hogy választottatok nevet, miért épp Kozmix?
- A Kozmix név az utolsó utáni pillanatban született meg, mikor már minden kész volt. Lemezszerződés, első lemez leadva, de a név még nem volt végleges. Rosszabbnál rosszabb verziókat kaptunk a kiadóból: "Őrült nők vegyszere", "Szuper NagyI", "Sooper Staars", és mivel már akkor is sokat remixeltünk, ezért lett Kozmix 'K'-val és 'z'-vel, amolyan jó "csehszlovákosan" írva.

A most megjelent Eklektika albumig hosszú út vezetett, sokféle arcotokat és hangzást megismerhetett a közönség, beleértve a feldolgozásokat, mint Hazafelé, Gyöngyhajú lány, Dédapám... Volt példaképetek?
- Az örökös példakép mindkettőnk életében a Depeche Mode és a nyolcvanas évek szintipop irányzata, ami vissza-visszaköszön minden albumunkon. De a magyar könnyűzenéből több olyan énekes, zenekar is van, melyet nem titkoltan nagyon kedvelünk, köztük Balázs Fecót különösen!

Állítólag a koncerteken annak idején a show közepén bevetettétek magatokat a közönség sorai közé...
- Igen, így volt, de volt, amikor ez balul sült el...

Scooterről már nyilván sokszor kérdeztek benneteket, most milyen a kapcsolatotok vele?
- Scooterrel nem mindig volt felhőtlen a kapcsolatunk; az ős-Total Dance-ek idején több ízben is együtt léptünk fel velük - előttük -, és akkora sikereink voltak az akkori arénában, hogy kijelentették a sokadik közös buli után, hogy ők nem hajlandók többet együtt fellépni velünk. Ez az évek múltával aztán megváltozott... Most már inkább örülnek, hogy mi vagyunk a műfaj hazai képviselői, akik életben tartják ezt a zenei stílust és az életérzést. Ma már jóban vagyunk!

Lázadó korszakotok hangos volt néhány extrém akciótól a koncerteken. Talán ezért nem is gondolnák sokan, hogy van egy nyugisabb, lágyabb, kifejezetten slágeres kínálata is a Kozmixnak.
- Erre most jó példa az új album "eklektikus" sokszínűsége, melyen kifejezetten slágergyanús felvételek is hallhatók. Ilyen dalt neveztünk a 2016-os Eurovizios Dalfesztiválra is, ezen először indulunk el. Fiataloktól, a ma már negyvenes korosztályig mindenkinek van legalább egy olyan Kozmix-dal a fejében, amit ismer, amit dúdolgat. A koncerteken minden esetben megdolgoztatjuk a közönséget, nem hagyjuk őket nyugodni egy percig sem, így együtt lélegzik a produkció a nagyérdeművel.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!