Az LGT eddigi negyvenkét éves pályafutása alatt még soha nem lépett föl sem az Arénában, sem elődjében, a Budapest Sportcsarnokban. Most a zenekar nemcsak egy, nem is kettő, hanem a hatalmas érdeklődésre és a várakozásokat messze felülmúló jegyeladásra tekintettel három koncertet ad: február 15-én, 16-án és 17-én, minden nap este héttől a Papp László Budapest Sportarénában, a Showtime Budapest szervezésében. A koncertsorozat nem véletlenül viseli az LGT-maraton nevet, Presser Gábor egy nyilatkozatában közel négyórás bulit ígért. A cikk végén, akik mehetnek a főpróbára.

LGT-maraton

A magyar rockzene egyik legmeghatározóbb formációja 1971-ben alakult. Az omegás Presser Gábor és Laux József, az azóta elhunyt Barta Tamás (a Hungáriából), és a Metro basszusgitárosa, Frenreisz Károly voltak az alapítók. A jelenlegi felállás öt évvel később alakult ki: Presser Gábor (ének, billentyűs, hangszerek), Somló Tamás (basszusgitár, ének, szaxofon), Solti János (dob, ütőhangszerek) és Karácsony János (ének, gitár). Nevükhöz megszámlálhatatlan sláger kapcsolódik, csak hogy a legnagyobbakat említsük, a Mindenki másképp csinálja, a Ringasd el magad, illetve a Szólj rám, ha hangosan énekelek, a Neked írom a dalt.

Az LGT közel harminc éve nem lépett föl hagyományos koncerthelyszínen, és tettek róla, hogy azért a mostani alkalom se legyen teljesen mindennapi. A zenekar és a Kultúrpart portál által szervezett Barta Tamás-gitárverseny győztese szintén fellép a februári szuperkoncerten. A zenészeknek két művel kellett pályázni: az Ő még csak most tizennégy című dallal (kíséret nélkül), és egy szabadon választott számmal. Az előadásokat egy-egy perc hosszúságú videóban kellett rögzíteni.

Karácsony János, Madarász Gábor és Sipeki Zoltán bírálta el a beérkezett ötvennégy pályázatot, és egyhangú döntés alapján a győztes az ötvenhárom éves, debreceni Enyedi Sándor lett, fődíjként pedig abban a megtiszteltetésben részesül, hogy együtt léphet föl a Loksi tagjaival, tízezer ember előtt, a Papp László Budapest Sportarénában.

Ha már a változásoknál tartunk, a komoly technológia is szerepet kap a koncerteken. A Budapesti Műszaki Egyetem kutatói által kifejlesztett Panocast, azaz panorámaközvetítéses technika segítségével bárki felléphet a zenekar tagjaként, és ehhez nem kell mást tenni, csak kényelmesen elhelyezkedni otthon, a számítógép előtt, és ide kattintani, mire máris a színpad közepén állunk, 2007-ben, a Sziget Fesztiválon.

Követhetjük a zenészeket, vagy rájuk kattintva többet megtudhatunk róluk. Több szemszögből is megfigyelhetjük az eseményeket: lehetünk zenészek, és nézhetjük a többieket, vagy a közönséget, illetve belebújhatunk az operatőrök és színpadon dolgozó technikusok bőrébe is. Az egér segítségével rá is fókuszálhatunk a részletekre, kameraállást válthatunk, és a színpad fölé repülhetünk.

LGT-Panocast

Nyerj jegyet a főpróbára!

Milyen stílusos helyszínen jelentette be az LGT és a Showtime a februári LGT-koncerteket tavaly májusban? (Segítség videós beszámolónkban volt, a helyes a Közlekedési Múzeum.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre vártuk, LGT tárggyal, február 13-án, szerdán, este hatig. A szerencsések: Balázsovics László, Balogh Péter, Horváth Zsuzsa.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra