Beleszerettünk az egyik legfrissebb elektronikus zenei irányzatba, a technodelicbe, melynek első igazán nagy hazai partyja következik pénteken a Margitszigeten, a Loading Zone és a Végre Péntek jóvoltából. A stílus elsőszámú képviselője, a svéd Solid Snake duó ad liveactet a Chachacha Cabrióban. Jegynyertesek a cikk végén.

Annyira beleszerettünk a technodelicbe, hogy az egyik legnagyobb és legrégebb óta topon lévő magyar dj-t, Budait kérdeztük meg a stílus néhány emblematikus számáról. A sztárlemezlovas pedig Eitan Reiter Ups and Downs-ának Perfect Stranger-feldolgozására még azt is kimondta, hogy "valahogy ebben formában, és így újult meg a táncparkett-orientált színtiszta elektronika". Nos, lelke rajta, és a miénk is.

A hatszámos, Budainak mutatott technodelic-válogatásban a pénteki party headlinere, a Solid Snake két helyen szerepelt. A Solead Il Gatto trackjét az ő remixelésükben mutattuk Budainak, akinek nagyon tetszett, és "full partyzenének" nevezte, meg ahogy mondta, hogy "az alja nagyon büntet, aminek büntetni is kell, szuper benne, hogy egy kicsit experimentál, mélyebb a téma benne, valahogy van benne egy retrós utánérzés".

A másik már egy saját Snake-szám volt, az Automation Monster Part 2, melyről szintén áradozott, meg megújult technó-minimál keveréknek nevezte, ami teljesen elvisz és ledöngöl, főleg a guruló basszussal, ami főnök a zenében.

Dj Tsubi - Loading Zone Demo Mix by Loading Zone on Mixcloud

Szóval, Budainak eléggé bejött a két svéd, Anders Rosergren és Omar Chelly zenéje. Ők ketten egyébként külön utakon jártak egészen 2008-ig. Ekkor döntötték el, hogy összeállnak - Omar addig a Tegmát tolta, mely a progresszív-psytrance egyik alapvető előadója volt a kétezres évek elejétől. Anders pedig megintcsak teljesen máshonnan jött, a Solid Snake előtt leginkább chillout-zenékben utazott, illetőleg, ahogy-mondani-szokás, utaztatott.

A srácoknak aztán eléggé bejött az ötlet. A tegmás szikárság szerencsésen találkozott a Rosergen-féle chilles hatásokkal, amiből olyan, alapvetően vidám, középtempós, táncparkettre, házimunkához, vezetéshez és szeretkezéshez egyaránt pompásan passzoló új irány bontakozott ki. Az újdonság a technodelic nevet kapta a dj-pultok keresztségében, és két-három-négy ezelőttől kis túlzással ettől harsognak Európa hangfalai.

Itthon persze még korántsincs így, de ezt már megszokhattuk, sőt szinte közhely, hogy hozzánk páréves csúszással érkeznek meg a zenei - és más művészeti - trendek (bár vannak, akik máshogy gondolják).

Djane Katamii & dj Tsubi - Live @ NYE Party 2013 by Loading Zone on Mixcloud

Most a Loading Zone csapat próbálja beültetni a bogarat a hazai partyarcok fülébe. Nem ez az első ilyen partyjuk, tavaly októberben a cseh dj Slatert hozták, majd márciusban csak magyar fellépőkkel tartottak technodelicpartyt a Margitszigeten. Ezekkal a bulikkal pedig mintegy előkészítették az igazán nagy dobást azonban, a május 24-i Solid Snake liveactet, melyet végül a Végre Péntek szervezőcsapattal közösen valósítanak meg.

A bulit este tízkor indítja dj Wegha (Starsheep System), akinek háromórás szettje után, éjjel egykor kezdődik a Solid Snake live. Ők fél háromig zenélnek, majd érkezik dj Tsubi, a Loading Zone oszlopos tagja, aki nemcsak az itthoni, hanem a nemzetközi psytrance-berkekben is ismert, a Loading Zone-bulikon viszont technodelicet pakol. Őt dj Katamii, a szép és tehetséges dj-hölgy követi, aki viszont már pályafutását kifejezetten technodelickel kezdte, és azzal is folytatja.

A partyra nincs elővétel, hanem a helyszínen éjfélig ezernyolcszáz forint a belépő, utána pedig kétezer. A pontos helyszín a Margitszigeti Atlétikai Centrumban lévő Chachacha Cabrio, ami alapvetően nyitott hely, de a napról napra javuló időjárás-előrejelzések most már azt mondják, hogy ezzel nem is lesz komoly probléma.

Nyerj jegyet!

Mely előadók hangzására emlékeztette dj Budait a Solid Snake Automation Monster Part 2 című száma múlt heti interjúnkban? (Helyes megfejtésnek a három Budai által említett előadó közül egyet is elfogadtunk, D-Nox, Audiojack és Lutzenkirchen közül.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre vártuk Solid tárggyal. A helyes megfejtést beküldők között két nyertest választottunk ki, akik ingyen mehetnek a péntek esti Solid Snake Live Presents by Végre Péntek & Loading Zone partyra a margitszigeti Chachacha Cabrióba: Asztalos Annát és Páldi Attilát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra