Az írek géppuskalábú hotsteppere, Michael Flatley visszatér hazánkba, ráadásul egyből négy helyszínen látható a Lord of the Dance teljesen felújított verziója, a Dangerous Games. Az új show-ban ő már persze nem szerepel, de az általa betanított, huszonkét év átlagéletkorú társaság biztosan hozza majd a szintet - olyannyira, hogy a csütörtöki budapesti előadásra rá kellett húzni még egyet, akkora volt az érdeklődés.

 

Tizenöt perc rivaldafényt szoktak emlegetni az átmeneti sztárok, celebek esetében, ám Michael Flatleynek hét is elég volt, hogy megalapozzon egy páratlan karriert. A négyéves kora óta táncoló, de apja buzdítására bokszot is tanuló srác tizenhét évesen még korosztályos aranykesztyűt is nyert. Tizenegy évesen nem sikerült bejutnia a Dennehy School of Irish Dance iskolába, mert túlkoros volt, ám a rákövetkező évben bejutott, majd megnyerte az összes amerikai versenyt, sőt szintén tizenhét évesen megnyerte az All-World Irish Dance Championshipet is.

Mégis a 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon nyújtott hétperces produkciója katapultálta őt a táncos ranglétra csúcsára. Az előadás gerincét képző elemek végül az eredeti Lord of the Dance műsorában teljesedtek ki, melyet végigturnéztatott az egész világon, négyszáz alkalommal táncolva el a címszerepet. Százhúszmillió ember láthatta a show-t világszerte, de közel húsz év után a mester úgy ítélte meg, ráfér a produkcióra egy teljes ráncfelvarrás.

A mostani magyarországi program, a Dangerous Games, azaz Veszélyes játék eltávolodik némileg az eredeti koncepciótól, és sokkal inkább a művészi az egész. A korszerűsített táncokat háromdimenziós és fénytechnikával ötvözi, és merőben újszerű kosztümökkel operálva próbál érzelmileg hatni a közönségre. Bár a történet ismét egyfajta dance-off ("Letáncollak a trónodról a p*csába, te gonosz Don!"), a karakterek mégis új személyiséggel felvértezve szállhatnak be a csatába az ír folklór alapjaira épülő utazásban.

Az énekesfront erősítésére a Girls Aloud énekesnőjét, Nadine Coyle-t kérték föl, aki Erin istennőt fogja megformálni. Az előadás további érdekessége, hogy a nyitójelenetben a mester is feltűnik, ahol bemutatja, hogy sikerült eljutnia oda, ahol most van, sőt a fináléban ismét előkerül egy "háromdésített" mása, hogy beleszóljon a csata végkimenetelébe. 


A Dangerous Games tavaly szeptemberben hatalmas sikerrel, húsz előadással debütált a London Palladium színházban. Az azóta tartó világkörüli turné keretében a produkció ősszel érkezik hazánkba: október huszadikán, kedden Veszprémben, másnap Debrecenben, csütörtökön Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában, majd az eredeti tervek szerint egy nap kihagyással, szombaton Győrben láthatjuk a Lord of the Dance új verzióját. Ám a nagy érdeklődésre tekintettel Budapesten lesz egy ráadás-előadás is, 23-án, amire nálunk vannak a páros ingyenjegyeid, csak válaszolj helyesen a következő kérdésre!

Játék

Mely vidéki napilapok méltatták a 2011-es magyországi Lord of the Dance-turnét? (Segítség akkori cikkünkben, a helyes válasz: Délmagyar, Dél-Magyarország, Vas Népe.)

A megfejtéseket Lord tárggyal a jatek@koncertblog.hu címre vártuk október 23-án, pénteken délig. A helyes megfejtést küldők közül három nyertest választottunk: Kováts Barnabást, Zelényi Gabriellát és Zsótér Andreát, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a péntek esti Lord of the Dance: Dangerous Games show-ra, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük az előadásra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!