A Paint Up! egyedülálló virtuális épületfestő verseny, melynek célja a "buildingmapping" népszerűsítése és a hazai tehetségek felkutatása. A beérkezett pályaműveket a Műcsarnok ezer négyzetméteres főhomlokzatára vetítve láthatjuk október hatodikán, szombaton este hét órától. A technológia nem csupán a különböző motívumok kivetítését teszi lehetővé, hanem akár az épület virtuális mozgatását is, így a nézőknek megismételhetetlen, varázslatoslátványban lesz részük. Mindezt pedig a Koncertblog élőben közvetíti:


Video streaming by Ustream

Az első versenyt két éve rendezte saját ötlet alapján a Visual Power a Magyar Nemzeti Galériánál. Már az első kezdeményezés is óriási sikert aratott, aztán tavaly az Magyar Tudományos Akadémia székházánál gyönyörködhettünk a mozgó animációkkal festett homlokzatokban, idén pedig a Műcsarnok virtuális megfestése volt a kitűzött feladat.

A technológia és a műfaj is egészen fiatal, a 3d-technológia és az óriási fényerejű projektorok elterjedése tette lehetővé létrejöttét, csupán öt-hat éve. A versenyre bárki nevezhetett háromperces zenei aláfestéssel ellátott filmmel, a pályaművek témaválasztása is az alkotók szabadságára volt bízva, annyi megkötéssel, hogy a mozgóképek igazodjanak az épület architektúrájához.

A fényt és árnyékot kreatív módon kihasználó alkotások ezért nemcsak egyszerű kivetítések, hanem képesek azt az érzetet kelteni, hogy az épület mozog, darabokra bomlik, táncol, homlokzata új életre kel. A műfaj legismertebb hazai képviselője Bordos László Zsolt videomapping-művész, számos nagysikerű, nemzetközi „buildingmapping”-projekt alkotója, aki erre az alkalomra alkotótársaival idén is készített egy versenyen kívüli bemutatófilmet, mely a szórakoztatás mellett bepillantást nyújt a nézőknek, hol tart ma, mire képes a buildingmapping műfaj.

A pályaműveket válogatott szakmai zsűri rangsorolja, a verseny első három helyezettjét és a közönség által legjobbnak tartott három alkotást is több millió forint összértékben jutalmazzák.

A zsűri tagjai: Bordos László Zsolt videomapping-művész, Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, esztéta, Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, filmrendező, dr. M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, animációs filmrendező, Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője, dokumentumfilm-rendező.

A rendezvény ingyenes, de ha mégsem tudnál elmenni, nézd nálunk döntőt élőben. A rendezvény műsorvezetője Szatory Dávid, a Nemzeti Színház művésze.

Közönségszavazás

A közönség alapdíjas sms-ben szavazhat arra a pályázóra, akinek a virtuális épületvetítés műfajában készített munkáját szívesen látná a Budapesti Karácsonyi Vásár ideje alatt. A nézők által legjobbnak tartott három mű alkotója lehetőséget kap, hogy díjazással elkészítsen egy-egy háromperces karácsonyi témájú animációt a budapesti Vörösmarty téren található Gerbeaud-házra, melyet az idei karácsonyi vásár ideje alatt, egy hónapon át naponta többször is láthatnak majd az érdeklődők.

Program

18:30: belmelegítés
19:00: megnyitó
19:15: az előzsűrizés során kiválasztott tizenkét mű nyilvános vetítése, az alkotók bemutatása

20:15: Az est fénypontja! (versenyen kívüli alkotás, a Bordos László Zsolt és alkotótársai által kifejezetten erre az alkalomra készített, emberi interakcióval kiegészített, 3d-animáció)

20:30: a zsűri visszavonul értékelni
a Kitchen Budapest bemutatkozása, interaktív vetítés
a döntős pályaművek legjobb részleteinek újbóli vetítése
Az est fénypontja! újbóli vetítése

21:15: eredményhirdetés, díjátadás
a zsűri rövid értékelése
a Bordos.ArtWorks által felajánlott különdíj átadása
a közönségdíjak átadása
az 1-3. helyezettek díjazása
fotózás, elköszönés

21:40: ráadás a később érkezőknek
a döntős alkotások helyezés szerinti vetítése
Az est fénypontja! újbóli vetítése
22.30 Rendezvényzárás

A döntős pályaművek lejátszási sorrendben

cím: 4015 frame, alkotó: Tiba Péter, Tibaur (Budapest)

Piros, D / Molnár Bernadett, Ettlike; Reikort Gábor, Affal; Kiss Gábor, Toby; Nagy Norbert, Norbi; Móri Éva; Gindele István, Gigi; Németh Viktor, Giant; Kiss Rumbach; Henrietta (Budapest)

History, Kántor Tamás, Anonim Flow (Budapest)

StereoTherapy, Vinícius Luz (Sao Paulo, Brazília), Edgar Salmen (Dubai, Egyesült Arab Emírségek)

Universal Planning, Varga Zoltán (Nyíregyháza), Szabó Csaba (Budapest)

A teremőr álma, Bessenyei Katalin (Budapest)

Este kimentél, reggel bejöttél, suttyomba’, Németh Zsuzsa, Lengyel István (Budapest)

Lateral Inhibition, OUCHHH (Dilan Regal, Harun Kerem Kose, Emre Onol, Ferdi Alici, Yusuf Emre, Kucur, Caglar Ozen, Bahadir Dagdelen, Selçuk Can Güven; Isztambul, Törökország)

New World Coming, Pozsgay Benedek (Budapest)

Tech-tonic, Selmeczy Miklós, Miks (Budapest)

Az elme forradalma, Juhász Péter (Budapest)

Random Access, Donato Maniello (Canosa di Puglia, Olaszország)

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra