A lengyelországi Unsound Festival szervezőinek felkérésére készült, Ben Frost és Daniel Bjarnason szerezte modern zeneművet hallgathatjuk meg a Művészetek Palotájában csütörtökön este. Az előadás részei az ambient-zene megalkotója, Brian Eno által külön ehhez a projekthez készített filmmanipulációk.

Ben Frost ausztrál születésű zeneszerző és előadó neve már ismert a zenészvilágban, egyre többen hivatkoznak rá, és tekintik inspirációnak a munkáját - leginkább modern kísérleti és elektronikus zenéjével vált ismertté. Sok meghatározó művésszel dolgozott már együtt, többek között Björkkel és Brian Enóval.

A kétezres évek elejétől Izlandon él és tagja az ottani kortárs zenére szakosodott Bedroom Communitynak. Innen ismeri David Bjarnasont, aki szintén tagja az alkotóközösségnek mint karmester és zeneszerző.

Mindketten termékeny alkotói időszakot élnek meg, ezen csütörtök este bemutatandó közös munkán túl külön-külön is szerepelnek a nemzetközi kortárs zenei életben, legújabban Frost a By the Throat, Bjarnason pedig a Processions című albumával.

A Solaris a legbelső traumatikus képzelgések és fantáziák születéséről szól. Az azonos című Stanislaw Lem-regény és a belőle készült kultikus Andrej Tarkovszkij-film ihlette a darabot. A zenében keveredik a modern számítógépes technika és a klasszikus zenekari játék, mindez a Sinfonietta Cracovia zenekar közreműködésével. A darabhoz szükség volt egy nemrég írt szoftverre, mely huszonkilenc vonóshangszerrel, a zongorával, gitárral és a filmmanipulációkkal alkot komplex egységet.

Boda Ada


Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!
 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)