Furcsa módon ugyanazon a napon, december 8-án üljük két fiatalon elhunyt bálványunk évfordulóját. Jim Morrison ma lenne 67 éves, a nála három évvel idősebb John Lennont meg éppen harminc éve gyilkolták meg New Yorkban. Lejjebb egy-egy koncertvideón tűnik föl a két csillag.

A New York-i Dakota-ház: a Lennon-gyilkosság helyszíne

Még simán élhetne a legendás Doors szuggesztív frontembere, Jim Morrison: éppen ma volna 67 éves a költő és rockbálvány. Majd' negyven éve annak, hogy JM - nem egész 28 évesen - 1971-ben, egy júliusi napon, máig nem tisztázott körülmények között életét vesztette egy párizsi fürdőkádban. Szó esett már drogtúladagolásról és szándékos öngyilkosságról, de egy conteo is elterjedt a rajongók között, miszerint az amerikai kormány gyilkoltatta volna meg. Szerencsére verseskötetei, a Doors hangzóanyagai - köztük négy stúdióalbum és koncertfelvételek - fennmaradtak utána. Utóbbiak közül nézzük a talán legbotrányosabbat:

Szintén szomorú aktualitás a mai napon John Lennon halálának harmincadik évfordulója. A Beatles hódításai után Lennon hippibálványként a béke egyik apostola lett, így óriási megrökönyödést keltett, mikor lelőtték. Paradox módon épp egy bomlott agyú rajongója, Mark David Chapman ölte meg Lennont. A liverpooli zenész életműve még Jim Morrisonénál is jóval terjedelmesebb, tőle sem volt nehéz emlékezetes koncertvideót találni: