HTML

FÉNYJÉZUS

HTML

Bolond gomba a Szigeten

Augusztus tizennegyedikén este nyolctól a Sziget Fesztiválon lép föl az Infected Mushroom (IM). Az izraeli producer-páros tinédzserként tűnt föl a kilencvenes évek végén, és vált szinte abban a szúrásban az akkor fénykorát élő goa-psy szcéna egyik legnépszerűbb csapatává. Akkoriban is gyakran megfordultak Magyarországon az éppen burjánzó underground goa partyk néhányán. Az évezred végi előremutató zenéjükre még a vájtfülű goafanatikusok is csettintettek. Már az első sikerek idején ismert név lett az IM a goa berkein kívül is, mára aztán egyértelműen kinőtték a szcénát és lakossági trancet játszó popzenészekké váltak, akiket még a szigeti nagyszínpadon is el lehetne képzelni. A nyolc órai kezdés viszont kizárja ezt, hiszen a napi fősztár koncertje hagyományosan kilenckor kezdődik a Szigeten.  Arról viszont még nincs információnk, pontosan melyik helyszínét veszik be a fesztiválnak.

Tovább

Top 5 rock'n roll-film

A nálunk moziba kerülő Rock Star nem azért az utolsó ebben a felsorolásban, mert precízen idézi fel a rock- és a metálzene nyolcvanas évekbeli hanyatlását - hozzáteszem, hogy egyesek szerinit pont ez a korszak volt az aranykor: istenem, lelkük rajta - hanem mert az egykori Judas Priest frontember, Tim Owens története ihlette mozi nem kicsit didaktikusan zárul ott, amikor a főhős megunja a megasztárságot és beáll inkább kocsmazenésznek. Ugyanakkor a filmbeli zenekarban többek közt Zakk Wylde zsinnyegteti a hathúrost, és az ő lövöldözős jelenete mindent visz.

A Vanília Égbolt című film rendezője, Cameron Crowe rock'n roll mozit is csinált - a Majdnem Híres készítésekor pont ugyanazt a hibát követte el, mint a Rock Star alkotói. Annyi a különbség, hogy itt nem a nyolcvanas, hanem a hetvenes évek elején vagyunk, a filmbeli banda, a Stillwater pedig kimondottan állat: olyan, mintha a húsz évvel későbbi Black Crowest hallanánk egy súlyosabb LSD-tripen. Viszont senki nem hal meg a történetben, ez abszolút mínuszpont.

 

Az Újra a régi (Still Crazy) alkotói viszont semmilyen erkölcsi, vagy egyéb tanulságot nem akartak belesuvasztani a filmjükbe, egyszerűen csak azt szerették volna, hogy mindenki jókat mosolyogjon a hetvenes években sikeres,  majd földbeállt, évtizedekkel  később pedig újra összejött zenekar bénázásain. Sikerült.

 

   A minden egyes percében kibírhatatlanul zseniális This Is Spinal Tap világszerte a legkonkrétabb hivatkozási alap, ha rockzenekarokról készült filmről beszélünk. Voltaképp az első helyet érdemelné, ha Szomjas Györgynek nem sikerült volna überelnie. De sikerült.

Schuster Lórit lehet szeretni vagy nem szeretni, az viszont biztos, hogyha a Kopaszkutya kikerült volna nyugatra - keletre ki is került egyébként, én láttam bolgár, illetve orosz felirattal is a neten keringve, és állítólag iszonyat kultusza volt a balkánon - akkor a nagybajszú Bokros Lajos hasonmás csak a jogdíjakból megvehette volna magának a fél Parlamentet. Nem így történt, viszont a film maga így is a legjobb, amit valaha a rock'n roll életérzésről forgattak.

Tovább

Cinetrip Sparty: Télvízi fröcskölés

Február hatodikán, azaz szombat este kilenckor kezdődik az idei első Cinetrip Sparty a Rudas fürdőben, ahol 1998-tól, majd pár évi megszakítás után 2007 óta minden hónapban tancolhatunk a habok között vagy ejtőzhetünk a forró termálvízben, különféle stílusú elektronikus zenékre. A zene ezúttal is a fürdő megszokott zugaiból szól, a dj-k tehát az aulában, a nagymedencénél, a kabinoknál és a törökfürdőben is föltűnnek kütyüikkel és lemezeikkel.  A nagymedencénél képek vetülnek vászonra, a törökfürdőben meg hastáncos lányok lejtenek, hogy jusson a szemnek is. A február havi Swimbolic fantázia nevű  "Water Circus" programjában Vida G., Crimson, Waxman, Morning Café, Clairvo, Soulrise, Kaszi, Jácint, Sanyi és Shuriken zenél majd.

Tovább

Sosemvolt dj-k

Kezdjük a gyermekek megmentőjével, a drogmentes élet konzumszószólójával: dj Dominique-kel! Várkonyi Attila már több mint tíz éve bedolgozta magát a hazai médiumokba. Volt rádiós programigazgató, marketingigazgató a Sport 1-nél, tavaly pedig kinevezték a királyi tv Szórakoztató Főszerkesztőségének élére. Közben pedig fővédnök és fellépő minden egyes védjük-meg-a-gyereket-a-drogoktól eseményen. Zenei munkásságából ennek ellenére is nehéz volna azonban bármilyen maradandó dolgot felsorolni. Egy a biztos: emberünk remekül lovagolta meg a kilencvenes években fellángoló „mindenkidj” hullámot, majd szépen bedolgozta magát az ennek révén megszerezhető állásokba. Ha másért nem, ezért megérdemel egy fél riszpektet, meg még egy falatnyit, a gyerekek miatt.  Másért nem. Itt egy Youtube klipnek kellene következnie, de Dominique zenei munkásságáról sajnos nem találtam semmit. Mintha csak kitagadott ikertestvérét látnám, ha beírom a Youtubeon: Dj Bobo. Pedig nem is hasonlítanak egymásra. Az örök túlélő és folyamatosan visszatérő, zsékategóriás sztár, aki soha nem állt be a dj-pultba. Inkább -khm- énektudásával és táncával szórakoztatott. A mindentudó lexikon szerint már 1993 letett valamit az asztalra, nevezetesen a Dance with Me albumot. Hát el tudom képzelni, hogy aranylemez, de azért nem karcolta be magát túl mélyen a könnyűzene kocsmaasztalába. Viszont, azóta minden évben kihozott egy-egy korongot, úgyhogy valaki biztosan meg is veszi. Ő is kiérdemli a riszpektet, hiszen ha nem is nagyszerű maradandó alkotásaival, de  valahol még él bennünk. Mai harmadik szereplőnkről nem sokat tudunk. Véletlenül leltünk rá a világhálón: dj Öcsi. Kényszervállalkozónak tűnik, aki nem azért specializálta magát a lakodalmakra, mert ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy szakszervezeti művházak bérelt termeiben táncoltasson részeg apósokat és anyósokat, hanem azért, mert talált egy piaci rést.

Fotó: dj Öcsi

Honlapján a vállalom menüpont alatt a következőket találjuk: r'n'b, hip-hop, funky, latin, dance, mai modern tánczene, house, trance, rock'n'roll, beat, retro, nosztalgia. Emberünk vállalja emellett egyedi weboldalak, webáruházak elkészítését, grafikai munkákat, eleget tesz diszkók, klubok, pubok meghívásának, vendégeik igényes szórakoztatásának az ország bármely pontján. Intézi eljegyzések, esküvők, leány- és legénybúcsúk, esküvők, céges bulik, ballagások, bankettek vagy bármilyen más privát rendezvény "zenei szolgáltatását", rendezvények lebonyolítását. Karaoke, konga, show-műsorok szervezését, hang-fény és vizuáltechnikai eszközök bérbeadását, értékesítését, meglévő eszközökkel felszerelt vendéglátó helyek hangosítását, és eszközeinek karbantartását. Valljuk be őszintén: bármit, bárhol, bármikor. Egy mosolygó riszpekt a leleményért.
Tovább

Tavaszi szél-alázás - most

Frissítettünk! Alul megtalálod! Éppen blogos megbeszélés van itt a Gödörben, beszélünk layoutról meg a marketingről és közben az egykori hiperkarmás Robi gitározik a színpadon és közben három lány énekel. Beállunk velük.

  A Biorobot nemrég debütált a Gödörben a Világvelején, és hibátlan volt a produkció, most pedig itt ügyködnek mögöttem a színpadon.  Az ugyan elsőnek nem meglepő, ha Bérczesi Robit meglátjuk a gitárral a hátán, de azpon meglepődtem miért áll három kedves lánnyal a színpad közelében. Szerencsére kiderült, hogy erre az estére nem csak koncertblogos találkozó van megbeszélve -egy üveg sör és egy pohár rosé kíséretében-, hanem koncert is.  Kérdésemre, hogy van-e értelme a Biorobot akusztiknak Robi azt mondta előbb a pultnál: miért ne?

igaza van: Miért ne?

 Aki gyors még ideér!
 

Előbb beállás gyanánt megalázták a Tavaszi szél viezet áraszt nevű közkedvelt folk-slágert, most éppen egy Under The Bridge, megy magyarul. Nagyon röhögünk, zseniális átdolgozás.

 

FRISSSSSSSSS

 


Próbáltunk így, laptop kamerával egy élő videót küldeni nektek. Sikerült is, sőt! Egyetlen dolgot elfelejtettünk: megnyomni a record gombot, így az örökkévalóságnak nem maradt semmi, de élőben lehetett nézni. Közben Robi elmondta, hogy nem is három, hanem négy lány énekel(t). Bocs.

Tovább