HTML

FÉNYJÉZUS

HTML

YouTube-kém a Koncertblognál

Egyelőre keressük azt a Koncertblogba épült téglát, aki kijátszotta a YouTube-nak, hogy mennyire felemelő érzés élő előadásokat élőben közvetíteni online eszközökkel. A globális videómegosztó azt tervezi, hogy a jövőben pénzért tesz elérhetővé élő koncerteket, ezt az MTI információi szerint a cannes-i Midem zenei vásáron jelentették be.

A zenei kiadók kétségbeesett rúgkapálása mellett tehát lassan globálisan is kezd formálódni a zene terjedésének következő korszakát kihasználó üzleti modell, amelyben a hanganyagokért kizsarolt bevétel helyét a koncertek egyre szélesebb körű terjesztéséből befolyt díjak veszik át.Alica Keys tavaly decemberi koncertje még ingyenes volt a YouTube-on

 

Mint Patrick Walker, a YouTube európai partnerekért felelős igazgatója elmondta, ez nem jelenti azt, hogy a fizetős tartalmakkal a lemezcégek bevételeit csapolnák meg, sőt, a promóció részeként még jót is tesznek nekik. Ez egyelőre hihetőnek tűnik, de ha arra gondolunk, hogy a riadt kiadók még mindig az offline világra koncentrálnak, a YouTube lépése inkább tűnik koporsószög-beverésnek, mint haveri pacsinak.

Persze ez minket cseppet sem zavar, sőt úgy döntöttünk, egyelőre békén hagyjuk a YouTube-ot, és nem pereljük le róluk az utolsó szerverüket is a streamelés ilyesfajta lenyúlása miatt. De a téglát azért példásan büntetjük majd, természetesen élőben.

Tovább

Élőben a DPU-ból

Tovább

Gryllus Dorka a házban!

Szegénységi bizonyítványom második oldalára kéretik nagybetűkkel bejegyezni: MÉG EZT SEM TUDTA! Jelentkezzen, aki tudta, hogy a National Geographicnak létezik zenei siteja! Na ugye!  Én sem tudtam, szerencsére Gryllus Dorka megmutatta.

 

 

Az eredeti cikk tanúsága szerint, egy mázlista kolléga azt kapta feladatnak, hogy keressen izgalmas berlini zenekarokat. Megtalálta a RotFront Emigrantski Raggamuffin Kollektivot, mi meg büszkén döngethetjük mellünk: na ja, bizony ez is magyar.

 

Egy ukrán, egy ausztrál, két magyar és öt német alkotja a skat, reggaet, dancehallt, klezmer hiphopot és némi rockot játszó csapatot. Szeretjük, Amerikából nézve pedig biztos még romantikusak is.

 

A két magyarról még annyit, hogy az egyik Gryllus Dorka (sok szépet köszönhetünk neki, a tesztoszteron lovagoknak ugye egyből beugrik az Érzékek iskolája című film), a másik pedig Wahorn Simon. Nála koncentráljunk a vezetéknévre és üssük fel a Rocktörténet ’81 című könyvet.

 

Tovább

Elmarad a Christian Death

Kiadói támogatás hiányára hivatkozva teljes Európa-turnéját lemondta a kultikus amerikai dark-goth zenekar, a Christian Death. A csapat az olasz Mandragora Screammel és finn goth'n roll csapattal, a The 69 Eyes-sszal játszott volna több koncertet Európában, ezek után viszont csak az utóbbi két csapat teszi meg az eredetileg három zenekarosra tervezett kört, amelynek magyar állomása most pénteken, azaz január 22-én lesz a budapesti Wigwam klubban. A Christian Death megüresedett pozícióját a hazai Dharma tölti be.

Tovább

Henry Rollins a száját tépi

Nem, nem a Henry Rollins Band érkezik rendet rakni az A38-ra  február hetedikén. Talán túl erős is volna egy zúzós vasárnap esti punk bulival zárni február első hetét. A punk-ikon ezúttal szövegelni fog, spoken word költészetét tárva a más fellépésein megszokottnál feltehetően nyájasabb publikum elé.

A Spoken Word nagyon népszerű önkifejezési forma az Egyesült Államokban, jelentős közéleti személyiségek tucatjai bombázzák ilyen kiadványokkal a jónépet. A műfaj legjobb albumaiért 1959 óta Grammy díjat is osztanak. 2005-ben például a korábbi elnök, Bill Clinton önéletrajzi témájú felvételét tüntették ki. Egy évvel később a jelenlegi elnök, Barack Obama édesapja álmáról szóló albuma vitte el a díjat. 2008-ban pedig nemcsak az elnök-jelölti pozícióért küzdött meg Obama későbbi külügyminiszterével, de a Grammyt is behúzta Clintonné orra elől.

Henry Rollins talán  nem tör hasonló babérokra, mint a fönt említettek, bár spoken word termése így is jelentős. Az 1985-ös, Short Walk on a Long Pier óta tizenkilenc albumot és tíz DVD-t adott ki ebben a műfajban. Ezek közé sorolhatjuk az egyik pesti Henry Rollins Band koncert előtt megejtett duma-estjének Sweetbox címen megjelent felvételét.

Mondanivalója akkor is akad bőven, ha a Get in the Van (magyar kiadásban: Punk a platón) című memoár-kötetében megírt fiatalságáról, a Black Flag-es időkről, azaz az 1981 és 1986 közti korszakról egy szót sem ejt. Kimarad tehát a sztori az apácáról, aki Henry életének eddigi legrosszabb napját indította azzal, hogy hajnalban benézett a kisbuszuk ablakán. Nem szól arról a bunyóról  sem, melyben egy piszoárral a kezében igyekezett a Minor Threat-es kolléga, Ian McKaye segítségére. (Ha szívesen olvasnátok az utóbbihoz hasonlókat, ajánlom a Banned in DC című kiadványt, amely a nyolcvanas évek washingtoni punk világába kalauzol, színes sztorik és képek segítségével.)

Beszélhet viszont a Straight Edge mozgalom filozófiájáról - amelynek épp az említett McKaye volt az apostola, míg végül el nem határolódott attól. A filozófia mára már túlmutat a 'nem iszunk, nem szívunk, nem drogozunk, nem kefélünk össze-vissza' kikötéseken, afféle környezetvédő-civil-jogvédő színezetet kapott. Követői azonban máig magukra tetoválják a három X-et.

Aztán arról is mesélhet Rollins, hogyan vált mára barátságos, sztárallűröktől megszabadult, de továbbra is hiperaktív emberré, a folyton verekedéseket provokáló fiatalemberből. És az sem kizárt, hogy sokadszor is megosztja közönségével a kortárs elektronikus vagy rockzenével kapcsolatos, sarkos megjegyzéseit.

Tovább