CSATLAKOZZ!

BB

BESTOF

Médiahülyeség magyar módra

Szokásos, elcsépeltnek is nevezhető helyzet: ismét olyan magyar formációra találtunk, ami híresebb az Egyesült Államokban, mint itthon. A Karmatronic már több, mint negyven sláger-remixet készített, amelyek rendre az amerikai dance rádiók és zenei tévécsatornák toplistáján végeznek.

 

Most épp egy hivatalos J-Lo remixhez készült klipjük jelent meg. Itt is van.

 

 

Többször próbáltam telefonon elérni Achilles Spartát, (ő a Karmatronic arca, bár többen is dolgoznak a brand égisze alatt) míg tegnap végre sikerült. Mint kiderült, folyamatos mozgásban van, most épp a new yorki menedzsmenttől ért haza. "A Karmatronic, nem magyar, inkább nemzetközi brand" - mondja Sparta.

 

 

"Nem is nagyon törődöm a magyar médiumokkal. A Vivánál azt mondták egyszer, hogy akkor fognak játszani minket, ha valaki fizet érte. Nekem nem kell ez a magyar médiahülyeség. Dolgozunk inkább külföldön."

Tovább

Kult a pult mögött

A hazai undergroundkultúra magvait két kézzel szóró dj Palotait ünnepli szombaton a DPU közönsége. Húsz éve - éppen szilveszterkor - a Tilos az Á-ban kezdte, hogy aztán Magyarország legnagyobb hatású lemezlovasává nője ki magát.

 

Január kilencedikén a Déli pályaudvar felé veszik az irányt a Tilos az Á hőskorának partiarcai, a kilencvenes évek underground éjszakáinak harcosai, a Tilos Rádió-függők, a Rewindokon szocializálódottak és azok is, akik egyszerűen csak egy jót akarnak bulizni. A DPU-ban Palotai Zsolt zenei karrierjének születését ünneplik ’’Az elmúlt 20 évem nektek” jegyében.

 

 

 
Keleten is, nyugaton is szeretik


Ő az, akinek a munkássága nélkül csak mosolyognának a "magyar underground" kifejezésen, összevetve a Londonban, Párizsban vagy Berlinben dúló folyamatokkal. Zenei éhsége és szelektori tehetsége révén Palotai olyan szigetet épített a kilencvenes évek kereskedelmi könnyűzenéjének mocsarába, ami hamarosan partizók által benépesített kontinenssé nőtte ki magát. Mára hazai és külföldi generációk nőttek fel lemezjátszói előtt, hallása és látásmódja pedig ma is vevő a legfrissebb zenékre.

 

Általa férkőzött be a magyar klubéletbe a kezdetben külföldről beszerzett hiphop és dub. ’’Az első másfél év volt a legjobb időszak. Sem előtte, sem utána nem volt olyan felfogása az embereknek, és ezt nemcsak a zenei kultúrára értem” – ír a korról tömören Palotai, aki ezt az érzést szeretné visszahozni következő húsz évében.

 

 

 

A kilencvenes években a Tilos Rádió illegális, majd legális adásain keresztül ellepte az étert a totális sokszínűség. Ezzel és a lemezboltban töltött hosszú, inspiráló órákkal Palotai jungle, breakbeat és drum’n’bass által lazán határolt főcsapásába is sokféle új elem épült. Zenélt francia színházban, építettek köré filmet. A két évtized kulturális ötvözete jelenleg a Rewind-partysorozatban csúcsosodik ki. Miközben havonta több ezer embert táncoltat meg a pult mögül, Palotai úgy gondolja, a stílushatárok összemosódásával egyre inkább előtérbe kerülnek a kialakult alapokat jól prezentáló zenekarok.

 

Aki látta valaha nyugodt, csendes alakját a lemezjátszók mögött, tudja, hogy a zene iránti hódolat biztosította számára a sikert. A zenének szerinte az ego fölé kell emelkednie, csak így lehet jót alkotni, legyen szó bármilyen stílusról. Szombaton Superman, mc Colombo, dj Klor és Jeromos társaságában emelkedhetünk vele mi is egónk fölé a DPU-ban.

 

  

Tovább

Újabb rocksztár a Szigeten?

A Blink 182 hivatalosan is bejelentett koncertje után ismét nagy név fellépését rebesgetik a jól értesültek: az egykori amerikai nu metal ikonét, a Papa Roach-ét. A Papa Roach ugyanúgy a kétezres évek legelejének MTV-terméke, mint a Blink 182: formabontó dolgokat nem csináltak, de azt mindenkinek el kell ismernie, hogy a Last Resort kiváló dal. A Koncertblog szerkesztősége most lázas fogadásokat köt arra, hogy az egykori puffancs középiskolásból svéd rock'n roll sztár image-ba váltó Jacoby Shaddix - korábban Coby Dick - énekes és társai vajon hatásvadász módon, a ráadásban játsszák-e el, vagy már a műsor közepén ellövik.

Tovább

Sutyerákok játszótere

Rajongok a sutyerák megoldásokért: Barbon arcszesz málnaszörppel, a cellux virtuóz használata, vagy egy Youtube dj-szett. Szörfölgessen a neten hülyeségek után vadászva az, akinek van ideje, én megvárom, míg akad köztük olyan ismerős, aki kiposztolja a Facebookra. Most is így gyűjtöttem be ezt a csodát:


http://twoyoutubevideosandamotherfuckingcrossfader.com/
 

Önmagában is meggyőző sitenév, ami igazi „handmade” oldalt takar. Giccsessége alulról karcolgatja a negyvenéves titkárnők karácsonyi üdvölő gifjeinek szintjét. Egyszerűsége pedig egy gyermekrajzpályázat második helyezettjének munkájával vetekszik .

 

 

Sok dolgot nem lehet vele kezdeni, de legalább pont az, aminek látszik is: egy középső crossfade csúszkával két beágyazott Youtube videót lehet egymásra keverni. Ennyi, nem több.

Elpakolom, a "három percig szórakoztató" emlékeim közé.

Tovább

RHCP: új gitárossal

Amint arról a Koncertblog is beszámolt: a Red Hot Chili Peppers gitárosa, John Frusciante nemrég bejelentette, hogy másodjára is otthagyja Anthony Kiedist és csapatát. Frusciante utódja immár hivatalosan is a harmincéves Josh Klinghoffer, aki korábban P.J. Harvey, a Butthole Surfers és Beck turnéin tűnt fel, sessionzenészként, emellett közreműködött John Frusciante szólóanyagain is. Utóbbival Ataxia néven egy kétlemezes zenekart is alapított, amiben többek közt az egykori Fugazi basszusgitáros, Joe Lally is játszott. Klinghoffer nem teljesen ismeretlen a RHCP rajongói előtt: a 2007-es Stadium Arcadium turnén másodgitárosként és billentyűsként is közreműködött. Kérdés, hogy a nagy előd Frusciante után hogyan állja majd meg helyét a csapatban.

Tovább