HTML

FÉNYJÉZUS

HTML

Kamaszodó Blind Myself

Tizenöt év, öt nagylemez, jó pár videoklip és számtalan koncert áll a jubiláló Blind Myself mögött. A kilencvenes évek közepe-vége felé a FreshFabrik mellett gyakorlatilag egyetlen zenekarként játszotta hitelesen a korszellem zenéjét, és nem a retro-rockból/metálból próbált megélni, mint olyan sokan. Az első Blind Myself próba óta persze sok víz lefolyt a Dunán: a zenekar pár évet Amerikában is töltött, majd többször körbeturnézta Európát, a balti államoktól egészen Németországig.

A zenekarban mára csak Tóth Gergő énekes maradt az egyetlen alapító - az egykori tagok most többek közt a Grand Mexican Warlockban, a The Idoruban, a Shell Beach-ben és az Esclyn Syndoban játszanak - de a tagcserék nem befolyásolták negatívan a csapat működését: a Blind Myself legutolsó lemeze (Budapest: 7 Fok, Eső) a tavalyi év egyik legérettebb, leginvenciózusabb produkciója volt.

 

 

A Blind Myself nem csap különösebb felhajtást a tizenötödik születésnap alkalmából - Tóth Gergő énekes elmondása szerint a 2005-ben esedékes tizedik évfordulót úgy ahogy van, el is felejtette - de egy ingyenes koncerttel azért megajándékozzák a rajongókat. A zenekarnak szombaton lehet boldog szülinapot kívánni, a Dürer Kertben, ahol a Blind Myselfen kívül fellép még az One Reason To Kiss, a Zyon, a Nasmith és a Neck Sprain. Kedvcsinálónak, valamint ellenpontként a fenti, Budapest...-lemezes videóhoz képest, íme a legelső Blind Myself klip, 1998-ból. 

Tovább

Mutáns dubstep a Merlinben

Ősztől Cadik Real Your Nature-je kezdte stílushatárokat feszegető fellépőkkel közelebb hozni a dubstepet azokhoz az elektró-arcokhoz is, akik addig kissé fintorogva szaglászták a hiphop irányából terjedő áramlatokat. A Hypnosis most Martyn (Fabric, 3024, Tectonic, Warp, Revolve:R) meghívásával tágítja tovább a határokat: a holland dj-producer a drum'n'bass-től nyargal a technóra és house-ra csúsztatott dubstep felé.Szombaton a Merlinben Martyn két friss produktumának kombóját csíphetjük el. 2009-ben saját, 3024 nevű kiadójánál jelentette meg a dubstep keretein átpattogó Great Lengths című szerzői albumát és a világ egyik topklubjának, a Fabricnak készített mixlemeze is január 11. óta kapható a briteknél. Ez utóbbi ráadásul a londoni éjszakai bázis ötvenedik mixmegjelenése, 2001 óta.


 

A Fabric 50-et live-okból tette össze, szerinte így őszinte a cucc. "Olyan változatosan próbáltam válogatni, amennyire csak lehet, egy cd-n akartam összefogni a legtöbb embert a világ legkülönbözőbb szegleteiből" - mondja a Fabric oldalán.
 

 

A szombati party zenei sokszínűségét a további fellépők is garantálják, Crimson, Chrom, Fine Cut Bodies, 9b0 és c0p is játszik. Az 1900 forintos belépőt  a tíz előtt érkező első százötven lánynak nem kell kifizetnie és az is jobban kijön, aki a pénteki Clark-bulira is érvényes kétnapos bérletre szán háromezret. 

A Fabric 50 tracklistje:

01. Hudson Mohawke – Joy Fantastic Feat. Olivier Daysoul
02. Alec Wizz - Drummin’ (Louis Benedetti Drumminpella)
03. Nubian Mindz – Bossa Boogie
04. Maddslinky – Lost On Tenori Street
05. Altered Natives - Rass Out
06. Zomby - Little Miss Naughty
07. Uncle Bakongo - Afar
08. Zomby - Light Cycle
09. Deepgroove & Jamie Anderson – The Clock (Ben Klock’s Timepiece)
10. DJ Bone - We Control the Beat
11. Detachments - Circles (Martyn’s Round & Round Mix)
12. Joy Orbison - Brkln Clln
13. Cooly G - Feeling You
14. Martyn Feat dBridge - These Words (Roska’s Speechless Mix)
15. Kode9 – Oozi
16. Roska - Without It
17. Martyn – Friedrichstrasse
18. Levon Vincent - Air Raid
19. Martyn Feat Spaceape - Is This Insanity? (Ben Klock Mix)
20. Martyn - Seventy Four (Redshape Mix)
21. Actress - Slowjam
22. Zomby - Mercury’s Rainbow
23. 2562 – Flashback
24. Martyn – Vancouver
25. Jan Driver - Rat Alert
26. Dorian Concept - Trilingual Dance Sexperience

Tovább

Dj hullák, szerteszét

Ezt olvastam: "A DJ PLAYER program "ütötte ki" elsőként a biztosítékot az Apple-nél. Ez volt az első professzionális dj-szoftver, ami miatt az Apple több, mint tíz hónapig gátolta a hasonló termékek megjelenését, App Store-jában. Az okok nem ismertek, de decemberben  telefonon többször is elnézést kértek Szántó Gábortól (a gyártó cég ügyvezetője) emiatt, ami legalábbis furcsa az Apple-től."

 

 

A hozzáértő iPhone-geek különítmények hamar szétcincálták a cuccost: csak úgy repkednek a fórumokon a kőkemény, ultrastabil, hiperprofi kifejezések, sőt egyesek azt mondják, a dj-knek befellegezett - ki fognak halni.

 

Verjetek agyon, de én azért ennél a mondatnál balra döntöm a fejem és azt mondom: ccc….

Tovább

Szotyirap a játszótérről

Poppara Megasound Systemről értekező posztjára kontrázva összegereblyéztem egy kupacot azokból a gyerekekből, akik hihetetlen vakmerőséggel vágtak bele a 21. századi hazai rapszíntér meghódításába.

A közel nyolcszáz hazai regisztrált előadóval robogó, ingyenklip lehetőségével csábító Made In Garage-oldal rap kategóriája mutatja a legszínesebb - egyben a legtorzabb - képet  a szcéna hazai állásáról. A nagyok közül itt van a klipnyertes Akkezdet Phiai, Norba, a Killakikitt, a Hősök, meg ilyenek. Mi viszont most a kicsik közül csemegézünk, akik kaputelefonok és gémeskutak árnyékában osztják, zenélő mobilok és vadul csörgő szotyiszacskók gyűrűjében. Zenék a linkek takarásában.

Lecsa, a bulizós

A 7vége című számban az a Lecsa vall társasági életéről, aki ez év elején készül kiadni első nagylemezét. A producer LBeat, ez a név valószínűleg szintén a kisfiús alkatú Lecsát takarja, aki a fűben brékelés és falrahugyozás után reggel szívesen eszik anyukája almáspitéjéből.

Copy Baby feat Bes, az utca gyermekei

 "Vedd át a stílust és tudd meg, mi a jó/ Nálunk nem tarolt soha a hard techno/ Vagy baszd meg az anyádat a rockkal, a metállal/ Seggbe rúglak én is a deszkás csukámmal"

Nem szívesen találkoznék egy sötét sikátorban az éjszakában élő, nappal alvó Copy Babyvel és Bes-szel, főleg, ha nincs rajtam kapucni. Az Éjszakai műszak című szám nem a szeretről, nem a napfényről szól, ez a kőkemény utcai valóság, ami hallatán még az is alig tűnik fel, hogy a jócskán érettségi előtt álló páros felolvassa a szöveget.

Mc Sonic feat Dórika, a patrióták

"A zenéjüket újszerű hangzásvilág, és a különböző zenei stílusok ötvözete, az r'n'b, a hiphop, a 2 step, a soul és a latin dallamok jellemzik." - áll oldalukon. A Nyár van című tracket valóban a lationosan ütös "Nyár van, süt a nap" helyzetjelentéssel kezdi Dórika, aki énekesnőként tündököl a városáért "prezentáló" mc Sonic mellett, és mint dalolja: "Kunszentmárton kisváros/ de még is számomra nyilvános/ Hogy vannak dolgok amiért kiállok/ és a városom nevét kiáltom". Szóval igazi patrióta duóval van dolgunk, nyilvános.

Horváth Attila Hori, az ikon

"Horváth Attila Hori vagyok, Magyarország egyik kiemelt és különleges hiphop ikonja. Horiwood Records nevű kiadómat 2004-ben létesítettem." Az ikoni státusz Hori a Vallató című, búvárharangban felvett trackben is megnyilvánul, ahol Attila vallási határokon átnyúlva isteni magasságokba emelkedik.

Szexy Boly'z a létezés határán

"A Szekszi Boly'z hivatalosan soha nem alakult meg, a Szekszi Boly'z mint zenekar eléggé tág fogalom" - vallják be a srácok, hogy szinte alig léteznek. Mégis bekerültek a gyűjtésbe, hiszen a kilencvenes években taroló kocsmai lövöldözős játékgépek hangulatát visszahozó Ándörgrandi mixük és az oldalon szereplő dalszöveg is kiállja a kor próbáját: "Tegye fel a kezit, aki vótt már csecsemő!"

2 Step


A 2 Step formáció immár tíz éve pörög a hiphop világában, ami elég is volt ahhoz, hogy mára kidobjanak egy számot, Hey Mr Dj címmel. Ebben arra kérik a lemezlovast, hogy pörgesse a lemezüket. "Lásd be végre kérlek/ nem kell az a két ex/ egyszerűen élvezz!"
 

 

 

És még néhány korfestő idézet a bemutatkozó szövegekből:

Della MC: "Nincs műfaji meghatározásom én repet csinálok és mindent amit ez a műfaj lefed!"

AADAMMC: "Ez a 2 zene amit felraktam Bootleg mert saját alapzenés zenéimnek a minősége kritikán aluli!"

Falken: "Jahm és a zenéimet fejhallgatós mikrofonnal veszem fel ugyan is stúdióra nincs pénzem."

Gazsi Rap Show: "Egy egyszemélyes zenekar vagyok, célom felpezsdíteni a rapet egy ilyenfajta alternatív, trash vonallal"


 

Tovább

Budapesten a Kiss

Senki sem gondolta volna, hogy a Kiss '97-es budapesti fiaskója után - amikor a legendás, maszkos felállás újáalakuló turnéjának magyar állomását annyira gyengén promótálták, hogy a Margitszigeti Stadion helyett végül a Petőfi Csarnok szabadterén, háromnegyed ház előtt játszottak Paul Stanley-ék, miközben egész Európában háromszor-négyszer ennyien voltak rájuk kíváncsiak - újra fellép Magyarországon a legendás hard rock kvartett. Úgy látszik viszont, hogy a magyar származású Gene Simmons túl azon, hogy gyakorlatilag anyanyelvi szinten, bár érezhető akcentussal beszéli a magyart, erősen lokálpatrióta, hiszen a szervező Live Nation bejelentette: május 28-án ismét Budapesten játszik a Kiss, mégpedig a Budapest Sportarénában.

Ez a Kiss persze már nem ugyanaz a zenekar, ami extravagáns megjelenésével és dúdolható rock'n roll slágereivel a hetvenes években amerikai tinédzserek tízezreit őrjítette meg, és amelyik nagyon nagyot kaszált '96-97-ben az akkor szenzációnak számító újáalakuló turnéján, hiszen sem Pete Criss, az eredeti dobos, sem Space Ace Frehley, a klasszikus felállás gitárosa nincs a zenekarban. A helyükön Eric Singer, az újáalakulás előtti jövés-menésben a Kiss-ben egyszer már megfordult dobos, és Tommy Thayer gitáros játszik, ugyanakkor a zenekar tavalyi lemeze, a szenzációsan sikerült Sonic Boom minden anyaguknál erősebb, amit a '92-es Revenge óta kiadtak.

Még azt is meg lehet kockáztatni, hogy méltó folytatása a Dressed To Kill, Destroyer lemezekkel fémjelzett klasszikus érának. A turné gyakorlatilag a Sonic Boom lemezt hivatott támogatni, de a szlogenje - Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom - azt sejteti, ami nyilvánvaló: harmincöt évnyi munkásságot felölelő, tömény Kiss-esszenciát. A koncertre január huszadikától lehet jegyeket venni a Ticketportal-hálózatban, és ha valaki nem akar lemaradni az exkluzív, első sorokba szóló belépőkről, az siessen, mert a Metallica-koncerthez hasonlóan vélhetően ezeket is gyorsan elkapkodják majd az elvakult Kiss-hívők.

 

Tovább