Fogalmad nincs, mit táncolnak, hogy táncolnak a freestyle-osok, de nagyon bejön az egyik figurájukból vett arconpörgés kifejezés, annyira, hogy már a saját súlyosabb bulijaid is így nevezed? Nos, szombaton az Ötkertben tartják Magyarország legnagyobb pénzdíjazású 1 vs.1 allstyle dance battle versenyét, az Ötkert Absolut Dance Battle-t. A zsűriben Akkezdetphiaiból Saiid és a sporttáncos-koreográfus Szabó Tomi mellett ott ül a sokszoros hazai és nemzetközi párbajgyőztes Yoshapop is, akivel mi is lezsűriztettünk néhány párbajt, hogy képben legyél a versenyen, mikor ordítani kell az utcán, hogy ki legyen a közönségdíjas.

absolut dance battle ötkert saiid yoshapop szabó tomi q-cee dr brs atka lil matt verseny pénzdíj allstyle dance battle párbaj street dance r3d zone dance crew art kingdom dance community after school timeless crew after schol tánciskola xtreme crew street art project performance akkezdetphiai dj mc battle arconpörgés bazilika

Június 11-én, szombaton, foci-Eb második napján, délután öt órától az Ötkert két színpada is valóságos párbajhelyszínné válik: elsőként a látványos Ötkert-Street-színpad, ahol a versenyre nevezett táncosok olyan extrafellépők kíséretében mérhetik össze tudásukat, mint a R3D Zone Dance Crew, az Art Kingdom Dance Community, az After School Timeless Crew, az Xtreme Crew és a Street Art Project Performances, nem akármilyen környezetben - tesszük hozzá, a pesti belvárosi kellős közepén, a Bazilika árnyékában, az utcán, ahol ez a műfaj született, és ahol ténylegesen él és virul. Csúcspontként várhatóan tizenegykor kevéssel már a benti Ötkert-színpadon indul a finálé a döntősökkel. Ráadásul lesz egy decibelmérő is, mellyel azt szondázzák majd, melyik indulónak ordít hangosabban a közönség - belőle csinálnak majd közönségdíjast. 


A párbajparádé levezénylésében mc Béres Atka, azaz Dr BRS és a két dj, azaz Kántor Matyi aka Lil' Matt, valamint Q-Cee vállalnak oroszlánrészt. És hogy mi kell még egy ilyen ízig-vérig utcai táncpárbajhoz a táncosok, a zene, az autentikus helyszín és a bedobott vaskos pénzkötegek (értsd jól: pénzdíjazás) mellett? Nyilván zsűri.

Az ítészek triójában ott van a Magyar Divat- és Sporttáncszövetség érdemes táncosa, a többszörös magyar és nemzetközi IDO és FISAF-bajnok, Szabó Tomi, akit a Megatáncból, a Megasztárból, de koreográfusként a Csillag születikből és az X-Faktorból is ismerhetünk.

A szöveges ítéletek nyilván nem fognak kihívást jelenteni a többszörös slampoetry-győztes, mc, dj és producer Süveg Márk aka Saiid számára, akit jól ismerünk a Akkezdetphiaiból is. Aztán, a fönti videó egyik főszereplője Yoshapop, azaz Jóssa Bence lesz az a zsűritag, aki ebben a konkrét műfajban a legjáratosabb. Bence hatszor nyerte meg az Urban Dance Kemp popping-párbaját, valamint különféle nemzetközi párbajokat Szlovákiában,Csehországban, Ausztriában, Szerbiában, Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Királyságban, vagyis már fél Európát lenyomta.

Bevalljuk, nem sokat szagolunk a témához, azon túl, hogy előszeretettel használjuk az arconpörgést mindenféle változatos tevékenységre, és szívesen csettingetünk elismerőn, miközben nézzük az efféle táncpárbajokat, de hogy mégis mi alapján dönt a zsűri, arra pontos rálátásunk nincsen. Gyanítjuk, hogy a potenciális közönség egy része is így van ezzel, ezért megkértük a párbajveterán zsűritagot, Yoshapop Bencét, hogy avasson be, ő hogyan zsűrizik. Ehhez öt különböző, egy-az-egy-ellen párbajt válogattunk neki össze breakdance- és allstyle-párbajokról, és megkértük, tegyen úgy a kedvünkért, mintha mindegyiknél ott ülne a zsűriben. Nos, igazi, fotelszakértőt csinált belőlünk, úgyhogy nem titkoljuk el a dumáit:

"Számomra egyértelműen a jobb oldali, fekete ruhás srác vitte ezt a párbajt, mind a három kört. Sokkal jobban használta a zenét, mint a másik versenyző, az egész produkciója stílusosabb volt, és az erőelemei is mind zenén voltak, míg a másik srác is nagyon látványos elemeket csinált, de a stílusa nem volt annyira kiforrott, az utolsó körön kívül nem igazán figyelt a zenére, és egyszer hibázott is."

"Itt a bal oldalon lévő srác volt a nyerő nálam, egyértelműen. A videó alapján sokkal magabiztosabb volt a másiknál, nem akarta túltáncolni a zenét, nem mutatott sok dolgot, de azt viszont tisztán és magabiztosan, valamint a zenét is nagyon jól használta. A másik srác talán túl sok mindent akart egyszerre csinálni, így kicsit kapkodósra sikerült az előadása."

Húú, na ez egy nagyon szoros battle, nálam egy nagyon picivel Taisuke, a jobb oldali, rövidnadrágos volt a jobb. Mind a ketten rettentően jól használták a zenét, eszméletlen kreatívak voltak a mozdulatokkal, de számoma Taisuke stílusa és tánca meg a kreativitása is jobban adta.

Salah vitte ezt a párbajt. Hozta a szokásos formáját, a nagy energia, a trükkök, és természetesen technikailag is nagyon ott volt. Marie Poppinson az látszott, hogy eléggé izgul, és emiatt kicsit kapkodott.

Ezen a párbajon a kreativitás volt az a tényező, ami alapján össze lehet a két fél teljesítményét hasonlítani. Az első srác volt nálam a nyerő, mind kivitelezésben, mind pedig kreativitásban. A második srác háromszor is hibázott a sapkájával, és nem volt olyan folyamatos a tánca, egyáltalán nem.

Játék

Mikor ér véget az Ötkertben is rendszeresen fellépő dj Gerysson készítette Koncertblog Best of 2015 Hiphop Session mixünkben Omarion száma? A helyes válasz: 45:23.

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Battle tárggyal, június 11-én, délután háromig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Banker Pétert és Pásztor Tamást, akik Absolut-csomagot nyertek. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a nyereményük átvételének módját.

Koncertblog Session podcast-sorozat

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve - a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött - ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic - podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig - a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r'n'b - podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek - Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco - podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal - podcaster és artworker: Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum'n'bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint - podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál - podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok - fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop - podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf