Kezdődik az idei, az 1999-es első óta immár a tizenharmadik Ozora Fesztivál, szombaton megnyílnak a kapuk, és bebocsátást nyerünk - meg vagyon írva a bejáratnál is nagy betűkkel: Welcome to paradise! - a paradicsomi fesztiválra, melynél autentikusabbat, békésebbet és nyitottabbat nem találni a közelben. A gasztrós összeállítás, a zenei fúziókat összefoglaló és a művészeti tevékenységeket bemutató cikk után idei Ozora-cikksorozatunkat fesztivál-nagyajánlóval zárjuk.

Ozora mára az egyik legnagyobb rendszeresen megtartott goafesztivállá nőtte ki magát a világon. Azokban az években, vagyis a páratlanokban, amikor nem tartják meg a szokásosan augusztusi, portugáliai Boom Fesztivált - vagyis a legnagyobbat a goafesztek között - huszonötezren, vagy akár többen is jönnek a világ tényleg minden tájáról.

Nagyajánlónkban a nagyszínpad programjaira koncentráltunk, de minden napra, pontosabban a nagyszínpad kora esti nyitásától a másnapi zárásáig tartó időszakra ajánlunk a chillből és a sziklába vájt, fából faragott, elképesztő Dragon Nest helyszínre. A számtalan képzőművészeti, összművészeti, kulturális, és meg jóég tudja, milyen programról egyészt már szóltunk, másrészt Ozora alapvetően mégiscsak zenei fesztivál.

Az eredetileg hivatalosan hat-hétnaposra (augusztus negyedike, kedd estétől következő hétfő éjszakáig, reggelig) meghirdetett fesztivál most már kilenc-tíznapos. Kezdődik ugyanis a goatrance úttörő és alapító doyenje, a San Franiscó-i Goa Gil szokásosan huszonnégy órás szettjével a Chillout-kupolában - már szombat este.

Aztán a hivatalos program egy napig szünetel, majd a korábban meghirdetett kezdéshez képest egy nappal előre hozták a fesztivál legendás nyitóakkordját is: kedd helyett már hétfő este megtörténik a nagy berohanás (videó róla itt, 6:30-tól) a nagyszínpad előtti tágas völgyzugolyba, ahol este kilenckor megkezdődik a tánc, mégpedig a goa egyik legnagyobb klasszikusával, a Juno Reactorral. Innentől pedig a nagyszínpadon nincs megállás, illetve minden nap fél hatig-hatig nincs, de ekkortól este kilencig, tehát mintegy három óráig itt leáll a zene.

Hétfőről keddre

A hétfőről keddre virradó éjszaka, illetve hajnal legerősebbnek tűnő programpontja a nagyszínpadon az egyetlen nemzetközi szinten jegyzett (ráadásul elég magasan jegyzett) psytrance-előadó, a Para Halu liveactje, kedd hajnal fél hattól reggel hétig, egy kőkemény nightfullon-éjszaka zárásaként. Utána már némileg lazul a tempó és garantáltan egyre több kéz emelkedik a magasba a kiállásoknál, hiszen például érkezik az izraeli Psysex, a régi-régi goatrancer, délelőtt fél tízkor.

A hétfőn este tízkor nyitó chillben éjjel egykor a magyar Kalumet adja alánk a lovat, mialatt, pontosabban fél egytől a Dragon Nest helyszínen az első itteni nagyágyú, a huszonöt éves brit dub-reggae-társulat, a Zion Train következik. Ezt a helyszínt egyébként ugyancsak tíztől a Celtic & Vedic adja át a közönségnek, mely a Pink Floyd producerének, Martin Glovernek (aka Youth) csak Ozorára összeállt formációja, és melyben Ozora-kötödésű magyar zenészekkel lép színpadra. Ugyanitt ad koncertet a Grabanc kedden este hattól; ők a kedvenc magyar spacerock-bandánk, akikről már oly sokat írtunk (például tavaly szeptemberben interjúztunk velük).

Keddről szerdára

A nagyszínpad eredetileg első, de végül ugye második napját az idén szintén huszonöt éves Korai Örömből alakult elektronikusabb, mondhatni, lebutítottabb és költséghatékonyabbá tett (az eredeti, teljes Korai Öröm egy kisebb hadsereget takar) Korai Trancemission nyitja. (Azzal, hogy a szervezők előrehozták a kezdést, végül mégse magyar előadó indítja a fesztivált, aminek persze különösebb jelentősége nincsen egy ennyire kozmopolita, hovatovább multikulti fesztiválon, de azért jól hangzott volna.) Este kilenckor kezdődő másfél órás műsoruk után a mindenféle hangszeressel és egyebekkel felálló Goatika lép színpadra. Ezen az éjszakán, fél négy és öt között jön a magyar darkpsy meghatározó csapata, a Psybaba Allstars, Jirzijjel az élen.

A chill legfontosabb programja ezen az éjen és nappalon a psytech/progpsy hősének, azaz Minilogue/Son Kite-nak éjfélkor kezdődő Mathew Johnsonnal közös programja, ami az elképzelések szerint inkább lágyabb technoid vonásokat mutat majd. A Dragonban éjjel fél egykor megint a youth-os, Pink Floyd-os Martin Glover tűnik föl, ezúttal Killing Joke in Dub produkciójával, melyben állítólag újra magához veszi és megpengeti a basszgitárt.

Szerdáról csütörtökre

A harmadik éjszaka-hajnal-délután legfontosabb nevei: Ticon és a már említett Son Kite. Nos, őket, akik egymás után játszódnak, mégpedig délután egytől, illetve kettőtől, bátran nevezhetjük a progresszív-psytrance úttörőinek. A harmadik kiemelendő név a lineupból szintén egy úttörőt takar, mégpedig a goatrance-ét: ő az Electric Universe (akivel tavaly márciusban a Goa.hu-val közösen készítettünk interjút), és aki éjjel fél egytől zenél. A negyedik pedig az orosz Kindzadza, a kegyetlen darkpsy egyik legfontosabb és legismertebb előadója - ő hajnal ötkor kezd, és egy órán át szórakoztatja a közönséget száznyolcvan fölötti bpm-jeivel és félelmetes effektjeivel.

A nap másik fénypontja a Dragon Nestben gyúl föl, ahol este tízkor ragad hegedűt Lajkó Félix, és aki tavalyi koncertje után visszatér Ozorára.

Csütörtökről péntekre

Az estét a nagyszínpadon a Star Sound Orchestra mutációja, a kéttagú Star Sound Kontinuum nyitja kilenckor; az eredeti felállású csapatot először tizenöt éve volt szerencsénk látni és hallani, a marokkói kősivatagban tartott millenniumfesztiválon, ahol legnagyobb döbbenetünkre pontban éjfélkor hangzott föl sajátos feldolgozásukban egy magyar népdal. Ugyanitt délután egykor a populárisabb fullon izraeli sztárja (aki hazájában nem szinte-popsztár, hanem konkrét, valódi popsztár), Astrix zenél fél háromig.

A fesztivál ugyanezen időszakában, éjfélkor tűnik föl megint Martin Glover a chillben, ezúttal Pink Floyd in Dub nevű műsorával. A Dragonból is van ajánlatunk ekkorra: este nyolc és éjjel fél egy között két magyar formáció uralja itt a terepet. Először jön az archív népzenéket trance-es, dubos, chilles dolgokkal modernizáló Óperentzia, majd a - négynegyedeket - beatboxoló Airtist.

Péntekről szombatra

A hétvége első estéje már fél nyolckor indul, mégpedig egy "sosemvoltmégnaplemente"-koncerttel, mely talán az egész 2015-ös fesztivál legizgalmasabb produkciója, ahogy azt kettővel ezelőtti cikkünkben meg is énekeltük már. Két elvonalbeli psy-producer (az ötletgazda Ajja, illetve Ott) összerakta a zenéjét két jamaicai reggae-tatával (Cedric Myton és Rzee Jackson), egy gitárossal és egy billentyűssel, ebből lett a Novelty Engine. Utánuk is nehéz lesz otthagyni a nagyszínpadot, fölháborítóan erős lesz a menet; korántsem a teljesség igénye nélkül: éjjel egykor az orosz származású darkpsy/nightfullon-nagymester Penta vág rendet a tánctéren, reggel fél kilenckor a klasszikus psytrance ismert alakja, Koxbox jön, délután háromkor a Shpongle mögött álló Simon Posford legelső alteregója, számos klasszikussá nemesedett goaszám jegyzője, a Hallucinogen következik, melyet egyből követ az igazi fesztivál-trance-t toló Prometheus.

A chillben ekkortájt, vagyis péntek este nyolckor Gabriel le Mar rakosgat, éjjel kettőkor az andalító Aes Dana, fél nap múlva, tehát délután kettőkor meg a már említett Ajja, Taniával együtt. A Dragon Nestből ebből az időszakból a kísérleti zenés Trottel Stereodream Experience-et emelnénk ki, már ha van valakinek szíve otthagyni a nagyszínpadot, miközben épp a Hallucinogen csapatja.

Szombatról vasárnapra és a zárás

Aki még ekkor is bírja, mindenképp menjen a nagyszínpadhoz Ajjára éjjel kettőre. Aztán menjen vissza Tristanra (aki mostanság, de amúgy már elég régóta az egyik legnagyobb goás sztár-dj) délután fél háromra, és akkor már maradjon is ott Eat Staticra, aki fél hatkor kezd. Ugyanitt vasárnap este fél nyolckor egy meglepetésvendég (tavaly egyébként pont Eat Static volt a meglepetés) zárja a műsort.

Szombat délutáni partyprogramja után Posford Hallucinogen in Dubja este tízkor kezd a chillben, éjjel kettőkor az Eat Static live-ozik, vasárnap este nyolckor pedig Ott játszik. A zárás itt éjfélkor várható. Ott a The All-Seeing I nevű kiegészítéssel éjjel fél egykor megjelenik a Dragonban is, majd itt fél tizenkettőkor tűz-show zárja a műsort.

Zenei workshop az Artibarnban

A Grabanc dorombosa, illetve az ismert és a Lonely Planet által is már többször méltatott, Bérkocsis utcai Macska kávézó vezetője, Gimesi Szab és a korábban Arc-díjazott, fotós (és újságíró) Glázer Attila két éve futatt a Macskában dorombklub-foglalkozást. Itt különböző technikák elsajátítása mellett közös örömzenélés folyik kéthetente.

Idén Ozorán zenei műhelyt tartanak, melynek szintén a doromb lesz a főszereplője. A régi, spirituális hangszer számos titkot rejt, például a pontos eredete tisztázatlan, pedig az egész világon elterjedt. A program során különböző technikákkal foglalkoznak, a végén pedig minden nap közös zenéléssel következik. A doromb mellett azért előkerül majd a tilinkó, illetve más egyszerűbb kézi ritmushangszerek is. Az utolsó alkalommal pedig az érdeklődő fesztiválközönségnek terveznek megmutatni, mit sajátítottak el az egy hét alatt. Aki tud, vigyen dorombot, ráadásul D-hangneműt, a harmonikus hangzás érdekében. Tanulódorombokat korlátozott számban biztosítanak.

After és alapinfók

Persze minimum a Pumpui-ban még sokáig zakatol a zene, kedd reggelnél előbb sokan nem fognak hazaindulni, és sokfelé bukkanhatunk kósza, spontán bulikba a vasárnap éjféli hivatalos programzárás után is.

A fesztiválra már csak két jegytípus elérhető, a teljes bérlet, ami most már elővételben és a kapunál is százharminc euró, illetve a húsz euróval olcsóbb hétvégi jegy. A helyszín a régi: Dádpuszta, Ozora községtől pár kilométerre.

Ozora-cikksorozat 2015: