Talán nincs még egy zenekar, melynek annyi tribute-je van, mint a Pink Floydnak, de az biztos, hogy nincs még egy, melynek tribute-jei hatalmas arénákat és stadionokat töltenek meg, és melynek tribute-előadásai kifejezett nagykoncertnek számítanak szerte a világon. Most vasárnap a legfontosabb ilyen, a Brit Floyd ad show-t az Arénában, minek kapcsán utánamentünk, miért a Pink Floyd a vezető tribute-minta a világon. Plusz a cikk végén következik az obligát nyereményjáték.

A rajongók és a szakma számára is mindig kifejezetten kényes téma a tribute-zenekarok. Egyrészt ott van az a szerencsétlen, de teljesen természetes sajátosság, hogy afféle tribute-bandák mindig a legkarizmatikusabb, legnépszerűbb zenekarok farvizén alakulnak, és mi sem lehet nehezebb annál, mint pont a legkarizmatikusabbakat "utánozni". Persze a könnyen felismerhető jellemzőket, védjegyeket elsajátítatni, majd az előadás során felvonultatni a profi zenészek és énekesek számára kifejezetten könnyű lehet, azonban az összetéveszthetetlen egyedi jelleg törvényszerűen elmarad, hiszen nem ugyanarról a zenekarról van szó.

A rajongó szemszögéből kétféle megközelítés létezik: vagy emiatt a törvényszerűség miatt kissé érdektelennek tartja a tribute-formációkat, vagy éppen olthatatlan kíváncsisággal figyeli őket, ami egy-egy igazán profi zenekar esetében kifejezett rajongássá alakul át.
A Pink Floyd az az együttes, ami talán a valaha volt legnagyobb befolyással bírt – és bír a mai napig – zenészek és zenekarok generációira, zenei műfajokra, sőt en bloc a zene világára. Nemcsak a teljesen egyedi kompozícióik és inspiráló hangzásuk, a mindig aktuális mondanivalójuk, zenei virtuozitásuk és sokoldalú tehetségük okán, hanem az évtizedeken keresztül folyamatosan, kivétel nélkül lenyűgöző előadásmódjuk, előadásaik miatt is.

A Pink Floydot rajongók milliói mellett a szakma is kivétel nélkül elismeri és tiszteli, nincsen zenész, akire nem hatottak volna inspirálón. Semmi meglepő nincsen abban tehát, hogy számos Pink Floyd-tribute-banda alakult, még úgy sem, hogy keresve sem találhatna komolyabb kihívást magának az egyszeri zenész.

Sok zenekar persze leginkább az emblematikus együttes zeneiségét igyekszik hűen visszaadni, hiszen a színpadi show interpretációja már a klasszikus zenélésen túlnyúló kihívás, ahhoz sokkal több mindenre van szükség, mint kifogástalan zenészekre. Komolyan vehető és hiteles Pink Floyd-show így aztán viszonylag kevés létezik - de azért mi összerántottuk egy csokorba a fontosabbakat a hétvégi Brit Floyd-show kapcsán.

Australian Pink Floyd Show

A legnagyobbak és legjobbak között számon tartott ausztrálokról korábban már írtunk is, amikor négy éve februárban ugyanígy az Arénában adtak kétórás show-t, melynek az elejét ráadásul élőben közvetítettünk is. Az 1988 óta tevékenykedő, tíztagú Australian Pink Floyd Show háromdimenziós látvány-, és kvadrofón-hangzásvilággal nyűgözi le a közönséget, immáron harmincöt országban is koncertet adva, mindenhol a világban. Az "Aussie Floyd"-ként is hivatkozott zenekar profizmusáról elég annyit mondani, hogy a The Times egyenesen a The Gold Standard jelzővel illeti őket, maga David Gilmour pedig az ötvenedik születésnapi ünnepségére is felkérte őket, ugyan játsszák már el a legjobb számait. Legutóbb két éve utazták körbe Európát a Dark Side of the Moon negyvenedik évfordulójára összeállított speciális műsorukkal; ráadásul koncertjeikből mára már három dvd-t is kiadtak.

The Machine

Egy kontinenssel odébb, Amerikában immár huszonöt éve adózik tisztelettel a Pink Floyd örökségének a kontinens legkomolyabb tribute-formációja, a The Machine zenekar.
Teátrális show-jukkal keresztülturnézták már Észak- és Közép-Amerikát, Európát és Ázsiát is. A The Machine nem kizárólag a tizenhat Pink Floyd-nagylemezt adja elő, hanem egészen elfeledett és rejtett kincseket, csemegéket is, valamint a floydiánus hangulatvilágba tökéletesen illeszkedő saját kompozíciókat is. A kvartett gyakorta egészen sajátos koncepcióval áll elő, ilyen volt például az a műsoruk, ahol az ábécé minden egyes betűjéhez eljátszottak egy dalt, ábécésorrendben, természetesen. Néhány cédé és dvd-megjelenéssel is összehoztak már, melyek közül a 2006-os unplugged igazi különlegesség, mely nemcsak a BB King’s NYC-beli akusztikus koncert hangulatát hivatott visszaadni, hanem Syd Barrett szólóprojektjéből is csemegézik.

Think Floyd

Újabb kontinensugrással hazaérkezünk Európába, ahol a kilencvenes évek elején alakult meg Angliában a jelen pillanatban is a Wish You Were Here negyvenedik évfordulójával turnézó Think Floyd zenekar. A dél-kelet londoni kocsmazenekarból kinőtt együttes mára a a Brit Floyd után közvetlenül a második legnagyobb jelentőségű brit Pink Floyd-tributeband, akik a színpadon a kiváló képességű zenészkvartett mellett szintén komoly stábbal gondoskodnak az átütő Pink Floyd-élményről vizuális téren is.

Hungarian Pink Floyd Show

És mielőtt az összeállítás apropóját is bemutatnánk, muszáj egy magyart is megvizsgálnunk a világ legnagyobb zenekarának tribute-bandái közül. A korábbi Orient zenekarból 1979-ben formált budapesti Hitrockból is ismert Pozsonyi Tibor Finki és Füchsel Tibor Füxi által az ezredfordulón alapított zenekar a mai nevét 2008 óta viseli; előtte Hitrock Pink Floyd Tribute Band néven játszották a legendás zenekar dalait. Számos külföldi fellépésen vannak túl, a legnagyobb koncertjüket közel háromezer ember előtt adták a belgiumi Spa Tribute Festivalon. 2012-ben albumot is adtak ki, mely nem kifejezett Pink Floyd-covereket, hanem sokkal inkább a zenekar saját Pink Floyd-interpretációit tartalmazza. 2013 óta saját, állandó klubot is üzemeltetnek a budapesti Pecsa Caféban hónapról hónapra a Magyar Pink Floyd-klubbal közösen. Az idén ünneplik fennállásuk tizenöt éves évfordulóját, de a pecsás klub sokáig már nem tart ki, mivel a legendás helyszínt hamarosan bezárják.

Brit Floyd - vasárnap este az Arénában

A kezdetektől az Australian Pink Floyddal dolgozó Damian Darlington által tizenhét éve, Angliában alapított zenekar a neve ellenére nem brit, hanem egy teljesen vegyes, nemzetközi formáció, melyet az ausztrálokkal két turnén szintén együtt dolgozó Rob Stringer billentyűs, a New York-i zenész-multitalentum Ian Cattell basszer, a jelenleg orvosnak tanuló, pisai zeneiskola-igazgató Edo Scordo gitáros, a tömérdek rutinnal rendelkező, korábban többek közt Dave Knopflerrel, Linda Lewisszal, Angie Stone-nal, Alison Moyet-vel, valamint a Squeeze-zel és a Proclaimersszel is együtt dolgozó, West End-darabokban is közreműködő Arran Ahmun dobos, a huszonöt éves kora ellenére már például Paul McCartney-val és Stinggel is együtt dolgozó Thomas Ashbrook zongorista alkot.

A zenészek mellett nem akármilyen vokalisták énekelnek, a diplomás festőművész Roberta Freeman például élete első turnéját épp a Pink Floyddal abszolválta, de azóta már olyan előadókkal állt egy színpadon, mint a Guns'n'Roses, Elton John, Joe Cocker, Lenny Kravitz, Lou Reed, Bee Gees... A dzseszénekesnőként két országban is konzervatóriumot végzett lengyel Ola Bienkowska a British Theatre Company társulatának tagja is volt, egyébként pedig angol és német szinkrontolmácsként is dolgozott a lengyel tévében. Az ibizai Angela Cervantes két spanyol színházi társulatban szerepel, emellett rádiós műsorvezető, ugyanott végzett színész-táncszakon, ahonnan Pat Metheny, Sheila Jordan, és Jerry Gonzales karrierje is elindult. Az új-zélandi Emily Jollands pedig már tizenkét éves kora óta folyamatosan színpadon énekel, szerte a világban.

A Brit Floyd mára egyértelműen még a legendás, eredeti Pink Floyd zenekar véleménye szerint is a világ legnagyobb Pink Floyd-tributeshow-ja, mely több mint ezer előadást tudhat a háta mögött, többek között olyan ikonikus színpadokon ámulatba ejtve a közönséget, mint a Wembley, a londoni O2 Arena, a Bell Centre, vagy a Nokia Theatre.

És hogy mire számíthat november nyolcadikán, vasárnap este a magyar közönség? Egy, a teljes, öt évtizednyi Pink Floyd-életművet felölelő, két részből álló, háromórás koncertre, a lehető legmagasabb technikai színvonalú színpadi show-val. A tökéletes hangzás, a speciális lámpapark és lézershow mellett a közel háromszáz négyzetméteres színpad teljes hátsó fala vetítővászonként fog szolgálni, melyen a jól ismert, ikonikus Pink Floyd-grafikák és -animációk is megelevenednek a zenekarral együtt utazó huszonegy, és a tizenhat hazai technikus munkájának jóvoltából.

A Live Nation szervezte előadás pontosan este nyolckor kezdődik, és ajánlott időben érkezni, mert nem igazán lesz csúszás. Nem sok jegy van már, de nálunk kettő akad azért játékra...

Játék

Milyen formációival lépett föl az idei Ozora Fesztiválon a Pink Floyd producere? (Segítség Ozora-ajánlócikkünkben, a helyes válasz: Killing Joke, Youth.)

A megfejtéseket november 7-én, szombaton délután ötig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Brit Floyd tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Tihamér Zoltánt és Zalay Paulinát, akik ingyen mehetnek a másnap (vasárnap) esti Brit Floyd: Space & Time show-ra, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük az előadásra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!