Második alkalommal rendezik meg idén, augusztus 20. és 23. között, a Strand aka Nagyon Zene aka Nagyon Balaton (bár ez ennek csak egy része rengeteg más, pl. a B My Lake mellett)baélat Fesztivált Zamárdiban, próbálván meglovagolni a Balaton-parton mostanság komolyabban föl-föllángoló fesztivállázát. Nos, idén is sikerült ütős lineupot összehozni.

A Petőfi Rádió és a Telekom által megtámogatott Strand Fesztivál nem követ szigorú tematikát, mint a Sound vagy a B My Lake, nem csak az elektronika dominál. Sőt, inkább a nagyobb fesztiválok hangulatát próbálja megidézni, azzal, hogy rock-, metál-, dzsessz-, hiphop- és alternatív zenekarokkal tölti föl a színpadjait, ami mellett persze a hazai dj-k krémje is elfér. Így inkább egy Volt- vagy Sziget-hangulatot próbál csinálni, de mindezt kis helyen, folyamatos programokkal, és persze már délutántól.

A lineup egyik nagyágyúja a tavaly is fellépő Pendulum spinoff-zenekara, a "beszélő basszusok" mestere, a Knife Party lesz. Ők augusztus 25-re tervezik új kislemezük megjelentetését a régóta várt első nagylemezükről, az Abandon Ship-ről, mely az ígéretek szerint hamarosan követi a kislemezt. De ne tévesszen meg senkit, hogy ez még csak első nagylemez, az elmúlt három évben több ep-t is kiadtak a srácok, és számos remixet is készítettek, többek közt a Swedish House Maffiának, Nerónak, vagy éppen Labrinth-nek. Jó eséllyel sok új számot is hallunk majd, hiszen a nagy dubstep-őrület alábbhagyni látszik, és a három-négy éve még dübörgő szcéna kissé kifulladt, bár a stílus toborzott magának akkora bázist, hogy ez még meg se kottyan neki. Nos, mindenképp kíváncsian várjuk, milyen irányba mentek a srácok.

2010 és a tavalyi Volt Fesztivál után ismét fellép a numetal/rapmetál korszakos bandája, a Papa Roach is a nagyszínpadon. A kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején indult karrierjükkel sikeresen lovagolták meg a talán utolsó metálmegújulást. A Korn mellett a legtöbb rajongót maguk mögött tudható együttessé tudtak válni, nem ragadtak le egy bevált formulánál. Egyre kevesebb rapbetét jellemzi a zenéjüket, ahogy Jacoby Shaddix frontember mondta egy interjúban: "A rapelésnek vége. Már nem érzem úgy, hogy rapelnem kellene. Túl vagyok rajta. Ma már csak rocker akarok lenni, ami gyerekkoromban is szerettem volna lenni." Tőlük is számíthatunk új számokra, hiszen már négy szám kész van a 2015 elején megjelenő új albumukról.

Mindenképp kuriózumszámba megy a Parov Stelar produkciója is. Az osztrák Marcus Füreder elektro/szvingformációja finom elektronikát vegyít dzsesszes, szvinges alapokkal, mely egyszerre könnyed, de egyben fülledt, már-már avantgárd atmoszférát teremt. Számaik már több mint hétszáz (!) válogatáslemezen bukkantak föl.

Fellép még John Newman, akinek hangja már több ezerszer csendült föl a rádióban, és ha máshonnan nem is, de a Rudimental számaiból mindenképp ismerősen csenghet legtöbbünknek. A huszonöt éves fennállását ünneplő Tankcsapda jubileumi koncerttel készül, és nagyszínpadot kapott a Freestylers és Groove Armada-számokból ismerős Valerie M-mel kiégészülő Random Trip liveactje is. Eljön ismét a Ram Records üdvöskéje Wilkinson is, és Dub FX is Ausztráliából, akik nagyszerű bulit kanyarítottak az Electric Castle Festivalon is Kolozsváron.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!