A legújabb magyar szupergrupp, a Stukker egyik alapítóját, Szalay Pétert interjúvoltuk meg szeptember 25-i, csütörtök esti, Hunnia bisztrós koncertjük apropóján. A Korai Öröm-ös Vécsi Tibor (ének), a szintén korais, plusz colorstaros Szalay Péter (gitár, vokál; colorstaros interjúnk vele itt), a plutós, ex-Erik Sumó-s és ex-Amorf Ördög-ös Dudás Zsombor (gitár, vokál), az ugyancsak plutós-biorobotos Nemes András (basszusgitár, vokál), valamint a Cabaret Medranó-s Szert Zsigmond (dob, szájharmonika, vokál) alkotta zenekarnak elkészült az első klipje, egyre többet koncerteznek és nekiálltak az első albumuknak is.
Balról jobbra: Szert, Szalay, Vécsi, Nemes, Dudás


Honnan az ötlet, hogyan, és milyen hatások alapján alakult meg a Stukker?
- Dudás Zsombival már régóta terveztük egy countrys-folkos rock'n'roll-zenekar alapítását, nem is annyira a country, vagy a folk általános szeretete miatt. Mi inkább arra voltunk rákattanva, ahogy bizonyos előadók - mindenekelőtt a Rolling Stones - adnak elő countrys-folkos dolgokat. Már nagyon régóta gyűltek amúgy az ilyen jellegű témák, dalok, ezek egy része valamilyen formában meg tudott valósulni, egy része pedig türelmesen várta, hogy eljöjjön az ő ideje... Sokáig nem volt egyértelmű, milyen irányba mozdítsuk el a zenekar jellegét, volt egy korszak például, amikor énekesnőkben, egy, vagy több női frontemberben is gondolkodtunk. Aztán a Vécsi Tibor elhívott a Dublőrz nevű, Korai Öröm mellett működtetett zenekarába, és így derült ki, hogy benne rejtőzik egy olyan kiaknázatlan előadói és szövegírói potenciál, ami az alapvetően instrumentális Korai Örömben nem tud annyira megnyilvánulni. Így végül elhívtuk a Tibit énekelni, és felvállaltuk az azóta megszűnt Dublőrz örökségét is. A végeredmény ebből adódóan pedig talán kevésbé lesz etnós a tervezettnél. Most inkább egy olyan alternatívrock-zenekarként definiálnánk magunkat, ami a legkülönbözőbb stílusok felhasználásával (country, blues, reggae, ska, folk stb.) próbál meg saját világot kialakítani, amit nevezzünk jobb híján folk&rollnak.
Szándékosan - a mostanában oly divatos - szupergruppot akartatok csinálni, vagy ez már adja magát ennyi zenében töltött év után?
- Egyáltalán nem volt szempont, hogy szupergrupp legyünk. Inkább arról van szó, hogy nehéz olyan "szűz" zenészeket találni, akik még teljesen ismeretlenek, ha az ember nem tizennyolc-húszévesen alapít új zenekart. Így alakult ki, hogy a basszusgitárosi poszton Nemes Andrásra, dobosként pedig Szert Zsigára esett a választás, aki emellett remekül szájharmonikázik is, ami esetünkben szintén egy fontos hangszerelési szempont. Ezzel kialakult az alapfelállás, amiben Zsombi és én vagyunk felelősek az alapvetően gitárcentrikus megszólalásért, de hosszú távon egy színesebb hangszerelésű, nagyobb létszámú színpadi megoldásban gondolkodnánk, amihez még keressük az állandó közreműködőket.

A Sárga buszban kifejeződő elvágyódás személyes élményekből táplálkozik? Mi váltja ki ezt az elvágyódásérzést?
- Szerintem ebben az esetben nem a személyes élményekről, és nem is csak az elvágyódásról van szó. Az én értelmezésemben ez a dal inkább egy szerepjáték, így a történet és a zene egyrészt csak díszlet. A főszereplő, az üzenet maga a főhős karaktere, és az a hozzáállás, mely akkor is derűs vigyorral szemléli az eseményeket, ha erre egyébként semmi oka sincsen. Svejk, a derék katona, vagy Regős Bendegúz figurája reinkarnálódik a Terence Hillnek öltözött Vécsiben, amint a sárgabuszra pattanva az álmait kergeti az M0-áson.
Koncerteken mi a felállás? Vécsitől milyen alakításra számíthatunk?
- Koncerteken jelenleg nem tudjuk még prezentálni a célként kitűzött, gazdag hangszerelésű megszólalást, ezért egyelőre nyersebben, punkosabban szólunk, a gitároké a főszerep. De dolgozunk rajta. Vécsi pedig azzal okozhat meglepetést a munkásságát követőknek, hogy a Koraiból ismert "pszichedelikus nyelveken beszélés", sámánhalandzsa mellett itt most bemutatkozik "hagyományos" rock'n'roll-előadóként is. 
Mit jelent a tagoknak a Stukkerben zenélni, kiélik magukat valahogy, illetve valamihez képest?
- Persze, szerintem a Stukkerben mindenki egy olyan oldalát éli ki, ami eddig nem annyira lehetett ismert. Van, aki más hangszeren játszik, mint például Dudás Zsombi, aki dob helyett gitározik, vagy András, aki gitár és ének helyett a basszust döngeti. Vécsi és én pedig nagyjából instrumentális, pszichedelikus zenekarokból jövünk (Colorstar, Korai Öröm), és mutatja meg egy új énét egy teljesen más, jóval szövegcentrikusabb zenei közegben, ahol énekes-vokalistaként, szövegíróként is bemutatkoznak.
Milyen a fogadtatása a zenekarnak, és konkrétan az első klipnek, a Sárga busznak?
- A dal és a klip is meglehetősen kedvező fogadtatásra talált, egyre gyarapodnak a fellépéseink, és úgy tűnik, lehetőségünk nyílik elkészíteni az első albumunkat is. A következő időszak valószínűleg erről fog szólni.
A Stukker szeptember 25-én, csütörtökön este a Hunnia Bisztróban ad koncertet fél tizenegytől. Előttük, kilenctől az Elvi Kérdés zenél. Belépő egy ötszázas.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!