Christofer Johnsson, a svéd szimfonikus metál keresztapja nagy prodzsektbe fogott: turnét indított mindkét együttesével, a mára legendás Therionnal és a 2015-ben összerakott Luciferian Light Orchestrával, mely most pénteken, január 22-én ér Budapestre. Ez lesz talán az utolsó esély a Theriont látni, hiszen ők bestof-koncertet adnak majd - talán Johnsson belefáradt, és már az új bandájára szeretne fókuszálni. Viszont mellettük mongol metállal és szimfonikus orosz riffekkel kiegészülve komoly audiovizuális metálbalhéra számíthatunk a Barba Negrában.

therion luciferian light orchestra imperial age ego fall barba negra scorpions nightwish arkona dimmu borgir rhapsody of fire rhapsody koncert avantasia metál szimfonikus belépő-nyereményjáték ingyenjegy klub bestof trashmetal deathmetal kína mongólia oroszország moszkva putyin

Therion - a csapat

 

Mikor lesz, hogy lesz?

Pénteken már este hétkor megnyílnak a kapuk, és mindössze tizenöt percük lesz az legelső érkezőknek, hogy megvegyék belépősörüket, hiszen az Imperial Age, a Moszkvában alapított szimfonikusmetál-banda már negyed nyolckor belecsap a húrokba, és a két meglehetősen dekoratív, ámbár klasszikus képzettségű énekesnőjével magasztos felvezetést biztosít az estének. Őket a mongol pusztai metál jeles képviselője, az Ego Fall követi nyolc körültől, egy erős háromnegyed órás koncerttel. Utánuk már a Luciferian Light Orchestra hoz némi enyhülést a mongol zúzás után a magasztos dalszövegekkel átitatott, hetvenes éveket idéző Hammond-orgonás metáljával, este tíz előtt kevéssel pedig a Therion showja kezdődik.

Hol lesz, mennyiért?

Az eseménynek, a Concerto Music és a Barba Negra szervezésében utóbbi klub ad otthont. A jegyek elővételben négyezer-kilencszáz forintba kerülnek (illetve pár online-jegyvásárlós oldalon egy ezressel többe), míg a helyszínen hatezer-kilencet kell kicsengetni.

Mi lesz?

Egy egész világot - Kínától Svédországig - felölelő nagy ívű metálünnep hazai felvonása, ahol a mongol sztepp szíve és a svéd okkultizmus találkozik a Moszkva vodkával átitatott, de garantáltan Putyin-mentes, szimfonikus metálba oltott áhítatával.   


Headliner: Therion

A Therion a Celtic Frost To Mega Therion albumcímét nyúlta le a névválasztáshoz, ami görögül azt jelenti: A Nagy Fenevad. Az eredetileg death- és doommetalos banda 1996-ra új irányt vett, amikor a Thomas Karlsson, a svéd okkultizmus nagy rajongója és a Dragon Rogue misztikus rend megalapítója kezdte a szövegeket írni. Ezzel egyidőben kezdtek klasszikus hangszerek, kórusok hozzáadásával kísérletezni, amit a koncertekre is kiterjesztettek. Gyakorlatilag őket tekinthetjük a szimfonikus metál origójának az 1996-es Theli albumuk óta. 2014-ben újra kiadták az albumot, néhány új számmal kiegészítve, valamint a Fly to the Rainbow című Scorpions-feldolgozással. Az albumhoz egy bónusz-dvd-t is kapcsoltak, melyen egy olyan koncert felvétele látható, ahol a Theli összes dalát előadták. Szintén ebben az évben jelent meg az Adulruna Rediviva and Beyond című dupla-dvd, melyen egy 2011-es atlantai fellépés mellett a 2007-es budapesti koncertjük felvételei láthatók. Ezen a koncerten egyébként a zenekar fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelték, többek között Piotr Wawrzeniuk korábbi dobos és Messiah Marcolin vendégszereplésével.

Johnsson másik zenekara: Luciferian Light Orchestra

Christofer Johnsson tavaly komoly időt szánt új projektzenekarára, a Luciferian Light Orchestrára is, melynek ugyanezen a néven megjelent első lemeze 2015 tavaszán vált elérhetővé. Ez a zenekar olyan dalokat ad elő, amelyeket Christofer írt az évek során, de túl retrohangzásúnak ítélte meg azokat, hogy a Therionéi legyenek. Mivel Christofer mindig is szenvedélyesen szerette a hetvenes évek zenéjét, itt volt az ideje, hogy egy ilyenretro zenekart is összerakjon, melyben egykori és jelenlegi Therion-tagok is közreműködnek.

Kínai-mongol metál: Ego Fall

A turné vendégeként érkező Ego Fall tagjai ugyan Kínából érkeznek, nemzetiségüket tekintve mongolok, hiszen a hatalmas ország Belső-Mongólia nevű autonóm tartományából származnak. Zenéjük autentikus mongol zenei elemek mellett dallamos deathmetalos, metalcore-os, folkos, indusztriálos és thrashmetalos jellegzetességeket is mutat. 2014-ben az első Kínából érkező zenekarként játszottak a finnországi Tuska Open Air fesztiválon, tízéves születésnapjukon pedig egy huszonhét állomásos turnén járták be Kínát. Tavaly járták körbe először Ázsiát, idén pedig végre Európába is eljutnak.


 

Orosz metál: Imperial Age

A január 22-i budapesti koncerten szintén játszó Imperial Age zenekart Moszkvában alapították 2012-ben. Zenéjük hatásai között a Therion mellett a Nightwisht, a Manowart, az Avantasiát és a Rhapsodyt lehet említeni. Első albumuk, a saját kiadásban megjelent Turn the Sun Off! pozitív kritikákat kapott, és csak a saját webáruházukban több mint ezer darab kelt el belőle Oroszországon kívül, ami borzasztóan jó szám a manapság jellemző eladásokat nézve... Következő, Warrior Race című lemezükön többek között Fabio Lione énekes (Rhapsody of Fire), Daray dobos (Dimmu Borgir), Sergei Lazar vokalista (Arkona) és Vladimir Reshetnikov dudás (Arkona) is közreműködött. Ezen a lemezen a To Mega Therion című klasszikus feldolgozása is hallható. 


 

Hype

  • A műfajalapító Therion bestof-koncerttel és új énekesnővel érkezik.
  • Egzotikus, kínai-mongol és orosz metál.
  • Egy monumentális audio-vizuális metal este ígérete.

Játék

Sorolj föl legalább három metálszámot a podcast-sorozatunkat nyitó, decemberi Koncertblog Blasphemy Session tematikus mixünkből!

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Therion tárggyal január 22-én, pénteken délután háromig. A helyes megfejtést küldők között két nyertest választottunk: Dáni Richárdot és Panyiczki Brigittát, akik ingyen mehetnek a péntek esti Therion/Luceferian Light Orchestra-koncertre, a Barba Negra Clubba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!