Kedden megismételhetetlen Wu-Tang Clan-buli lesz a Budapest Parkban - bár mindig az, hiszen sosem tudhatjuk, ki fog eljönni a bandából. Ez mindig is így volt, aki egy kicsit is követi a munkásságukat, ezen már nem lepődik meg, sőt erről még dokumentumfilm is készült. Attól még az egyik legnagyobb rapformációról beszélünk, ever. Megvannak a páros vipjegyek nyertesei.

 

A Wu-Tang Clant eredetileg RZA, GZA és Ol’ Dirty Bastard alapította, akik korábban is próbálkoztak együtt a Force of the Imperial Master vagy az All Together Now aliasek alatt, de ezekkel a formációkkal nem váltották meg a világot. Ahogy RZA (Prince Rakeem) és GZA (szerényen The Genius) szólókarrierje sem járt komolyabb sikerrel, ezért a srácok összefogtak a gyerekkori haverokkal, és megalkották a klánt, egy elég egyedi üzleti modellel, aminek a lényege az volt, hogy ha RZA lehet a főnök, akkor leigázzák az egész hiphopvilágot.

Nevüket a Shaolin And Wu-Tang című kungfufilmből vették, amiből több hangmintát is felhasználtak az Enter the Wu-Tang (36 Chambers) című debütáló albumukon. Ezt nagyon nehezen tudták csak kiadni, és csak lassan kúszott be a hiphopperköztudatba, viszont a mai napig igazi mérföldkőként tekinthetünk a lemezre. Nagyon nyers, és meglehetősen explicit szövegű, őszinte korong lett, melyen a tagok végre kiadhatták az összes frusztrációjukat a zeneiparral szemben.

Az elmúlt években is bőséggel hallattak magukról a srácok, két évvel ezelőtt, RZA-nek sikerült összeterelnie a bandát egy stúdióalbumra. Az A Better Tommorrow hét év hallgatás után jött, és hát elég vegyes fogadtatásra talált. De persze nem mehetünk el szó nélkül a nyolcvannyolc éves kereskedelmi zárlat alatt álló, egyetlen példányban megjelent album, a Once Upon a Time in Shaolin mellett sem, amiből csupán ötvenegy másodpercet lehetett meghallgatni, de ebben legalább Cher hangja egyértelműen kihallható volt.

Kár, hogy sokan közülünk nem fogják megérni, hogy meghallhassák... Közben RZA Hollywoodot hódítgatta, és mikor épp nem Hank Moodyt terrorizálta a Kaliforgiában, még filmet is rendezett Vasöklű Férfi címmel, ami egy erős 5,4-en áll az IMDB-n.

De amúgy jó, hogy végül ez a koncert összejött, mert nálunk ez valahogy nem megy annyira, mármint a rapkoncertek szervezése. Sokan emlékeznek még amikor Nas egyszerűen nem vállalta a fellépést, hanem lelépett a gázsival, vagy amikor a Slaughterhouse próbálta meg utólag lejáratni a Crazy Stylezt a turnévideójukban.
Ráadásul ennek a csapatnak az aktuális buliját is át kellett tenni augusztus másodikára, mert a trap nehézfiújának, Tygának bírósági tárgyalásra kellett járnia az Álllamokban. De ugyebár a hiphop-artistok gyakran a gettóból jönnek, így a pénz és hírnév nem mindig a legjobbakat hozza ki belőlük.
A Wu-Tang Clant sem egyszerű összeterelni. 2007-ben a Rock the Bells dokumentumfilmben jól lekövethető, ahogy Chen Weisberg szervező próbálja összeszedni az összes tagot a fesztiváljára, és meghatározó, amikor RZA a telefonon veszekszik Ol’ Dirty Bastarddal (pár hónappal a halála előtt): "Nigga, az se érdekel, ha a színpadon ülsz, csak adj nekem egy percet!"
Úgy tűnik, ezt a magyar szervezők sem tudták, amikor merészen úgy hirdették meg a bulit, hogy az összes Wu-Tang-tag együtt fog fellépni. Persze tévedni emberi dolog, ők is belátták ezt, és amennyire ők tudják, RZA jön és a klán nagy része is, és aki már látta őket, az tudja, hogy megcsinálják a bulit, függetlenül attól, hányan vannak. Sőt, emiatt a rajongók elővételes jegyáron válthatják meg a normál jegyeket is egy híján nyolcezer forintért. De te magadon kívül elhozhatod a haverod/haverinád/csajod/pasid is ingyen, sőt megkapjátok a viptörődést is, ha vágod a következő kérdést.

Játék, nyertesek

Milyen látogatásnak köszönhetően kezdte karrierjét a Park szeptmberi rapkoncertjének egyik sztárja, Xzibit? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: kaliforniai látogatásnak.)

A megfejtéseket július 7-én, kedden délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Wu-Tang tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül három nyertest választottunk: Aaron Bentley-t, Ferenc Pétert és Nagy Pétert, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a ma esti Wu-Tang Clan-koncertre, a Budapest Parkba. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!