Augusztus huszadikán hatalmas technoünnep lesz Budapesten, a Trip Hungary és a Budapest Rave jóvoltából. A The Trip összefoglaló nevű egész napos eseményt: (Members of Mayday party, és after) tényleg az alapítókkal élheted át, hiszen itt lesz Westbam, aki b2b-szettet tol a Love Parade atyjával, Dr. Mottéval és persze Misjah és Marusha sem fog finomkodni a beatekkel. A magyar szcéna krémjével kiegészülve már délután három órától egészen hajnalig lehet ünnepelni, és nem csak az államalapítást. A monstre eseményt magyar elektronikus zenei szcéna egyik atyjával, Budaival készült interjúval vezetjük föl, aki a partyn és az afteren is zenél majd. A cikk legvégén pedig vipjegyeket osztottunk.

                                                                 Mayday Berlinben

 

Make love not war! - Szeretkezz, ne háborúzz!

Ez volt a jelmondata a woodstocki fesztiválnak 1969-ben, az első olyan zenei eseménynek, melynek konkrét politikai üzenete is volt. Akkor az amerikai hippik és pacifisták a vietnami háború ellen tiltakoztak. Ezzel a példaértékű hozzáállással viszont számos későbbi kezdeményezést inspiráltak. Ilyen az 1989. július elsején útjára indított Love Parade is, ami egy spontán ötletből indult, és világ egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát.

1989-ben egy berlini dj, Dr. Motte úgy döntött, a szülinapi buliját nem zárt téren, hanem a szabadban rendezi. A kertje nem tűnt ideális megoldásnak a szomszédok miatt, így gondolt egyet, és kivitte az utcára a bulit. Mivel úgy gondolta, hogy a politikusok nem fordítanak elég figyelmet az ifjúság problémáira – és persze ekkor még bőven állt a berlini fal is – Love Parade-nek nevezte el a demonstrációt, hiszen mi más, mint a szeretet képezhet hidat kelet és nyugat, idősek és fiatalok között.

Mivel a demonstráció sikeres lett, ismétlés mellett voksoltak a szervezők, és az évek folyamán az esemény az emberi jogok és a szabadság szimbólumává vált. Az esemény egyre több embert vonzott, a kilencvenes évek végére már több mint egy millió ember ropta a táncot a kamionok mellett, ezzel egyidőben a kamionok száma is megnőtt, az eredeti egy kocsiból 1994-re már negyven dübörgött az utcákon. 1996-ig a Kurfürstendammon rendezték a felvonulást, ám helyhiány miatt átköltöztek a Tiergarten parkba, a belváros közepébe, az ott található Siegessaule, azaz Győzelmi oszlop tetején található aranyozott angyalszobor pedig az esemény jelképe lett.

2000-ben Magyarországra is elért a Love Parade, és gyorsan az ország legnagyobb zenés felvonulásává vált. A hét alkalommal megtartott eseményre, a Budapest Parádéra évente több mint félmillió ember látogatott ki. A Love Parade alapítója mellett, a Mayday brandet alapító, Westbam is eljön, sőt B2B szettel fogja kényeztetni a technora éhes közönséget Dr. Motteval. A Westbam nevet egyébként Africa Bambaataa iránti tisztelete ihlette, Westfalia Bambaataa, és 1978-ban még punkzenekarokban nyomta. Dobolt, basszerozott és később szintin is nyomta. Az első Love Parade-en ő is pörgetett lemezeket, innen a szoros kapcsolat a doktor úrral. A Mayday brand pedig egy egyszeri bulival kezdődött 1991-ben Berlinben, ahol ötezeren jöttek össze az első techno-ünnepre, amivel a valaha tartott legnagyobb techno bulivá vált Németországban. A Members Of Mayday pedig egy trademark lett a minőségi techno megjelenések területén, amit jóbarátjával Klaus Jahkuhnnal közösen producelt. Az első ilyen kiadvány az elnyűhetetlen 'Sonic Empire' volt, a maga puritán elektrós hangzásával.

The Trip - technoünnep két etapban

A hop-on/hop-off partybuszok egyenesen a Rio XXL-be fogják vinni a technora éhes partizókat, ahol a program a következőképpen alakul: háromtól Kühl, négytől Newl, öttől Collins&Behnam, este hattól Budai (vele készült interjúnkat lásd lentebb), fél nyolctól Misjah, háromnegyed kilenctől Dr. Motte és Westbam, majd fél tizenkettőtől Marusha.

A hivatalos afterparty pedig a Track Terrace-on lesz éjjel egytől, ahol szintén megjelenik Budai, akitől több órás zárószettje előtt több igazai különlegességre is lehet majd számítani. A belépő 5490 forint lesz elővétben, aznap egy ötszázassal több, de ha vipkényeztetést szeretnél, az kétezerrel többe fog fájni. De inkább válaszolj a Budai-interjú után következő játékban feltett kérdésre helyesen, és nyerd meg a vipjegyeket nálunk.

Budai: Nem az számít, ki hova születik

Milyen emlékeid vannak a Mayday-bulikról, akár bulizóként, akár dj-ként?
- A dátum 1995. Ez volt ez első nagy, több ezer fős buli, amin játszottam itthon. A helyszín a Petőfi Csarnok volt, a név pedig Hirosima Mayday. És valami fantasztikusra sikerült, nagyon nagy élmény volt. Emlékszem, még Németországból is jöttek partyarcok erre a bulira. Addig csak klubszinten mentek ezek a bulik, és úgy is ritkán. Ez viszont összehozta az e-zene rajongóit. Kisebb-nagyobb szünetekkel, de utána már rendszeresen szervezték ilyeneket, és egyre több fellépővel.

Hattól játszol a Members of Mayday-en, és milyen szettel készülsz?

- A nappali bulinak a zárófelvonásán fogok zenélni. Sok zene lesz nálam, és majd ott a helyszínen fognak úgyis jönni az ötletek, hogy mit mire tegyek majd föl. Addig ez nekem is rejtély marad.

Mit tervezel őszre-télre, milyen tervekkel, nagyobb dobásokkal készülsz?
- A zeneszobámban töltöttem sok időt elmélyedve a zenékben. Született is jópár zene, ami vagy már megjelent, vagy meg fog jelenni hamarosan. Készült közös zene Gagával, Beloccával is. Jelenleg a sajátok mellett Chriss Ronsonnal is készül közös szerzemény. A legutolsó kiadvány a Witty Tunes-on jött ki, három saját felvétel. Klubszinten is indul hamarosan az őszi szezon, a Kasinóban kezdődnek a bulijaink havi rendszerességgel. És vannak még egyéb klubestötletek is, melyeket pár dj-barátommal szeretnénk megvalósítani. Illetve készülünk az októberi True Sounds vs. I Love Deep bulira Tube & Bergerékkel, és persze a hagyományos karácsonyi egész éjszakás bulimra is. De addig még persze itt az augusztus, a Mayday-jel, illetve huszonkilencedikén egy nagyon jónak ígérkező repülőtéri buli is lesz Hajdúszoboszló mellett.

Évente többször vállalsz egész éjszakás szetteket. Hogy készülsz egy ilyenre, ami lényegesen eltér egy normál kétórás klubbulitól?
- Ez onnan jön, hol régebben rezidens-dj voltam, így egész éjszaka játszottam. Komoly varázsa van annak, hogy zeneileg végig tudod irányítani az estét. Ez az időszak annyira különleges és meghatározó volt számomra, hogy nagyon örülök, amikor valamikor megcsinálhatom ezt, bármikor. Felkészülni rá egy folyamat. Már nagyon sok minden megvan az ember fejében, hiszen már jópár héttel a buli előtt elkezdek agyalni, hogy milyen zenék, milyen sorrendben fognak majd szólni, milyen különlegességek lesznek, mi lesz majd hajnalban stb. Foglalkoztat a negyvennyolc órás szett gondolata is, fantasztikus lenne, mondjuk egyedül nagyon nehezen tolnám végig.

Palotai Zsolt mondta, hogy Magyarországon a partykultúra el van korcsosulva, nem az számít, ki játszik, vagy mit, hanem hogy melyik a felkapott buli. Te mit gondolsz erről?
- Van ilyen is és olyan is. Van, aki csak a bulira jön, van, aki csak az előadóra, van, aki más dolgok miatt jön. Szerintem minden generációnak megvannak a maga partyjegyei, melyeket föl lehet fedezni, de az alap mindig ugyanaz, azaz bulihangulat és a zene fontossága állandó. Én nem érzem ennyire drasztikusnak a helyzetet, hiszen egy olyan buliban is jól tudom érezni magam, ahol mondjuk csak harmincan vannak. Az számít, mi történik a buliban. A kis klubbuliban például sokkal közelebb vagy a közönséghez.

Nemrég kijött egy John De Mark remixed, és ez már csak a Beatporton jelent meg. Már csak digitálisan éri meg kiadni zenét?
- Jó kérdés. Igaz, régen még volt kiadónk, de ma már én nem tudok nyilatkozni, mi éri meg és mi nem. Azt látom, hogy mai napig bakeliten és cédén is jelennek meg dolgok, de nyilván digitális sokkal egyszerűbb. Így sok fiatal is tehetségnek is van esélye megjelenéshez jutni. De mindenképp van jövője a fizikai formátumoknak is. Ráadásul van egy kemény mag, aki még mindig bakeliteket vesz, és a technika is alakítja ezt. És sokan azt mondják, már nem éri meg kiadni zenét, de ha föl akarsz lépni, kell hogy legyen megjelenésed. Emellett ha megjelenik valamid, az nagyon jó érzés, hiszen be tudod mutatni magad, tudsz adni valamit. Egy jó ep-vel vagy maxival is lehet mély nyomot hagyni, nem kell föltétlen album hozzá.

Milyen most Magyarországon elektronikus zenei producernek és dj-nek lenni? És mennyivel más ez, mint tíz vagy húsz éve?
- Próbáljuk úgy megközelíteni, hogy nem Magyarországon, mert a zene egy nemzetközi nyelv, itt nincsenek nyelvi korlátok, a lábdobkészlet mindenkinek rendelkezésre áll. Mindenkinek van lehetősége, ez egy nagy nemzetközi piac, és a globalizáció, illetve épp a digitális forradalom miatt, ha egy veszprémi srác csinál egy jó zenét, lehet, pont egy japán kiadó fogja felkarolni.

De Magyarországon nem nehezebb érvényesülni, mint máshol?
- Egyáltalán nem nehezebb vagy könnyebb, mint máshol. Ez szerintem egyéntől függ, hogy mennyire szeretné elérni a célját. Az út szabad előtte itthon is. Nem az számít, ki hova születik.

Ha már fiatal producerekről beszélünk, mit tudnál tanácsolni nekik?
- Legyenek tisztában saját magukkal, és próbálják maximálisan kiaknázni ezt. Akkor meglesz az az erő, bizalom saját maguk iránt, hogy nem fogják érdekelni, ki mit mond. Akkor majd tudja járni a saját útját.

Hogy pihened ki a rengeteg külföldi fellépést és a partyk okozta stresszt és fáradtságot?
- Azt hiszem, szerencsés vagyok, mert nem szokott nagyon leírni a hétvége, valószínűleg ez genetika. De van egy nagy gyerekkori hobbim, a horgászat, a vízpart és a természet. Ez mindig kikapcsol.

Láttuk, hogy a Whiplash című filmet többször is megnézted. Szerinted egy tanár elmehet ilyen végletekig, van joga szinte terrorizálni a diákját a cél érdekében?
- Igen. Hiszen sokszor magunkban sem látjuk meg a tehetséget, mert kishitűek vagyunk, de ha valaki ezt meglátja bennünk, akkor igen, a cél érdekében minden beleférhet.

Megvannak a vipvendégek

Több mint két évvel ezelőtti interjúnk végén melyik előadót említi Budai személyes kedvenceként? A helyes válasz: Dosem.

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu tárgyra vártuk Mayday tárggyal augusztus huszadikán, csütörtökön délig. A helyes megfejtést küldők közül hét nyertest választottunk: Jaskó Vandát, Kocsis Gábort, Lőrincz Ádámot, Mester Mátét, Szabó Esztert, Szabó Mártont, Tátrai Gergelyt, akik ingyen mehetnek a csütörtöki kétrészes The Trip rendezvényre ( Members of Mayday + hivatalos afterparty). A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük az eseményekre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!