A Bladerunnaz őszi partyfelhozatala őrületes lesz, megkockáztatjuk, hogy sosem volt még ilyen erős. Első állomásaként a szcéna két nagyágyúja, Ed Rush és Skynet fogja tesztelni a hallójáratainkat az Akvárium nagytermében. És hát kevés olyan két név van, akik többször is sikeresen újradefiniálták a drum'n'bass hangzásvilágát, mint ők. Ingyenjegyek nálunk, és ki is osztottuk.

Skynet nagyot megy valami buliban - középen előrevetett karral a tömegben

 

Ed Rush visszatérő vendég kishazánkban, kb. mint a gólyák, csak ő többnyire akkor jön, amikor azok már lelépnek. Tavalyelőtt ősszel a Dürlinben tolta Opticallel, tavaly novemberben pedig szintén az Akváriumba hozta el mély basszusokkal megspékelt spéci szettjét. Van még valaki, aki nem vágja, ki a Virus kiadó feje, és a dnb egyik atyja, de tényleg? Nos, neki ajánlatos beleolvasni egy korábbi ajánlónkba.

Mert mi most inkább a katonai/védelmi célokra felállított számítógépes rendszerről, azaz Skynetről fogunk beszélni. Hősünk - polgári nevén Nathan Vinall - már tinikorában beleesett az elektronikus tánczenébe, ami nem volt nehéz, hiszen ekkor tombolt Angliában az acidhouse. Néhány év bulijárás után egyre nagyobb vágyat érzett, hogy saját ötleteit is formába öntse, és az egyre magasabbra törő jungle felé orientálódott.

Ekkortájt találkozott Shaun Morrisszal, aki Stakka néven nyomult, és hamarosan már együtt írták a zenéket a stúdióban. Korai megjelenéseik olyan, már akkor is emblematikus figurák elismerését váltották ki, mint Grooverider, Fabio vagy éppen Andy C. De az áttörést a duó az első két nagylemezével, a Voyagerrel és a gyorsan ezután megjelenő Blazinnel érte el. Az utóbbin található a Side Effects, ami akkoriban a dnb-arcok egyik indulójává lett, sőt Grooverider szerint ez volt a legnagyobb szám a Glastonbury fesztiválon is.

Nem bírtuk ki, muszáj volt idetenni Ed Rush&Optical idei, 82-es Fabriclive-jának artwork-fotóját

Ezután a Stakka-Skynet duó már csak egy nagylemezt, a hasonlóan zseniális Clockworköt adta ki, és nem sokkal a megjelenés után föl is bomlott. A tagok nagyon megfáradtak az együtt töltött évektől, ahogy Nathan mondta: "Olyan volt, mint egy szerelem nélküli házasság, már nem voltunk egy nevezőn." A kollaborációt negyven maxi, három nagylemez és öt válogatáslemezzel zárták, ami azért nem rossz termés.

A feloszlás után Skynet nem állt le, a turnék alatt is írta az új számokat, majd a stúdióban rá kellett jönnie, hogy szüksége lesz egy saját kiadóra. Így aztán alapított hármat is, először a Skynet Recordingsot a keményebb talpalávalóknak, majd pedig a mélyebb zenéknek a Discreet Recordingsot. Érezve a potenciált, amit ez a piac nyújthat, létrehozta az Nvisiont, a harmadik kiadót, ahol igyekezett összegyűjteni a fiatal tehetségeket a szcénában, és egyengetni a további útjukat. 

Íme, egy időtlen klasszikus tőle:

Skynet klasszikszettje megidézi, amire oly sokan bólogattunk, mert ami igazán király volt a Skynet-Stakka kollaborációban, az nem föltétlenül a gyilkos tempó, hanem az okosan időzített beatek és a futurisztikus darkambient-hangsávok. Ebben a kombinációban számos felejthetetlen percet szereztek nekünk, amit élmény lesz ismét álélni egy klasszikus szettben. A premierneurót ismét Jade és Mindscape szállítja majd, és Mastif fogja még megidézni a régisuli szellemét az est folyamán. A jegyek háromezer-ötszáz dodóba kerülnek majd, és sanszos a teltház, mint tavaly, így érdemes sietni. Vagy válaszolj helyesen, és gyere ingyen!

Játék, nyertesek

Ki játszott két éve a Dürlinben az Ed Rush-bulin, aki most nem fog az Akváriumban? (Segítség a fönt is linkelt cikkünkben, a helyes megfejtésnek elfogadtuk Opticalt, Optivot, BTK-t és Zero Methodot.)

A megfejtéseket szeptember 11-én, pénteken délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Skynet tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Soltész Helgát és Szerdahelyi Lászlót, akik ingyen mehetnek a péntek esti Ed Rush/Skynet-partyra, az Akváriumba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!