Ezúttal Youssou N'Dour, a világhírű szenegáli világzenei énekes jelentette be, hogy indul az országában februárban esedékes elnökválasztáson. Legutóbb 2010-ben a szintén zenész Wyclef Jean aspirálta magát a haiti elnökválasztáson való indulásra, ám mivel a megelőző öt évben nem tartózkodott az országban, nem indulhatott.

"Ez legfőbb dolog, amit egy igaz hazafi tehet" - így kommentálta saját tévéhálózatán a bejelentését Youssou N'Dour. Ezzel kihívója lesz az elnöki széket jelenleg birtokló, és központosító alkotmánymodósító intézkedéseivel nemrég nagy felháborodást kiváltó Abdoulaye Wade-nek.

Wade tizenegy éves regnálásának legnagyobb ellenállását váltotta ki tavaly júniusban azzal, hogy az elnökválasztás érvényességi küszöbét az eddigi ötven százalékról huszonötre kívánta csökkenteni, és létrehozott volna egy elnökhelyettesi pozíciót - a híresztelések szerint - saját fia számára.

N'Dour a jelöltség kapcsán elismerte, hogy nincs felsőfokú végzettsége. "Az elnökség egy funkció, nem pedig munkahely. Időről időre bizonyítottam már rátermettségemet, az élet iskolája sok mindenre megtanított az évek során."

Youssou N'Dour világszerte ismert sajátos zenei világáról, melyben nagyszerűen ötvözi a tradicionális szenegáli zenét a salsával, dzsesszel és hiphoppal. 1994-ben Neneh Cherryvel közös duettje, a 7 Seconds repítette a világhírnév felé, többek közt Grammy-jelölés is járt érte.
 

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)