Megijedni azért nem kell a cím mindössze arra utal, hogy a 2012. június  5-én az Papp  László Budapest Sportarénában föllépő Alexandrov együttes a szovjet Vörös Hadseregen belül alakult még 1928-ban. Az eredeti énekkarból mára egy tánckarral és zenészekkel kiegészülő együttes lett, mely Oroszország egyik legsikeresebb kulturális export cikke. A Showtime Budapest közreműködésével szerveződő előadásra a jegyek már kaphatók az TEX hálózatán.

Alexandrov: katonák és Másenykák

Ha a világ bármely pontján rákérdezünk az első öt dologra, ami Oroszországról beugorhat, akkor nagy sansszal szerepel majd a listán az Ermitázs és a Vörös tér és Putyin mellett az Alexandrov Együttes is.  Nem is véletlenül, az érdemdús produkció már többször bejárta már a világot.

Az 1928-ban alakult Alexandrov Együttes már a sztálini és posztsztálini rendszerben még csak a szocialista világot járta, hogy képviselje a Vörös Hadsereg életérzését ( jóval szerencsésebb verzió annál, mint mikor tankok tették ugyanezt.) A kezdetekkor tizenkét fős énekkar folyamatosan duzzadt, mígnem a világ egyik leghíresebb férfi kórusává vált. Tagjai kiváló énektechnikával adták át az orosz zenéből sugárzó nagyszabást és a sodródó érzelmeket. Az évtizedek során aztán tánckar és zenekar is csatlakozott a produkcióhoz. Ezek ugyanúgy országuk népi hagyományaiból táplálkoznak, mint az énekesek. A zenekarban szinte csak orosz eredetű hangszerek kapnak helyet, hiszen a fafúvósok mellett balalajkások és tangóharmonikások kísérik a díszes orosz egyenruhában éneklő kóristákat.

Rajevszkij professzor már 1987 óta vezényli az Alexandrovot. A professzor mintha egy másik korszakból maradt volna ránk. Amennyi kitüntetés Rajevszkij fellépő egyenruháját dísziti, talán még Brezsnyev elvtársnak is sok volna. Hasonló ancúgban tolta a korábbi két zenekarvezető is, akik után nevét kapta az Alekszandrov Együttest is. Persze a ruhák ugyanúgy részei a megalomán produkciónak, mint az ének és tánckar bravúros teljesítménye

Az együttes exkluzív koncertjei jól mutatják, hogy a kommunizmus bukása utáni nosztalgia kevés lenne ahhoz, hogy az egykori Vörös Hadsereg kórusa világhírűvé váljon. Amellett, hogy az Alexandrov a jelenlegi orosz vezetés egyik kedvence, az együttes korábbi vatikáni koncertje után II. János Pál pápa tetszését és áldását is elnyerte. Sőt az Alexandrov - immár fegyverek nélkül -, beteljesítette Brezsnyev elvtárs álmát, amikor bevette show-jával a nyugat legféltettebb erődjét, a brüsszeli NATO központot is. A budapesti közönség hosszú évtizedek után 2009. június 6-án láthatta utoljára az Alekszandrov együttest.

Majdnem három évvel később, 2012. június 5-én újra a Papp László Budapest Sportarénában koncerteznek az orosz hadsereg világsztárjai, a jegyek már kaphatók a TEX hálózatán. Az árak 3 900 és 15 000 forint között szóródnak.


Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!


Nézd meg az iTime.hu-t több koncertért, eseményért, buliért!

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)