Ha a közhiedelmekből újraépítenénk a világot, még egy, a jelenleginél is borzalmasabbat kapnánk. Az O.Z.O.R.A. Festival például közel sem olyan, mint amilyen képzet kialakul róla a még nem is rosszindulatú hírfogyasztó fejében. Meg kell nézni fesztivált, és lehet ámulni a művészeti ágakon könnyedén átszökkenő, sokszínű és izgalmas forgatagon. Ehhez pedig elég július 29. és augusztus 3. között egy pár napot eltölteni a nagyszabású összművészeti fesztiválon. 

Engedélyeztetés

A tavalyi feszttel kapcsolatban például másról sem szóltak a mainstream-híradók a rendezvény előtti napokban, mint hogy ki és mikor nem engedélyezte, vagy engedélyezte mégis a programot. És akkor most kinek is kell hivatalosan engedélyeznie a bulit, és ki nem illetékes az ügyben.

Az ozorai szervezők próbáltak eligazítani minket a katyvaszban: "Az engedélyeztetési procedúra úgy néz ki, hogy a különböző szakhatóságok (rendőrség, tűzoltóság, ÁNTSZ stb.) a fesztivál előkészítése során folyamatosan csekkolják a vonatkozó infrastruktúrát. A végső engedélyt a helyi jegyző adja ki a szakhatósági állásfoglalások alapján. A szóbeli információk szerint a legtöbb területen idén is kiválóan teljesítünk. De ez tavaly is így volt már, amikor még az utolsó pillanatokban is csuklóztattak minket."

Összkulturális termék a természetben

Először is O.Z.O.R.A. különleges kulturális terméke Magyarországnak, mely rengeteg turistát hoz az országba, és belőlük nemcsak a fesztivál és az ott dolgozó vendéglátósok kasszíroznak, de a fesztivál után budapesti és vidéki szállodák, vendéglátók és kereskedők is. A fesztiválra látogató külföldiek nagy többsége ugyanis igencsak fizetőképes, ha nem is öltönyös és nyakkendős.

Lássuk, miért kíváncsiak ők a fesztiválra. Ott vannak mindjárt a dunántúli dombság és benne Dádpuszta természeti szépségei. A löszfalak tetejéről elképesztő dimbes-dombos panoráma nyílik a szemhatárra. De a kukoricásba is bele lehet veszni.
Aki pedig nem ijed meg a nomád körülményektől, sokkal barátságosabb, nyitottabb embereket talál, és még idegen nyelveket is gyakorolhat. Hol fordulhat még elő, hogy a bekötött és fölpolcolt bokával várakozó arc elé odatol valaki egy tányér lasagnát és egy korsó sört, mondván, ha majd én leszek bajban, nyilván te is gondolsz rám.

Csak részben zenei fesztivál

Elég nagyot téved, aki úgy gondolja, hogy O.Z.O.R.A. egy egyszerű goa-psy-zenei fesztivál. Bár az tény, hogy az említett szcéna nagyjai ezúttal is föllépnek az eseményen.

A fesztivál zenei programja négy helyszínen zajlik. A Main Stage-en a psy szcéna legjobbjai váltják egymást Ace Venturától Zenturáig. De a helyszín dekorációja is szokás szerint izgalmas lesz, háromdimenziós vetítésekkel és egyéb monumentumokkal.

A Dragon Nest színpadon psy-on túli zenei stílusok képviselői is bőven előfordulnak. Az ott előadók közül emelkedik ki a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix, akinek hegedűjátéka épp elég különleges ahhoz, hogy az O.Z.O.R.A.-n is elvarázsolja a közönséget.

Lajkó Félix is ott lesz Ozorán

Meglepő fordulata még a lineupnak a Leftfield föltűnése a Chill helyszínen. Africa Bambaatával közös slágerükre bő tíz évvel, ha nem többel ezelőttről az elektronikus zenében kicsit is jártasak mind emlékeznek.

A negyedik helyszín már a mostani fesztivál elődjén, az éppen tizenöt éve a teljes napfogyatkozás alkalmából rendezett Solar Eclipse-en is jelenlévő Pumpui. A Pumpui-ban is a zenei sokszínűség a jellemző, ahol a törtütemeken kívül az elektronikus zene szinte összes stílusa hallható.

O.Z.O.R.A.-i Nagycirkusz – világszám!

Az O.Z.O.R.A.-n az utóbbi években egyre nagyobb szerep jut a cirkusznak. Persze itt nem állatidomárokra, bűvészekre és zenebohócokra kell gondolni. Még ha zene lesz is, meg artisták is. Igen látványos show-ra van kilátás a fesztivál ideje alatt napi hat-hét előadásban. A Psycrus néven is emlegetett ozorai cirkuszi trupp évente egyszer a fesztivál kedvéért áll össze külföldi és hazai underground-cirkuszművészekből.

A cirkuszosok magasszintű tudásukat az érdeklődőknek is átadják. A bátrak biztonságos körülmények között próbálhatják ki és gyakorolhatják a tűzzsonglőrködést, a flow-művészeteket, az úgynevezett cyrwheelt és a légakrobatikát. A tüzeskedés a fesztivál megnyitó ceremóniájának is hagyományos része. Ezúttal a nagynevű Magma Firetheatre rendezésében egy nagyszabású összművészeti show vezeti föl a fesztet.

Dimbes

Az ozorai torony

Tehát nemcsak mi fülnek, de mi szemnek ingere, az is megtalálható O.Z.O.R.A-n. A lélegzetelállító cirkuszon és a schöne-panoramán kívül a modern képzőművészet is jelentős helyet kap a forgatagban. A tavalyi fesztivál óta kinőtt Mirador, a torony a fesztivál igen erős képzőművészeti felhozatalának szimbolikus építménye.

Az ötletgazdák szerint a Miradorban: "a technikai és művészi találékonyságot és felfedezést átszövik pszichedelikus, spirituális és misztikus hangulatok és szimbólumok, ahol a fesztivál zenei univerzuma és az ősi transzcendentális kultúrák állnak össze egy még mélyebb és maradandóbb multiszenzoriális élménnyé".

Kézműves-workshopok

Az O.Z.O.R.A.-n évről évre egyre népszerűbb kézműves-workshopok idénre kinőtték a Dragon Nest udvar területét. Egy pajtát kellett fölújítani azért, hogy kiszolgálhassák a megnövekedett érdeklődést. Így nagyobb kényelemben próbálhatók ki a nemezelés, agyagozás, kerámiázás, kosárfonás, pillekőzés, testfestés, diafestés, kovácsolás, üvegfújás, kosárfonás, újrahasznosítottékszer- és tűzzománc-, homokszobor- és sárkánykészítés fogásai.

Jó reggelt!

Mindezeken túl a Dragon Agorában olyan ősi gyógyítási technikákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, mint a shiatzu, a vezetett relaxáció, a prananadi, a mauri, a kraniosacral-terápia, a tibeti hangtál. Sőt, a Piramisban a kipróbálható mozgáskultúrák skálája ugyanilyen sokszínű a keleti harcművészetektől, a dél-amerikai táncokig.

Ahogyan megszokhattuk, a legkülönbözőbb előadások teszik teljessé a cirkusz-, mozgás- és képzőművészeteken, na meg a zenén túl a fesztivált. A Chambok házban ezoterikus, tudományos és bölcseleti előadások lesznek terítéken. Szó lesz többek között az asztrológiáról, a nemnövekedés elméletéről, a permakultúráról, vagy az ambient mibenlétéről is.

Petar Poppara


Idei első  O.Z.O.R.A.-cikkünk:
Törzsi törzsközönség -  O.Z.O.R.A a világ körül

Tavalyi Ozora-cikkeink:
Ozora: vissza a valóságba?
Művészetek völgye másképp - látvány- és kreatívorgia az O.Z.O.R.A Fesztiválon

Lájkold Facebook-oldalunkat!