A címben megállapított tételt évtizedek óta bizonyítja a georgia-i Robert Cray, aki október 25-én, szombaton játszik furfangos nevű bandájával, a The Robert Cray Banddel játszik az Akváriumban. Cray-ék előzenekara az osztrák Ripoff Raskolnyikov lesz - megvan, ki nyert jegyet rájuk és Cray-ékre!

Robert Cray , a blues brother

A blues hazai legendája, Hobo, több interjújában beszélt már a műfaj haláláról. Nem szívesen vitatkoznánk vele, de jó hírünk van a számára. Létezik modern blues. Újabban a hazai X-Faktor mentorai között is föltűnik a stílus messzeföldön híres képviselője, Little G Weavil. A modern blues korszakát egyébként Robert Cray színre lépésétől, úgy a nyolcvanas évek elejétől számoljuk.

Robert Cray, bár hét évvel fiatalabb a Hobónál, nagyjából ugyanakkor kezdte, mint a magyar kollégája. Cray-nek és Hobónak egyaránt 1980-ban jelent meg az első lemeze. Közös még a két dalszerzőben a közéleti érzékenység, és az, hogy jobbára mind a ketten történeteket mesélnek dalaikban. Bár azért nyilván más témák érdekelték az embereket Kádár Magyarországán, mint a Ronald Reagan Amerikájában.

Az Akvárium szombati föllépője a blues bölcsőjének számító déli államok egyikében, Georgia-ban született 1953-ban. Ezért talán kicsit meglepő, ha legnagyobb idoljának a beatleses George Harrisont tekintette. Azért nyilván ott figyel Jimmy Hendrix, BB King vagy Buddy Guy is a kedvencei között.


Ma már példaképei jórészéhez hasonlóan ő is tagja a Blues Hall of Fame-jének. A tiszteletet így is megadja  a műfaj tradicionális nagyjainak, de azért túl is lép rajtuk. Zenéjében bátran használja a soul, a dzsessz, a gospel és a funk elemeit.

Mégis azt mondja, a modern blues csak a stílus egy szelete, de a saját újító motivációját is fölfedi: "Lehetsz régész, aki úgy játszik, ahogy az elődei, vagy pedig lehetsz teljesen önmagad is. Amelybe persze beleférnek más zenei hatások is, és azokat használhatod a saját szád íze szerint. Vagyis elmesélheted a saját történeteidet. Ezt tesszük mi is. Na, ezt jelenti a modern blues."

Cray első albuma 1978-ban készült, de csak 1980-ban jelent meg. A Who’s Been Talkingtól az idei In My Soulig, vagy tizenhét soralbumot adott ki, nem beszélve a jópár koncertfelvételről. Ezek sikereit a Blues Hall of  Fame-tagság mellett öt Grammy-díj és további rengeteg jelölés jelzi. A legnagyobbat talán az 1986-os Strong Persuader lemez ütötte.


A korai és mai önmaga közötti különbségről úgy beszél, hogy mára sokkal nagyobb tudású és profibb zenész, és azt is elmondja, hogy sokkal fontosabbak neki a történetek, melyeket elmesélhet zenéjével, mint korábban. Október 25-én, szombaton például az Akváriumban sztorizik bandájával.

A The Robert Cray Band sohasem ad két ugyanolyan koncertet. Minden egyes alkalomra új dallistával állnak elő, így az sem valószínű, hogy unott profiknak tapsol majd az Akvárium közönsége. Annál inkább sem, mert Cray saját szíves közlése szerint a mai napig imád koncertezni.

A koncert este fél nyolckor kezdődik az osztrák előzenekar, a Ripoff Raskolnikov fellépésével. Jegyek elővételben nyolcezer-ötszáz forintért, a helyszínen egy ezressel drágábban kaphatók.

Jegyet nyert

Mikor kezdődött a Hobo Blues Band 2011. februári búcsúkoncertjeinek próbája, melyen mi is ott jártunk? (Segítség akkori cikkünkben, a helyes válasz: egy óra körül.)

A megfejtéseket a koncertblog1@gmail.com-ra vártuk Cray tárggyal pénteken délután négyig. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertes választottunk, aki másodmagával ingyen mehet a szombat esti The Robert Cray Band-koncertre, az Akváriumba: Sallai Katalint. A nyertes nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őt e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!