A hazai elektronikus zenei élet kultikus eseményévé nőtte ki magát a Bladerunnaz szülinapja, ami nem is csoda, hisz a szervezőbrigád egyértelműen az egyik legjelentősebb, legrégebb óta topon lévő a műfajban itthon. Idén immáron a tizenötödik évfordulójukra rophatjuk a Corvin-tetőn szombaton, így nem csoda, ha Blade-ék különösen odatették magukat: Calibre, Die és mc DRS erősíti a külföldi osztagot. Megvan, kik mehetnek ingyen.

Die, Calibre, DRS

Calibre, vagyis Dominick Martin, a liquidfunk atyaúristene megdöbbentően visszavonult életet él, főleg ahhoz képest, amennyire sikeres és elismert. Nem csalás, nem ámítás: online lényegében nem létezik. Sem honlapja, sem blogja, sem Facebook-oldala nincs. Myspace-ét 2011 júliusában végleg törölte. Valóban „a drum'n'bass egyik legcsöndesebb alakja”, ahogy a városi legenda tartja. Zenéit csak szűk baráti körében terjeszti, így vele kapcsolatos híreket leginkább a BBC 1 Xtra, Marcus Intalex vagy zenésztársai adják tovább.

A belfasti születésű dj hosszasabb klasszikus zenei előtanulmányok után képezte magát producerré. Még 1995-ben szerződött a ma már megszűnt, U2-hoz kötődő Quadrophonic kiadóhoz, majd Fabio volt, aki átcsábította a saját terepére, a Creative Source-hoz. Itt jelent meg a Music Concrète duplacédés kivitelben, például a Deep Everytime slágerrel.

Végül Calibre is label alapítására adta a fejét, és a Signature Recordings égisze alatt publikálja saját zenéit. A 2005-ös Second Sun szólt igazán nagyot, a címadó track mellett fontos kiemelni a DRS-szel közös Timeout-ot is. Azóta még hét albumot adott ki, egy csomó slágert gyártott.

Mix 2006-ból az egy évvel később autóbalesetben meghalt ős-Blade-dj, Sizenine, illetve Bal és Rocksteady kezei alól, az azóta megszűnt Mokka Cukka blade-es szervezésű Drum Club bulijáról

Az est másik ékköve, dj Die, azaz Daniel Kausman, a Clear Skyz feje, aki kiskamaszként került az akkor már törtütemekben igencsak gazdag Bristolba, ahol 1992-ben találkozott Roni Size-zal. Kettejük nevéhez fűződik a V Recordings, a Breakbeat Era és a Reprazent megalapítása is. Az elmúlt két évtized megkerülhetetlen alakja a szcénában, aki olyan zenékkel tette le a névjegyét, mint a Slide Away, a Clear Skyz (innét a kiadója neve is), vagy az Autumn.

A rigmusok felelőse mc DRS (top5-Calibre-zenéje), akit a tavalyi szülinapról nélkülözni voltunk kénytelenek. Ezen az estén remélhetőleg hallhatjuk majd a beszédes, I don’t usually like MCs but… elnevezésű, legutóbbi albumának dalait is, amely valóban újszerű, másfajta megközelítésben láttatja az mc-zést.

Nemzeti színeinket a mindig példásan teljesítő Mastif, az egyszem lány a gáton, dj Ren, a stílusmixer Mentalien (íme, tavalyi Calibre-mixtape-je), valamint az Ink után kimaradó doyen, Statik képviselik. Ne feledjük, a buli 18+-os, normál elővételes jegyek még akadnak, a BP Shopokban (Wesselényi utca, Westend, Árkád), kétezer-ötért. Nálunk pedig van kettő tikett ingyen is.

Akik ingyen mennek

Melyik erdélyi városból érkezett fellépő a tavalyi, tizennegyedik Bladerunnaz-születésnapra? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: Kolozsvár.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre vártuk Blade15 tárggyal február 21-én, pénteken éjfélig. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a másnapi, szombat esti 15 Years of Bladerunnaz - Calibre, dj Die, mc DRS partyra, a Corvin-tetőre: Jónás Réka és Lingauer Dávidot. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!