Fél évvel legutóbbi fővárosi koncertje után látható ismét budapesti színpadon péntek este a legendás állandó jelzőt viselő Európa Kiadó zenekar a Millenáris-Teátrumban. A programban nem-egy-nem-két figyelemreméltó extra is van, például hogy bemutatkozik egy új zenész is, hogy az este slampoetryval kezdődik, hogy az egyik vendég Krasznai Tünde, akit az X-Faktorból ismert meg az ország. Nyertes a cikk végén.

Az Európa Kiadó kétségkívül a magyar popzene történetének egyik legmeghatározóbb alakulata, mely mindig képes volt a megújulásra, még akkor is, ha számos számuk mára nemhogy klasszikus, de szinte - legalábbis bizonyos körökben - slágerszámba megy. 1981-ben alakultak, azóta többször felfüggesztették a működésük (Menyhárt Jenő frontember szavaival, "hibernálva volt"), de most megint itt vannak, régi és új dalokkal egyaránt, és egyáltalán nem csak Budapesten.

Múlt héten Szegeden játszottak, előtte Kecskeméten, decemberben pedig voltak Pécsett, Veszprémben és Székesfehérváron. A legutóbbi budapesti koncerten, tavaly augusztusban egyébként mi is ott voltunk, akkor Nyeső Mari vokálozott nekik, és színpadra lépett a Balaton is. Sőt, voltunk egy évvel korábban is, majdnem pont ekkor a megboldogult, illetve átalakult-átnevezett Zöld Pardonban Európa Kiadón.

A koncertszervezők között viszonylag új névnek számító Budapest Promoter szervezte eseményen Menyhárt Jenő énekel, Másik János gitározik és énekel és billentyűzik és ütős hangszereken is játszik, Kirschner Péter énekel és gitározik, Darvas Bence énekel, billentyűzik és ütős hangszerek is kerülnek a kezébe, de hegedűl és trombitál, Fülöp Bence basszusgitározik, Gyenge Lajos pedig dobol - és még rajtuk kívül is lesz egy új zenész, aki ezen a fellépésen mutatkozik pár számban.

Két vendég is lesz, az egyiken, Müller Péter Szalámin Sziámin nem lepődtünk meg, tekintve, hogy egy csomó URH-klasszikust szereztek Menyhárttal együtt. A másikon, Krasznai Tündén annál inkább, ugyanakkor ez egy kellemes meglepetés. Krasznai Tünde nem sokáig húzta az X-Faktorban, aminek alapvető oka lehetett, hogy előkotortak néhány pornófilmet, melyekben szerepelt, minek nyomán szemforgató, képmutató lejáratókampány indult ellene, amire - nyilván - vevő volt a magyar közönség, így hamar kiszavazták. (Viszonylag friss, január közepi hír, hogy mivel újra elérhetővé váltak a filmek, Krasznai Tünde ötmillió forintos kártérítési pert indított.)

A Kiadónak 2013-ban pedig jelent meg új albuma, Annak is kell címmel. Az anyagot két éve épp a mostani koncert helyszínén, a Millenárison lehetett először élőben hallani. A zenekar hosszú-hosszú működése alatt sem lett a saját tribute-zenekara, neadjisten paródiája, ami nem csak az új számok miatt van: filozofikus hangulatú dalaikkal nyolcvanas évektől 2015-ig a pop-rock és a költészet keresztmetszetébe helyezik az egyértelműen ma is aktuális dalokat.

Azzal együtt sem csontosodtak meg, hogy mára egyetemi tananyaggá váltak, és hogy tavaly Jó lesz... '84 címmel jelent meg feldolgozáslemez, melyen magyar zenekarok adják elő saját olvasatukban a harmincéves EK-lemez felvételeit. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem médiadizájn-tanszéke pedig a mesterképzése részeként a zenekar történetét bemutató online, interaktív, a digitális tér kialakítátását célul kitűző projektet indított.

Kapunyitás este hétkor, nyolckor pedig slampoetry jön, Mocskos idők címmel. Kemény István költő költőlánya, Kemény Zsófi, Pion István, Simon Márton, Horváth Kristóf aka Színész Bob verselnek, kísérőzenekaruk a Bob és Bobék Orchestra lesz, Eged Márton basszusgitározásával és Szarvas Dávid ütőhangszerjátékával. A koncertre elővételben kétezer-kilencszáz forint a jegy, a helyszínen háromezer-ötszáz, de a velünk játszók közül egy valaki másodmagával ingyen is bejuthat.

Ingyen mennek

Mikor játszotta az Európa Kiadó a Rendőrlányt tavaly augusztusban a Kobuciban adott koncertjén? (Segítség akkori koncertriportunkban, a helyes válasz: tíz előtt.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Kiadó tárggyal február 20-án, pénteken délután háromig. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertest választottunk, aki másodmagával ingyen mehet a péntek esti, Budapest Promoter szervezte Európa Kiadó-koncertre, a Millenáris-Teátrumba: Pátai Attilát. A nyertes nevét ebben a cikkben, itt, illetve a  Facebook-oldalunkon közöltük. Őt e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj, és hogy részt vehess a belépő-nyereményjátékainkon!