Január 24-én, pénteken újra eljön a harminc fölötti partycsokkerek napja, akik fürtökben zúznak majd a Dürerbe estére, hogy belenyaljanak újra a tíz-tizenöt-húsz évvel ezelőtti partyk hangulatába. Nem könnyű a frankhegyi, törökbálinti, nagycirkuszi vagy a kopaszi-gáti bulik hangultát fölidézni, mindenesetre az Ősparty szervezői ilyesmivel próbálkoznak. A föllépők, a liveactet mutató producerpároson, a Saafi Brothers-en túl, tehát Palotai, Titusz, Arab Sanyi, Bosi, Christian és a többiek kizárólag bakelitről játszák a korabeli zenéket. A partyra belépőt is nyerhettél, ha helyesen válaszoltál a poszt alján feltett kérdésre.

Frankhegy éjjel


Az Ősparty látványtervezői (Psytrance Masquaradee, a srácok mostanában az ozorai Magic Gardenen, majd a Sun Festivalon dolgoztak) is az akkori, mondjuk ezredfordulós party hangulatot idéznék meg és föl. Azt persze megnézzük magunknak, hogy lehet a Frankhegyet, a törökbáliniti Katlant, a Tündérhegyet, vagy épp a Fővárosi Nagycirkuszt a Dürerbe varászolni. Mindenesetre meghökkentenék a srácok a közönséget, ahogy annak idején is hökkent a publikum, mikor először ment például a törökbálinti katlanba, és partybuszozás, majd félórányi gyaloglás után elé tárult a látvány.

A szervezők ezenfelül a közönség aktivitását is jónéven vennék. Ahogy a régi partykra is extrém és ötletes göncökbe öltöztek az emberek, úgy most is elnéznének valami hasonlót - különbenis kopogtat a farsang. A headliner a német Saafi Brothers lesz egy pompás live acttel. A ma már inkább más vizeken evező Gabriel Le Mar és Michael Kohlbeker pszichedelikus trance-duója 1997-es albumaikról, az Internal Code Error-ról és a Mystic Cigarettes-ről, valamint talán a 2000-es Midnight’s Children-ről válogatnak.

Frankhegy nappal

A német Saafi Brothersen kívül a hazai partyélet korabeli fontos arcai lépnek még föl, akik közül jó néhányhoz volt néhány kérdésünk, fölvetésünk. Legelőször is egy sztorit kértünk tőlük a hazai partyk őskorából. Ezek a történetek a messzi kilencvenes évekbe vezetnek vissza minket.

A főhelyszínnek számító Tribal-Acid Stage-en föllépő Palotai (aka Fater), aki mostanság ki tudja, hányadik évjárat tizennyolc évest táncoltatja mai napig futó szerdai partysorozatán a Rewindon, és aki még mindig a Tilos Rádió zenei főnöke. Palotai az első Fővárosi Nagycirkuszban rendezett junglepartyt idézi szívesen. Nem csoda, ha dátumra is emlékszik (1996. február 16.), mivel aznap született a lánya Párizsban. Francia felesége mindig azt mondta neki, hogy mikor ő szülni fog, az ifjú apa meg biztosan játszani. Hogy-hogy-nem, így is történt.

„Tíztől játszottam egyedül egész éjjel, és reggel hétig tartott volna a party, de ötkor jött a cirkusz igazgatója, hogy most azonnal be kell fejeznem, mert reggel tízkor lesz egy előadás, és az állatok egész éjjel nem tudtak aludni a zene miatt. Ha most nem lesz vége, akkor nem lesz előadás sem. Mondtam neki, nézze meg mennyi ember van még itt, én nem tudok mit csinálni. Erre ő elment, de visszajött szinte azonnal, és nem mondott semmit, csak egyszerűen kihúzta az elektromos kábelt, és rögtön vége lett a bulinak. Közben a feleségem Párizsban este tízkor bement a kórházba (amikor én itt Pesten elkezdtem játszani), és a lányom születési időpontja: öt óra egy perc. Az a pillanat, mikor az igazgató itt kihúzta a konnektorból az áramot. Persze én akkor még semmit sem tudtam, de ahogy visszaértem a Tilos Rádióba a lemezeimmel, azonnal hívtam Párizsban. Nem vette fel a telefont. Szinte egyfolytában hívtam, hátha csak nem hallja, és közben szépen elaludtam a fotelben. Laki (a szintén őspartyak számító Cinetrip atyja - a szerk.) ébresztett délben, hogy Zsoooolt megszületett a lányod! Neki pedig rá öt évre született a fia, szintén ezen a napon. Az üzenet pedig végül nem telefonon jött, hanem az állatokon keresztül.”

A szintén a Tribal Stage-en játszó Titusz például egy margitszigeti víztározót, Orczy-kertet, Bárkát és Gellért Fürdőt érintő rendezvénysorozat a gellértfürdői megmozdulásán játszott. Ott a szervezők műúszó lányok bemutatójával dobták volna föl a bulit. A zenét viszont az előtéri dj-pultba kellett fölraknia Titusznak, amit kazettán a kezébe nyomtak, és melynek taktusaira mozogtak volna a vízben a csajok. Tíz perccel a bemutató előtt kapta meg hősünk a hanghordozót, ami pont elég volt arra, hogy fölcserélje azt a technikus Guszti deathmetal-kazettájával. A lányok meg ott álltak metalra a medence partján beugró pózban, csipesszel az orrukban tíz percig, mire végre valaki kiért az előtérbe az ő zenéjükkel.

A tilosos dj Christian aka Gaulamin a régi partyk kommunajellegű hangulatát emlegeti egy frankhegyi sztorival. Ők saját csillebérci telkükről jártak át a frankhegyi Kozma Péter-birtokra lemezeket pakolni az ambient-helyszínre, és onnan vissza ejtőzni időnként (volt, hogy kétnapos volt Frankhegy). Aztán mikor visszaértek Csillebércre, azzal szembesültek, hogy a telken csujogattak ismerős és ismeretlen partyarcok, a legnagyobb békében, és még nekik mint háziaknak kellett becsatlakozni közéjük.

Bosi, a Chill Stage-en föllépő reggae-arc ilyen különleges sztorira nem emlékszik hirtelen, de frankhegyi hangulatokra nagyon. A korabeli legendás lemezbolt nevét kölcsönvevő I&I-színpadról Arab Sanyi sem sztorit mesélt, inkább második kérdésünkre válaszolt, mely az akkori és a mai partyélet különbségeit feszegette. Erre a felvetésre viszont ő adta a legpatentabb választ, mely a többiekével is nagyjából összecseng.

"Különleges és eufórikus hangulata volt ezeknek a helyeknek. Ez a fíling volt az a bizonyos plusz, és a partyarcok erre nagyon rápörögtek. Egyébként először én is a katlanban táncoltam át az éjszakákat Titusz-Tadeuszra mindenféle kegyszer nélkül. Nagyon hálás volt a közönség akkoriban, nem a segged nyalta, hanem élvezte a zenéket, melyek akkor csak egy-két tucat kiváltságos dj-nek voltak meg. Ma egy kattintásra van a világ, bárki bárhonnan lenyúlja, ami tetszik, ma nem bakelitről, hanem linkről játszol, egy cipősdoboznyi kütyűben egy komplett zenekar fér el. Szinte csak a technikai-operátori tudás számít. Akkor egyedül voltál a két lemezjátszó között, spontánabb, egyedibb volt a party, kinéztem a táncoló arcokra, és aztán kapartam elő a következő tételt. Ma szinte mindent előre megírnak a fejek, sok külföldi dj-arcban csalódtam, akikre én is felnéztem, és mentem el bulijaikból, mert megy a laptop, és valamit még ráhuzogat. Régen a közönségből minden második arcot ismerted legalább látásból, most a gyerekeim ugrálnak előttem, és beszólnak, hogy pörgesd fater, vagy töltsd le azonnal a kedvencüket. Nagyon fiatalok és nagyon vegyes a társaság. Nem lehet úgy összerántani egy homogénebb közönséget mint húsz éve, a bejáratott kisebb kluboknak van jelene, jövője."

Ennek ellenére a legtöbb megkérdezett el tudna képezelni egy-egy akkorihoz hasonló rendezvényt, csak azt már fesztiválnak hívnák. Bosi szerint viszont nagyon komoly szponzoráció kéne egy hasonló rendezvényhez most, különben óriási bukta volna egy efféle party. Ám épp a szponzorok elvárásai miatt amúgy sem lenne ugyanaz.

A korabeli partyk hangulatát idéző látványvilág mellett további autentikus extra, hogy egy táncosokból álló performanszcsoport a buliban midenhol felbukkan, a legváratlanabb helyeken is. A táncos rituálé törzsi hangulatát a Korai Öröm ütős szekciója fokozza. Továbbá lesz még fényfestés (a Kiégő Izzóktól), stroboszkóp, füstgép, Kicsi Dzzs "lebegő teázója" (jelentsen ez bármit), meg Julinka sütödéjének sütijei.

A Tribal-Acid-színpadon a már említett német Saafi Brothers, Palotai (Tilos) és Titusz (X-Lab) mellett a legelső hazai goa-dj-k egyike, Oleg (Deep Smile), illetve Rusty (Alapzaj) is játszik. A Techno-Minimal Stage-en Dork (Frankhegy), Isu (Minimalheadz), La King (D250 Lab), valamint Bernáthy Zsiga live-ja lesz látható-hallható. Az I&I-on Christian, 1000arc és Arab Sanyi pörget, míg a Chillen Bosi (Love Alliance), Kaszi (Varázsszőnyeg) és Virgács. De a szervezők azt mondják, a "fellépők listája folyamatosan bővül".

A jegyek elővételben kétezer forintért kaphatók a Dürer-kertben és a Síp utcai Mixartban. A buli előtt, a helyszínen pedig kétezer-ötszázért válthatók meg. Vagy nálunk lehet nyerni is:

Jegyet nyertek

Hányadik évét tapossa a Korai Öröm zenekar, a Dürer-kertben november végén megrendezett Miazott Fesztivál egyik fő fellépője? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: )

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre várjuk Ősparty tárggyal január 24-én, pénteken, délután négyig. A helyes megfejtést beküldők között hat nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a ma esti Őspartyra, a Dürer-kertbe: Borbíró Tündét, Ékes Mariannt, Galántai Pétert, Görög Lászlót, Nimród Pétert, Polgár Attilát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Peter Poppara

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!