A bukaresti, illetve román technóról viszonylag keveset lehetett hallani az elektronikus zenei szcéna nagyjából két évtizedes története során. Petre Inspirescu neve azonban egész Európában komoly fogalomnak számít, és most végre hozzánk is eljön extrákkal (hangszerekkel, okos és félelmetes effektekkel) spékelt minimáljával. Megvannak az All In Showcase Budapest pénteki partyjának nyertesei.

A beszélő nevű Petre Inspirescu aka Pedro, már a kilencvenes évek vége óta pörget klubokban, többnyire Bukarestben. A korai szettjeit már akkor is átjárta a perkusszív, organikus és improvizatív minimáltechnó, és be-becsempészett szokatlan, már-már oda nem illő hangszereket is.

Nagy hatással volt rá Luciano és Ricardo Villalobos munkássága, így nem csoda, hogy 2007-es első ep-je, a Tips, a Luciano és Quenum által alapított Cadenza kiadó gondozásában jelent meg, amivel végérvényesen berobbant a nemzetközi színtérre.

Ezután Rareshsel és Rhadoóval megalapították a kissé túldizájnolt nevű [a:rpia:r] kiadót, mely az évek alatt a minimáltechnó egyik központjává tette Bukarestet. Itt jelentette meg két nagylemezét, a minimá mérföldköveinek tartott, stílusteremtő korongokat: az Intr-o Seara Organicát 2009-ben és a Gradina Oniricát 2012-ben.

Pedro itt nem hagyta abba, szerette volna még inkább egyedibbé tenni zenéit, így megalapította a Yojik Concon Recordsot, és Ensemble álnéven elkészítette a Padurea De Argint névre keresztelt négyszámos lp-jét. Ebben már-már ambient-lassúságú minimálról beszélünk telis-tele finonabbnál finomabb hanszerekkel, fuvola, cselló, hegedű - mindez sokak szerint ez már inkább komolyzene…

Közben a klubokban is tudott és tud maradandót alkotni, rezidens Ibizán, a Circolocóban, de játszott a Sunwaves Fesztiválon is, és megannyi partyvenjún világszerte. Elismerésül a Fabric felkérte egy vendégmixre, ami végül a 68-as sorszámú lett.

A pénteki partyn az A38-on a be- és levezetésről az All In két rezidense, Polarize és Forsek gondoskodik majd. Az első száz belépő 1990 forint a hajó pénztárában (bár sanszosan ez már elfogyott), a helyszínen, a party napján pedig egy ezressel több. Nálunk viszont ingyen van:

Játék

Melyik híres filmrendező művészetéhez hasonlítják az egy hónapja a budapesti Electronic Beats Festivalon fellépő Nôze duó zenéjét? (Segítség akkori EB-ajánlónkban, a helyes válasz Emir Kusturica.)

A megfejtéseket pénteken délelőtt tizenegyig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Petre tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a péntek esti All Inn Showcase Budapest: Winter Season with [a:rpia:r] Volume 2 - Petre Inspirescu partyra, az A38-ra: Dobák Róbertet és Omodi Zoltánt. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!