November 16-án végre Budapestre, pontosan a Syma Csarnokba érkezik egy tizenhárom éves projekt, a Video Games Live (VGL). A show-ban szimfonikus zenekar szólaltat meg híres videojáték-zenéket, mialatt a nagy kivetítőn az adott zenéhez tartozó játék demója fut.

video games live koncert szimfonikus zenekar syma csarnok tommy tallarico show videojáték soundtrack slágerlista vgl guiness-rekord

Merész vállalkozás megveszekedett videojátékfanokat kirobbantani a legújabb játék elől. Talán egy show, melyben videojátékok zenéit húzza egy szimfonikus zenekar, éppen alkalmas a melóhoz. Mindenesetre a Video Games Live november 16-án a Syma Csarnokban megkísérli a lehetetlent. Mivel egyik-másik videojáték soundtrackje a slágerlistákon is feltűnik, azok az érdeklődők is ismerős dallamokhoz juthatnak egy ilyen esten, akik egyébként tojnak a videojátékokra.

A VGL először érkezik Magyarországra, pedig Tommy Tallarico már tizenhárom éve kieszelte a projekt faék-egyszerűségű, de igencsak hatásos koncepcióját. Mi lenne, ha egy szimfonikus zenekar játszaná az ismert videojátékok zenéit egy nagykoncerten, a show pedig úgy válna audiovizuálissá, hogy a zenéhez tartozó játék demóját lőnénk a vetítőfalra, a zenészek mögé. És hogy én se maradjak ki a show-ból – okoskodott Tallarico – a nyakamba kapok egy gitárt, hogy időnként a szimfonikusok közé csördítsek egy szólóval.

Tommy Tallarico nem véletlenül elkötelezettje a videojáték-zenéknek. Ő maga szakmányban komponál ilyeneket már egy negyedszázada. Olyannyira, hogy Guiness-rekorder videojátékok alkotójaként: több mint háromszáznak szerezte ő a zenéjét.

A Gamestar Tallaricóval készített exkluzív interjújából kiderül, hogy emberünk már gyerekkorában bele volt zsongva a játékok zenéibe. Kölyökként hóna alá kapta a fater magnóját, szaladt a legközelebbi játéktermbe, ahol rögzítette az ott fellelhető játékok zenéit, majd hazaérve összevágta a felvételeket. Áthívta a hasonszőrű haverjait, és a gitárjával tette hozzá a magáét a lejátszott kazettákhoz. Ez volt szerinte az első Video Games Live koncert.

Tizenhárom éve a Hollywood Bowl-ban aztán összehozta az első nagyszabású Video Games Live koncertet is, ami elég nagyot durrant. Pedig óvták az ötlettől a haverok. Tök hülye vagy, Tommy – mondták –, a gamerek nem hallgatnak szimfonikus zenét. Aztán nem lett igazuk.

Persze Tommy szerint nemcsak az idült játékosokat célozza a műsor, de a szüleiket vagy barátnőiket is, hátha megértik kölyküknek/kedvesüknek értelmetlennek tűnő mániáját. Ajánlja a nagymamáknak is akkor már, akik viszont szeretik a szimfonikus muzsikát. Azokat is megnyugtatja, akik egy belterjes szubkultúra szeánszának tekintenék az eseményt: „A zenén felül nagyon fontos a látvány és a vizuális effektek, valamint az a mód, ahogy elmesélünk egy-egy történetet a színpadon. Lényegében semmit sem kell tudnod a videojátékokról ahhoz, hogy élvezd a műsort.”

A november 16-án, vasárnap este fél nyolckor kezdődő a Syma Csarnokban kezdődő koncertre vannak még jegyek, 4990 és 16 990 forint közötti áron.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!