A különféle platformokon a közönség és a szakma által is az év albumának választott The Satanist című album európai turnéja végre elérte hazánkat is. Behemoth-koncert csütörtök este a Club 202-ben.

Megijedni persze nem kell, itt afféle fordított kereszténységről, gonoszimádatról szó sincsen: a világnézetében leginkább a humanizmussal egyenlő La Vey-féle sátánizmus a téma. Ebből merít az egyébiránt vitán felül zseniális szövegvilág is. A műfajban egyébként is feltűnően erős katolikus Lengyelország első számú extrémmetál-exportcikke, az Adam Nergal Darski vezette Behemoth bő húszéves fennállásának legsúlyosabb, legprofibb és legösszetettebb albumával rukkolt elő, mely fenekestül forgatta föl a nemzetközi extrémmetálszínteret, és melyet ma este mutatnak be Budapesten.

A Hammer Concerts szervezte eseményen az eleinte inkább blackmetal-közeli hangzással operáló, a kezdetektől fogva a legjobbak és legérdekesebbek között számon tartott Behemoth zenekar a 2004-es Demigod című albumával vált igazán hatalmassá, karrierjük, elismertségük azóta is exponenciálisan felfelé ível.

Mára már olyan elismertségre tettek szert, hogy a karizmatikus frontember Nergalt nemrégiben (annak ellenére, hogy nyíltan büszke sátánista, és a legendás, éveken át húzódó, Biblia-széttépős perével sem vált a közízlés kedvencévé) még a lengyel The Voice tehetségkutató reality zsűrijébe is felkérték. Amit el is vállalt, és kifejezetten élvezett. Ez persze nem csoda, mert a 2011-ben még a leukémiát is sikeresen legyőző Adam Nergal Darski (igen, a Nergal nevet hivatalosan is felvette) egy elbűvölően érdekes, színes személyiség és nagy gondolkodó.

A Behemothtal nem szorosan összefüggő tevékenységének, gondolatainak és magánéletének esszenciája a Spowiedz Heretyka - Sacrum Profanum (Confesssions of a Heretic) című könyve formájában jelent meg, melynek bemutatóját és dedikálását úgyszintén csütörtökön, de délután négy órakor tartják a Kertész utca 28. szám alatt található Rock'n'roll Interiorban.

A mára teljesen egyedi, összetéveszthetetlen karakterű, meglehetősen komplex hangzást kialakított, zeneiségében már inkább deathmetal-elemekkel operáló Behemoth koncertjei (a zenekar videoklipjeikhez hasonlatosan) látványban sem utolsók, köszönhetően a gazdag jelmez- és képi világnak, valamint a pirotechnikának.

A remeknek ígérkező show körítése is módfelett ígéretes: az estét hat órakor a holland Teethgrinder nyitja, melyet az amerikai Black Anvil és Tombs, a lengyel Thaw, majd a svájci Bölzer zenekarok koncertje követ. Negyed tizenegykor pedig - ora pro nobis Lucifer! - elkezdődik a várva várt Behemoth-show. Kihagyhatatlan.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!