Hosszú vajúdás után novemberben mutatták be a U2-ból jól ismert Bono Vox és Edge megamusicaljét a New York-i Broadwayn, a Foxwoods Theatre-ben. A kilenc évig készülő Spider-Man: Turn Off the Dark a maga 65 millió dolláros büdzséjével minden idők legköltségesebb darabja.

Bono pókja

Bono szerint a mű megszülése sokkal könnyebb volt, mint képzelték, és sokkal nehezebb, mint gondolták. A zenealkotás könnyen ment, azt viszont nem sejtették, hogy mennyire nehéz és drága a darabot színpadra alkalmazni.

A musical  negyven zenés betétje közül tizenyolc a dal. Ezek közül egyelőre csak egy szám közismert, a glamrockos A Boy Falls From the Sky. A zenei betétek elég széles skálán mozognak, a garage rocktól - Dancing Off the Walls - egészen a kórusművekig. Az egész műben csak négy vagy öt rockdal hangzik el, Bonóék pedig leszögezik, hogy munkájuk nem a Who zenekar Tommy-jához hasonlítható rockopera.

"Sokkal változatosabb annál, amit a U2-ban csinálunk" - mondja Edge. "Óriási, másvilági melódiák vannak, táncos számok, kísérleti, avantgárd és érdes metál-darabok" – teszi hozzá Bono.

A zenészek tarsolyában csak két előre megírt dal volt a munkafolyamat kezdetekor, a többit kifejezetten a show-ra írták. Volt úgy, hogy a zeneszám született meg előbb, de előfordult, hogy a már kész jelenetre írtak számot.

A zenét egy tizennyolc tagú együttes játssza az előadásokon, Pókembert pedig Reeve Carney alakítja. A megamusical rendezője Julie Taymor, az Oroszlánkirály Tony-díjas alkotója.

Bono a darab fogadtatását kétesélyesnek érzi, és viccelődéssel oldja a feszültséget: "Ha a dolog jól sül el, a mennybe megyünk, de az is lehet, hogy beüt a mennykő, akkor viszont napokig cikiznek majd minket, vagy a legrosszabb esetben új meló után nézhetünk" - latolgatta.

Az utóbbitól azért nem tartunk.