Július 17-re, péntekre a Disco80 bulira olyan műsort sikerült összehozni, mint még soha Magyarországon, és párját ritkítja a világon is - a nyolcvanas évek sztárjai lepik el a Népstadion színpadát, melynek egyébként ez lesz a nagy átalakítás/lebontás előtt ez lesz az utolsó rendezvénye. A búcsú kínjain az Alphaville, a Bad Boys Blue, CC Catch és a Boney M enyhíti majd. Az alkalomból beszélgettünk Maizie Williamsszel, a Boney M egyik alapítótagjával, aki végre tisztába tette a nevük eredetét, és szóbakerült a filharmonikusokkal közös munkájuk is, de megkérdeztük még a bevándorlóellenes propagandáról is. Az interjú után játék, immár a nyertesekkel.

 

Boney M napjainkban - Maize balról a második

 

Kevesen tudják, miért épp Boney M lett a nevetek. Az angol sajtó azt hangoztatta, hogy a Boney Bonaparte Napoleon gúnyneve volt. Mi igaz ebből?
- A nevünk egyáltalán nem ebből jön. A boney jelentése csontig hatoló, de ez magában nem hangzik túl jól, hozzáraktuk az ’M’ betűt, és mivel a betűt négy vonallal írjuk, azt szimbolizálja, hogy négyen vagyunk a csapatban. Így lettünk a "Csontig hatoló négyes".

Azt tudtátok, hogy a Rasputin korábban be volt tiltva a magyar rádiókban, hogy ne bosszantsuk föl a szovjeteket?
- Sok kommunista országban be volt tiltva, sőt amikor a Szovjetunióban léptünk föl, nem engedték, hogy előadjuk, annak ellenére, hogy több kávézóban és étteremben is hallottuk. Valami köze lehetett a cárnéhoz és ahhoz, hogy a dalszöveg összehozta őt és Raszputyint. Az oroszok úgy gondolták, tiszteletlenség lenne velük szemben. A dalt nem mi írtuk, hanem más, aki úgy érezte, illene hozzánk. Mi is így gondoltuk, ezért megcsináltuk. Egyébként igaz történetet dolgoz föl, de ezt hiába hangoztattuk...

1980-ban rengeteg pletyka terjengett arról, hogy belső feszültségek vannak az együttesen belül. Ezeket a gyorsan jött siker okozta? Mi volt a legnehezebb a siker kezelésében?
- Először is, minden banda életében vannak feszültségek, mi négyen voltunk, teljesen más háttérrel. Nyilvánvaló volt, hogy lesznek félreértések és súrlódások időről időre, de ezek nem voltak komolyabbak, mint más hasonló együttesnél. Nagyon szerettük egymást, és végig próbáltunk kitartani egymás mellett. A sikert csak sokkal később kezdtük egyáltalán felfogni. Úgy a harmadik nagyobb sikerünk után kezdett leesni, hogy mekkora szám lettünk, de én próbáltam figyelni, hogy a siker ne szálljon a fejembe - ezt persze csak a magam nevében mondhatom.

Milyen volt a Londoni Filharmonikusokkal dolgozni; más klasszikus zenészekkel számokat felvenni, mint az otthoni stúdióban?
- Nos, igen, a legtöbb számunkat az otthoni stúdiónkban vettük föl, az persze nagyon kiegyensúlyozott, nyugodt környezet. Ha klasszikus zenészekkel dolgozol, azért jobban odateszed magad, jobban odafigyelsz, és persze rengeteg extrakoordinációval is jár. A végeredmény persze kárpótol a sok vesződségért.

Az évek során sok tagváltozás történt a Boney M-ben. Milyen újra és újra megszokni új embereket?
- Azért nem volt olyan nagy változás az együttesben, Bobby ugye itthagyott minket, de nekem soha nem volt ez probléma. Ha új taggal bővültünk, meg kellett ismerkedni, de aztán simán ki tudtam jönni mindenkivel.

Mi volt a legnehezebb a folytatásban Bobby Farrell halála után?
- Az eredeti tagok már maradtak együtt a haláleset után, mégis nagyon nehéz volt a hiányát feldolgozni. Borzasztóan hiányzik a mai napig, nagyszerű kolléga és nagyon jó barát volt.

Mik a terveitek a jövőre nézve? Esetleg egy új album?
- Rengeteget turnézunk manapság, nem hiszem, hogy lesz még valaha új albumunk, hiszen mindannyian nagyon elfoglaltak vagyunk a saját dolgainkkal. Viszont ami engem illet mint szólóművészt, nos, hamarosan lehet számítani új albumra tőlem.

Milyen volt látni az életedről és karrieretekről szóló musicalt?
- Hát, ha láttam volna, el tudnám mondani, de sajnos nem úgy jött ki a lépés, hogy meg tudjam nézni. Akik látták, nagyon méltatták, de nekem kicsit furcsa lenne a saját életem viszontlátni a színpadon.

A magyar kormány bevándorlóellenes kampánya sok emberből komoly ellenérzést váltott ki, így összeadtak több tíz millió forintot egy ellenkampányra. Németországban élő, karriert csináló emberként, de nem született németként mi a véleményed erről?
- Nagyon boldoggá tesz, hogy az emberek összefognak, hogy jobbá tegyék ezt a világot. Ha úgy gondolják, kiállnak a negatív propaganda és a gyűlöletkeltés ellen.

A majdnem ötvenegy éves CC Catch gyönyörűbb, mint fénykorában

Disco80 - diszkórobbanás a búcsúzó Népstadionban

Még soha nem sikerült egy színpadra összehozni a pénteken hazánkba érkező ikonikus együtteseket, legtöbbjük folyamatosan turnézik. Július tizenhetedikén a "nyolcvanas évek szempontjából" igen nívós felhozatal lesz a búcsúzó Puskás Ferenc Stadionban (aka Népstadion), hiszen a Boney M mellett fellép a Bad Boys Blue, az Alphaville, CC Catch, Ottawan, Ricchi e Poveri, Zoltán Erika és a Dolly Roll is. Azaz lesz diszkó, italodiszkó és iminimi-szeminimi is. A hangulatért pedig nem más, mint B. Tóth Laci lesz a felelős az esemény házigazdájaként. Jegyeket tízezer-ötszáz és huszonykilencezer-ötszáz forint közt lehet váltani, de te ingyen jöhetsz, ha válaszolsz a következő kérdésre!

Játék, nyertesek

Melyik német focicsapatnak szurkol az idei tavasz nagy retrobulija, a Total Dance Festival egyik sztárfellépője, a Brooklyn Bounce Diablója? (Segítség vele készült interjúnkban, a helyes válasz: Hamburger SV.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Disco party tárggyal július 17-én, pénteken délig. A helyes megfejtést küldők közül hat nyertest választottunk: Ferences Adorjánt, Kováts Gábort, Porkoláb Andrást, Szemes Adriennt, Tóth Veronikát és Zoltán Tündét, akik ingyen mehetnek (állóhelyre) a Disco80-ra, a Puskás Ferenc Stadionba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a buliba bejutás módját.

Idd a szavunk a Facebookon is!