Idén második alkalommal rendezik meg az Electric Castle Festivalt Kolozsváron, a Bánffy-kastélyban. Az immár négy napra tervezett (június 19-22., jövő csütörtök-vasárnap) fesztivál az elektronikán belül stílusokon átívelő szórakozást ígér a vadregényes Erdélyben. Head-headliner a Die Antword, de lesz Bonobo és Thivery Corporation is - megvan, kik nyerték a bérletet!

Az Electric Castle talán az első olyan fesztivál, melyet történelemi kastélyban rendeznek, ami elég jó iránynak tűnik, hisz kihasználatlanul álló nevezetességekben igancsak bővelkedik Magyarország, de még Európa is. Erdély legnagyobb (igen, az éppen eladósorban lévő Drakula-kastélynál is nagyobb), huszonnégy holdon elterülő, hat épületből álló kastélyát kalandos történelme alatt végignézte, ahogy az arisztokrácia szimbólumából, gyermek-, majd hadikórház, és végül autósiskola lett. Ódon falai így ideális helyszínt biztosítanak egy rave-szerű fesztiválhoz.

A szervező Boiler Events célja elsősorban, hogy népszerűsítse a feltörekvő helyi zenészeket, dj-ket. Erről és a korábbi tapasztalataikról kérdeztük az egyik főszervezőt, Andi Vancát.

Hova pozícionáljátok az Electric Castle-t a román és a erdélyi fesztiválpiacon, és hova szeretnétek eljutni? Mi jellemző ezekre a piacokra?

Andi Vanca : Az első fesztivált harminckétezer embernek tartottuk, és háromnpos volt. Idén ennek a kétszeresére számítunk az immár négy nap során. Ha csak a számokat nézzük, az EC lesz a legnagyobb fesztivál Romániában. A tervünk, hogy Közép-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává váljunk. A román fesztiválpiac nagyon mohó. Az emberek ki vannak éhezve a minőségi rendezvényekre. A legtöbb ember már megjárta Európa nagy fesztiváljait, a Szigetet, az Exitet, vagy éppen a Balaton Soundot, és hasonló rendezvényeket szeretnének itt Romániában is. Ebben a piacban hatalmas potenciál van.

Miért éppen a Bánffy-kastély? Mitől különleges ez a helyszín?

AV: A Bánffy-kastély a legnagyobb kastély Erdélyben, egykoron úgy ismerték, mint az erdélyi Versailles-t. Egy hely, ami maga a történelem, egy elképesztő építészeti mestermunka csodálatos környezettel. Ez a tökéletes helyszín számunkra. Az egész fesztivált a kastély köré építettük föl. Szeretjük úgy nézni, mint egy teljes élményt: egy helyszín egy sztorival, minőségi zenével és éjjel-nappali szórakozással, pont, mint egy tündérmese egy kastélyban.

Mi volt a legmeglepőbb, legfurcsább vagy éppen legfontosabb tapasztalat az elmúlt évről?

AV: Az egész fesztivál nagyszerű élmény volt. Még soha nem láttunk ennyi mosolygó embert táncolni egy helyen. Áradt a boldogság, és tudtunk, valami nagyszerűt sikerült létrehozni. A Morcheeba előtt elkezdett esni, de senki sem mozdult. Mindenki tartotta a helyét a színpaddal szemben, énekelt, táncolt. Mintha az eső a show része lett volna.

Mi volt a legrelevánsabb, legfontosabb dolog, amiből profitálni tudtatok az idei fesztiválhoz? Mit fogtok máshogy csinálni idén?

AV: Idén a fesztivál nagyobb, erősebb és jobb lesz. Négy nap, öt színpad, több mint százharminc fellépő. Ezeken kívül építünk egy százméteres bmx- és mountainbike-pályát bmx-nek. Lesz például deszkáspark, silentcinema és diszkó, zenei workshopok.

Nagyon impresszív lineup jött össze idén. Kit volt a legnehezebb megkapni? Kit vártok a legjobban?

AV: Kezdettől olyan lineupban gondolkodtunk, ami nagyon friss, de egyúttal más is, mint a többi román fesztiválé. Szerettünk volna először mi elhozni néhányukat (Die Antwoord, Rusko) és régóta várt előadókat is (Thievery Corporation). Mindenképp a Die Antwoordot volt a legnehezebb megkapni, de annyira akartuk, hogy a végén sikerült megegyezni. Talán még korai a jövő évi lineupról beszélni, de az tuti, hogy még az ideinél is nagyobb lesz! 

Rengeteg fellépőről nagyon limitált dolog áll rendelkezésre a neten. Inkább a törtek lesznek előtérben, vagy lesz technó, house esetleg minimál is?

AV: Mindenféle elektronikus zenei stílus képviselve lesz: break, techhouse, dnb, dubstep, electro stb., sőt lesz még egy zenekar, aki híres filmbetétdalokat ad elő. Plusz hiphoppal, némi alterrockkal és egy reggae-színpaddal is készülünk. a ’The Mill’ lesz a kísérleti zenei színpadunk, ahol mindenféle hangok és kezdemények forrnak majd össze.

Adam Freeland nemrég kiadta a The Acid ep-jét, ami igazi chill, és bevallottan szeret lassú szetteket is játszani. Most a bigroomra hivtátok, vagy chillre, ahogy azt a Kazantip is tette? Esetleg mindkettőre?

AV: Idén Adam a Kazantiphez hasonló szettel jön hozzánk, vasárnap este ő lesz a headliner a Dance Gardenben, a techhouse-színpadunkon. És tagadni sem tudnánk, hogy terveink közt szerepel elhozni a The Acid formációját az elkövetkező években.

Szerintetek az ukrán események milyen hatással lesznek Európa (talán a világ) leghosszabb, kéthetes, elektronikus zenei fesztiválja, a Kazantip megrendezésére? Van esetleg kapcsolat, vagy szoktátok látogatni a fesztivált?

AV: Kazantip mindig is a mustsee-listámon volt, de sajnos még nem sikerült eljutnom. Az egész ukrán helyzet nagyon sajnálatos, ami komoly negatív hatással bír Európa ezen részére. Az instabilitás nemcsak a Kazantipet, de egész Kelet-Európát érinteni fogja.

Mi a kedvenc fesztiválotok?

AV: A kedvenc az Exit. És ez is inspirált minket leginkább. Fantasztikus a helyszíne, és mindig azon morfondíroztunk, milyen lenne egy hasonló fesztivál egy kastélyban. Végül megcsináltuk. Jómagam rendszeres Sziget-látogató vagyok, minden évben nagyon várom, kiket fognak elhozni. Az idei lineup is szuper, tuti elmegyek pár napra.

És kiket lesz érdemes megnézni az Electric Castle-en? Talán a legjobban várt act a Die Antwoord lesz, hiszen Dél-Afrikából csak nagyon ritkán látogatnak a környékünkre. Eddig legalább Angliáig kellett utazni, hogy élőben láthassuk a formációt. A zef stílus huszárjai a hiphopot egy sajátos, afrikaans nyelven adják elő és rengeteg más stíluselemmel turbózzák, ráadásul mindezt elég polgárpukkasztó módon teszik. Ninja és Yo-Landi tisztában is van saját jelentőségükkel, hiszen tudtak nemet mondani Lady Gagának, és az Interscope kiadót is otthagyták, mikor azok bele akartak szólni a lemezükbe. Mérget vehetünk rá, hogy felcsendül majd legújabb kislemezük, melynek címe sokaknak elsőkörben a Macskajajt jutattja eszébe:

A leginkább hangszeres fellépés a downtempo nagyágyújától, Bonobótól várható, ők épp a legújabb albumukat, a The North Borderst turnéztatják. A komplex basszustémákkal alátámasztott, változatos hangmintákkal operáló, erősen perkusszív zenéje sok ember arcára csal majd elalélt mosolyt. A lounge-os vonalon maradva régi ismerősünk, a Thievery Corporation, is tiszteletét teszi a második nap. Aki nem tudná, ők keverik a dubot, a bossanovát, az acidjazzet indiai népzenei motívumokkal, kellemes, úszós atmoszférát teremtve. A Freestylers és a tavalyi fesztivál után idén eljövő Dub Pistols dubos, reggae-s, breakes alapjaikkal már számtalanszor bizonyították, hogy képtelenek kimenni a divatból.

A törtekre utazók sem fognak csalódni, hiszen az áprilisban az A38-ra is ellátogató, Adam Freeland mellett Kolozsváron is felép dj Fresh, aki egyes-egyedül kommercializálta a dubstepet, amikor két éve popzenei listák első helyére ért Angliában a Louder-relMessy mc-vel kiegészülve biztosak lehetünk a feszes szubbaszus-nehéz dnb-dubstep kombóban.

A dobbasszus-felhozatal ezzel messze nem merül ki, hiszen lesz a Ram Records-os Wilkinson is, és a Delta Heavy is nagyszínpadot fog kapni, csakúgy, mint a dubstep egyik vezéralakja, Rusko. A Foreign Beggars fogja képviselni a keményvonalas hiphopalapú dubstepet, de a szlovén származású Gramatik ellensúlyozza majd ezt a kifinomult r’n’b-, blues- és egyéb alapokat sem nélkülöző szettjével. Magyarországot a Tesco Disco, a Dublic, illetve a Ninjabreakz képviseli, Krugerrel és Adam Dolph-fal, de ott lesz még Miss Cheeky is.

Bérletet nyertek

Milyen stílusokat vegyít ipari egyveleggé a május végi budapesti Electric Castle-promóparty fő fellépője, a Pop Killers? (Segítség a promóparty ajánlójában, a helyes válaszként legalább kettőt fogadtunk el ezek közül: trap, electró, newwave, break.)

A megfejtéseket a koncertblog1@gmail.com-ra vártuk EC tárggyal június 17-én, kedden délután háromig. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk, akik négynapos bérletet kapnak a fesztiválra: Horváth Dánielt és Szuromi Esztert. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a bérletekhez jutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!