Szerdán, július 13-án nulladik nappal indít Erdély és egyben Románia legnagyobb fesztiválja, az Electric Castle. Nagy programajánló cikkünk után három kolozsvári illetőségű lemezlovassal, Madliquiddel, Dudawles-zel és Alex Chronickal beszélgettünk a fesztiválról és annak atmoszférájáról, a társadalmi felelősségvállalásról, a feszt környékre gyakorolt hatásáról, az argentin fesztiváltilalomról és persze a foci-Eb-ről. És a játékunk még mindig tart, vigyétek a bérleteinket!

electric castle kolozsvár boncida dudawles madliquid alex chronic euro 2016 break bass music house ruffinaments skrillex sigur ros de staat dj marky icicle slow magic enter shikari loadstar camo and krooked interjú játék drumandbass dnb ec ingyenjegy buli party koncert

Már sokadik alkalommal tértek vissza az Electric Castle-re. Milyen itt játszani más helyszínekhez viszonyítva?
Alex Chronic: Az első EC-men volt, nappal, mielőtt még a közönség megérkezett volna. Volt pár órám, és gondoltam felfedezem a kastélyt egyedül. És ember, azok hatalmas falak teljesen letaglóztak! Egy ilyen kastélyban játszani semmihez sem fogható. De nemcsak a maga a helyszín, hanem az emberek és a szervezők, ha így összejönnek, az nagyon különleges vibe-ot tud létrehozni, amit máshol nem találsz.
Dudawles: Tényleg nagyon különleges az egész, amit nehéz szavakba önteni. Az energia, ami az emberekből árad, nagyon egyedi, és emiatt az előadóknak is különleges élmény lesz. 

electric castle kolozsvár boncida dudawles madliquid alex chronic euro 2016 break bass music house ruffinaments skrillex sigur ros de staat dj marky icicle slow magic enter shikari loadstar camo and krooked interjú játék drumandbass dnb ec ingyenjegy buli party koncert
                                                          Dudawles nem beszél mellé


Mivel Romániában főleg a négynegyedek dominálnak, milyen Kolozsváron a törtszcéna? Hogy változott az évek alatt?
AC: Amikor először Kolozsvárra jöttem, csak a break és a dnb ment. Mostanra viszont már minden van. Ha elmész egy eseményre, simán hallhatsz house-t, bassmusicot, breaket, drum'n'basst is egy eseményen. A változatosság pedig jó dolog, és így egy szélesebb körnek van lehetősége, hogy találkozzon.
D: Hatalmas tisztelet a szervezőknek Romániában, hogy volt bátorságuk ezeket a stílusokat promótálni az elmúlt években, hiszen ez gyakran azt jelentette, hogy a klubok csak ötven vagy csak harminc százalékban voltak kihasználva. Az emberek nem tudták, mire számítsanak, de mostanra egy jól csengő név a break-szcénában az EC, és különösen a dnb-ből komoly érdeklődésre tart számot, sőt szerintem a legnépszerűbb stílus az EC-n maga a drum'n'bass!

A tavalyi Ruffinaments-interjúnkban interjúnkban a srácok kiemelték, hogy milyen komoly hatása van a helyi közösségre a fesztiválnak.
AC: Az EC mára feltette Kolozsvárt és Boncidát a hova-érdemes-nyáron-utazni lista tetejére, ami azért nem egy hosszú lista Romániában. A hatása pedig nagyon látványos: ahogy közeleg az esemény, a város felbolydul, izzanak a socialmedia-vonalak. Minden évben azt olvasom, hogy a helyiek Boncidán mennyire szerették a fesztivált és a fesztiválozókat, és hogy jövőre még inkább odateszik magukat ők is. Az EC már most hagyomány! 
D: Igen, jelentős a hatása, mert az EC máshogy csinálja. Itt az emberek tényleg részévé válnak a fesztiválnak.
Madliquid: A legfontosabb hatása a fesztiválnak, hogy az idelátogatók elégedetten mennek haza, úgy érzik, a kultúrára való igényüket sikerült kielégíteni, és minden évben többet, jobbat várnak el.

electric castle kolozsvár boncida dudawles madliquid alex chronic euro 2016 break bass music house ruffinaments skrillex sigur ros de staat dj marky icicle slow magic enter shikari loadstar camo and krooked interjú játék drumandbass dnb ec ingyenjegy buli party koncert

                                              Alex Chronic viszont szeret mókázni

A fesztivál bevételének egy részét a kastély renoválására költi minden évben. Ti hogy álltok ezzel, játszanátok például valahol kevesebb pénzért, ha ezzel jó ügyet szolgáltok?
AC: Természetesen! Szerintem az ötlet és az emberi tényezője jelentősen hozzá is járult, hogy folyamatosan növekszik a fesztivál. Mint közösség és ország - kivéve az EC-szervezőket - még nem tartunk itt, még sokat kell tanulnunk, és szükségünk van iránymutatásra. És ahogy az EC egyik jelmondata mondja: "A történelem a nemzet lelke, muszáj megvédeni!"
D: Nem hiszem, hogy a művészeknek meg kellene hozni ilyen kompromisszumokat. Oké, persze, ügyet én is támogatnék, és ha egy fesztivál ingyenes lenne, vagy csak szimbolikus árat kérne a jegyekért, én is meggondolnám, de az EC-nek ez csak egy kis része. Szerintem, ha leszerződtetsz egy művészt a produkciójáért, és jegyeket árulsz érte, akkor ki kell fizetned neki a megfelelő összeget.

 

Kiket ajánlanátok az idei lineupból?
AC: A szettjeim kiszínesedtek az elmúlt években, így én a következő előadókat ajánlanám: Skrillex, Slow Magic és Icicle.
D: De Staatot, Markyt és Dudawles-t természetesen.
M: Ha még nem hallottad a Sigur Róst, akkor ezt mindenképpen pótold. Enter Shikari is komoly show-t szokott tolni, és Skrillex is nagyon tud zúzni. De persze a dnb-vonal is erős lesz a Camo & Krooked, Marky és Loadstar segítségével.

electric castle kolozsvár boncida dudawles madliquid alex chronic euro 2016 break bass music house ruffinaments skrillex sigur ros de staat dj marky icicle slow magic enter shikari loadstar camo and krooked interjú játék drumandbass dnb ec ingyenjegy buli party koncert
                                               Madliquid éppen őrült likvidet kever

Argentínában leállítottak minden nagyobb zenei eseményt, mert páran meghaltak néhány rossz bogyó miatt. Szerintetek ez hatékony eszköz a drogozás ellen?
AC:
Dehogy. Mikor működött, ha tiltottak valamit? A fesztiválok lehetőséget teremtenek, hogy az emberek összejöjjenek, sőt sokaknak ezek az egyetlen esélyeik, hogy lássák kedvenc előadójukat élőben. A drogproblémát egészen máshogy kellene megközelíteni. Sokan azt se tudják, mi történik velük, mikor bedobnak valamit. Rajtunk áll, hogy felelősségteljesen cselekedjünk, és persze a barátainknak és a médiának is többet kellene foglalkozni a valós veszélyekkel, és hogy mi történhet velünk ilyen esetekben. Ez egy kényes téma, ezt aláírom, de a fesztiválok betiltása csak felbosszantja az embereket.

Ha ingyen mennél a fesztiválra, kattints a Kritikus tömeg - nyerj bérletet a legnagyobb román fesztiválra cikkünkre a játékért! (Ugyanez a cikk angolul itt.)

Korábbi Electric Castle-cikkeink

Kritikus tömeg - élménybeszámoló és ajánló 2016-ra

Boncidáig és vissza - riport a második EC-ről

Az első nagy nemzetközi fesztivál Romániában - interjú Andi Vanca szervezővel

Mint tíz éve a Szigeten - interjú a Ruffinamentsszel 

Nem csak játék és mese - a 2014-es EC ajánlója

Angolul:

Critical mass - review of previous years and overview of 2016

Only good vibes this year - festival preview and interview with Andi Vancza for 2015

Ruff in the garage business - Ruffinaments interview

Koncertblog Session podcast-sorozat

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve - a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött - ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic - podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig - a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r'n'b - podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek - Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco - podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal - podcaster és artworker:Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum'n'bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint - podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál - podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok - fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop - podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!