Folytatódik grandiózus vállalkozásunk, melynek során nyolc zenei irányzat legjobb 2015-ös teljesítményét rakjuk össze egy mixben. A múlt heti drum'n'bass-podcast után most a metál következik, melyet a sorozatnyitó blaszfémiás-ateistás után ismét zenei vezetőnk és a sorozat felelőse Dr. Zoidberg (aki "civilben" nem mellesleg techno-dj, és most sokoldalúságát bizonyítandó e podcast artworkereként is feltűnik) követett el. A kontent különös apropója, hogy a hétvégén négy nagyon komoly metáleseményt is tartanak Budapesten, ráadásul ebből kettőt, az ebben a cikkben ajánlottakat, a Hammer Concerts szervez: január 22-én, pénteken Tribulation, Graves Pleasures és Vampire a Dürerben, ugyanitt két nap múlva, 24-én, vasárnap pedig a második Death by Metal fesztivál, a Kataklysmmel, a Septicfleshsel és az Aborted. Mindkét headbang-program lineupjában találunk olyan zenekart, mely helyet kapott 2015 legjobb metáljait összegyűjtő mixünkben.

 

Dr. Zoidberg podcaster megmondja

"Roppant nehéz dolgom volt ezzel a bestof-szelekcióval, holott egyéni preferenciáim, miszerint a metálzene bestofja leginkább a deathmetalban és al-, illetve társműfajaiban leledzik már eleve derekasan szűkíti a szórást. Hamar kiderült persze, hogy még így is közel beláthatatlan méretű a halmaz, amiből válogatok.

Az első nekifutással - kemény munka eredményeképpen - összeválogattam az összes szerintem legjobb 2015-ös dalt, amiből egy jónéhány órás dobhártyadöngölés jöhetett volna össze. Csak hogy érezzétek a nyomorom: ez kettő, kézzel teleírt A/4-es oldalt jelent; hangosan röhögtem, mikor feleszméltem, mit csinálok. Ezen a ponton kellett a sima egyéni preferenciámon túli koncepciót meghatároznom.

Született több verzióm is, például egy bő egyórás majdnem kizárólag technical- és technical-brutaldeathmetal-válogatás, csupa olyan fehérorosz, dél-afrikai, olasz, ausztrál, brazil és amerikai zenekartól, melyeknek párszáz követője van a Facebookon. A másik véglet pedig egy olyan kompiláció volt, melyben az összes fajsúlyos, a műfajban kevésbé járatos ember számára is nyilvánvaló és elérhető banda tavalyi legjobbjai szerepeltek.

Hiába tetszett mindenhogy a végeremény (há' még jóhogy, hiszen az én kedvenc számaim), mindkét végletet elvetettem; valahogy ezekből szerettem volna - nem afféle arany középutat, hanem inkább - egy eredőt megszülni. Megmutatni a kevésbé körülrajongott, az undergroundban "bújkáló", ám zseniális darabokat anélkül, hogy ezek adnák az anyag gerincét, plusz ügyelni a zenei változatosságra, és igenis benne hagyni pár úgymond viszonyítási pontot is a nagyobbacska nevektől.

Végül az lett, hogy a nagyobb neveket kíméletlenül elkezdtem megnyírbálni, ugyanígy minél szigorúbban megszűrtem a szívemnek nagyon kedves technical-vonal, illetve a "háromszázkövetős", trú, mocskos, de finom hangzású underground képviselőit is. Bizony, a fentiek miatt nem szerepel a podcastban dal például a remek Nile-, Hate Eternal-, Kronos-, Ouroboros-, vagy Psycroptic-albumokról. De ugyanezért nem fért be egy csodálatosan depresszív ballada a tavaly körülrajongott Niklas Kvarforth-féle Shiningtól sem.

Kill With Hate-artwork

A jelenleg nagyon divatos (elég furán hangzik ez ennyire rétegműfajok összefüggésében) retrohullámot mesterien kimaxoló, a legtöbb magazin éves számvetésének élén végző oldschool-szupergrupp Gruesome is szándékosan lett kegyvesztett. Helyettük igyekeztem minél több arcát megmutatni a műfajnak; mindenképpen szerettem volna helyet szorítani a Bloody Violence, Unbreakable Hatred, Kossuth és Lost Soul fémjelezte technicaldeathmetal-vonal mellett a brutaldeathmetalnak is, például a Putridity és a Serial Butcher dalaival, a klasszikusabb értelemben vett deathmetalnak a nagy Grave és a debütalbumos, agyament finn Amputory segítségével.

De be kellett hogy férjen a black és a death határmezsgyéjén alkotó, tavalyi albumával üstökösként megjelenő lengyel Mglának, illetve a kedvenc technicalgrindcore-bandámnak, a Marutának is, ahogyan az utóbbi években oly népszerű slam-vonalnak is, mondjuk az Abominable Putridity Remnants of the Torturedje képében. Igyekeztem több összetettebb stílusú, nem egyértelműen skatulyázható zenekart is képviseltetni a felhozatalban, hogy még jobban szembetűnjön ennek az egész műfaji világnak a színessége. Nekem ilyenek a mexikói Vastoberant, de a dán Castrensis és a lengyel/fehérorosz blackened death metal Veld is.

Ugyanilyen indokból ragaszkodtam a tavalyi év egyik legszórakoztatóbb lemezét produkáló Acraniához is: még mindig tetszik az ötlet, hogy a Hypocritical Conflicttal technikás, szambázós deathmetal indítja a válogatást, és ugyanezért csempésztem bele pici csalással a vége felé az Idiopathic Psychogenesist; egy instrumentális, dzsesszfúziós Sleep Terror-darabot is, ami ugyan nem 2015-ös szám, hanem egy korábbi nóta 2015-ös verziója a Unihemispheria című albumról.

Szinte véletlenül az évzáráson túli aktualitása is lett a dolognak, hiszen a podcast zárószáma -miután sikeresen megküzdött a honfitárs Shining balladájával- a zseniális Strains of Horror lett a Tribulationtől, akiket január huszonkettedikén testközelből is meghallgathatunk a Dürer-kertben. Két további svédacél-nagyágyú, a Grave Pleasures és a Vampire társaságában (lásd lejjebb a koncertajánlónkat, ahol írunk a hasonlóképp aktuális Kill With Hate fellépéséről is, a második Death by Metal fesztiválon).

Itt hallgasd:

Gyémánt Krisztiánék nemrégiben megjelent Grief című kislemezéről legszívesebben a Fuck Humans című számot is belekevertem volna a podcastba, de hogy az Inner Demons a zseniális intrójával benne lesz, az már a legelső pillanatban fix volt, papírom van róla. Tudjátok, a két teleírt A/4-es.

Ja, ha már itt tartunk, tudjátok, kiket hagytam még ki, akikért azért eléggé vérzik a szívem? Ilyeneket, mint a Decrepid, az Apophys, a Sadist, az Avulsed, a Feral, a Dehydrated, a Gorod, a Dysentery, a Cephalopod, az Irreversible Mechanism, az Omega Diatribe, a Devangelic, a Kadar, az Iniquitous Deeds, a Ripping Flesh, a Repulsive Dissection, az Inverted Serenity, a Hackneyed, a Dawn Of Azazel, a Vein Of Hate, a Skeletal Remains, a Tusk, a Demiurgon, a Vermingod, a Vulvodynia, az Izurus, az Embodied Torment, a Carnivorous Voracity és a Carnivorous Ejaculation, az Architect Of Dissonance, a Dystrophya, a Crypt Infection, a Chaos Plague, a Defeated Sanity, a Bloodmoon Collective, az Arkaik, az Entrails, a Dysmetria, az Antigama, az Ancient Necropsy, az Intravenous Contamination, a Gravitational Distortion, a Wrvth, a Weeping Birth, vagy a Throne of Tyranny...

Tisztában vagyok vele, hogy mint minden bestof, ez is megosztó lehet, de az ilyesmit lazán kell kezelni. Ha minden nap kéne készítenem egyet, én is minden nap máshogyan válogatnék. Azt pedig már a koriábbiakban deklaráltuk, hogy ez a sorozat nem ízléseket kiszolgáló, hanem inkább ízlést bemutató természetű sorozat szeretne lenni. Nyilván lesz, aki nehezményezi majd, hogy a metál világából annyi-de-annyi műfaj kimaradt a szórásból, dehát ez - némi konszoldiáció után, persze - az én bestofom, és én vállalom, hogy szerintem immáron harminc éve, így bizony 2015-ben is a metálzene bestofja igenis a deathmetal utcájában lakik, nem másutt. Na bumm."

Tribulation

Hammer-koncertek bestof-előadókkal

Pénteken Tribulation, Grave Pleasures és Vampire a Dürerben

Podcast zárószámát jegyző Tribulationt január 22-én meghallgathatjuk a Dürer-kertben, két további kiváló minőségű svédacél, a Beastmilkből nemrégiben megformált finn/svéd Grave Pleasures és az oldschool-deathmetalban utazó Vampire társaságában. A Hammer Concerts szervezésében megvalósuló esemény pontos helyszíne a Dürerben a Room 041 lesz, ahol a Vampire kezd este fél nyolckor, a Tribulation pedig várhatóan tíz perccel tíz előtt.

Vasárnap Death by Metal a Dürerben

A fenti válogatást nyitó önfeledt szambametál azonnali ellensúlyozására a Kill With Hate szigorát hívtam segítségül. Száz százalék, hogy a Death by Metal 2 fesztiválon hazai pályán, szintén a Dürer-kertben is elhangzik az Inner Demons. Gyémánt Krisztiánék egyébként huszonkilenc másik banda társaságában fognak fellépni ezen a háromtermes őrületen szintén a Hammer Concerts szervezésében. A headliner-nevek nem kisebbek, mint a legendás alapbanda, a bemutatásra biztosan nem szoruló kanadai Kataklysm, a világ egyik legjobb dobosával, Kerim Krimh Lechnerrel érkező görög Septicflesh, és az európai brutál egyik legnagyobb hírvivője, a januárban új ep-vel előrukkoló, épp húszéves, belga Aborted.

A rendezvény a Dürer mindhárom termét igénybe fogja venni, és már vasárnap délután beindul a durvulancia. A hazai mezőnyből lényegében mindenki ott lesz, aki számít, Gutted, Christian Epidemic, Angerseed, Krampüs, és Gore Thrower inkluzíve. A részletes beosztás és leosztás már elérhető az esemény Facebook-oldalán.

Track-lista

1. Acrania: Hypocritical Conflict

2. Kill With Hate: Inner Demons

3. Bloody Violence: Colares UFO Flap

4. Lost Soul: Hypothelemus

5. Amputory: Unaccountable

6.  Unbreakable Hatred: Dysfunctional System

7. Abominable Putridity: Remnants Of The Tortured

8. Castrensis: Embodiment Of Deception

9. Vastoberant: Black Market

10. Grave: Flesh Before My Eyes

11. Serial Butcher: Hypovolemic Shock

12. Maruta: Stride Endlessly Through Scorched Earth

13. Mgla: Exercises In Futility III

14. Veld: Constant Suffering

15. Putridity: Dead Festering Drainage

16. Kossuth: Solar Migration

17. Sleep Terror: Idiopathic Psychogenesis

18. Tribulation: Strains Of Horror

A Koncertblog Session podcast-sorozat eddigi részei:

Nincs mit cifrázni – a drum'n'bass legjobbjai a drum'n'bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint

Érzéki monotonitás  szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál

Már nem szopnak a ministránsok - fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!