Pénteki budapesti bulija előtt beszélgettünk egyet LTJ Bukemmel, és kiderült, hogy még mindig izgul a szettjei előtt. Továbbá szerinte nem az extasy a legbiztonságosabb drog, mert egyszerűen nem tudod, mi van benne. A többi poént már nem lőjük le, mert az köztudott, hogy az idén már négyéves, nemzetközi hírű streetwear-márka, a BP Shop, hazánk vezető bassmusic-szervezőjével, a Bladerunnazzel és duplabulival ünnepli a születésnapját. December 17-én, csütörtökön Izrael elsőszámű edm-sztárja, Borgore lép föl a Dürlinben, majd másnap, pénteken a drum'n'bass egyik legelső igazi sztárja, korszak- és stílusalkotója, a likvid alapköve, LTJ Bukem érkezik az Akváriumba, ahol Paul SG szintén zenész dzsesszes dnb-je mellett a szcéna aktuális topvokalistája, Riya élőprodukciója kerekíti ki az élményt. És persze szokás szerint jegyet is lehetett nyerni - a szerencsések a cikk végén.

LTJ bukem riya live paul sg incident marka bp shop bladerunnaz heineken borgore dürlin akvárium the bookworm utah jazz makoto furney lenzman madcap satl calibre zero t random movement ai atjazz echonomist vibe killers josh wink mc conrad good looking records guardian ecstasy drum and bass awards jazzsticks nyereményjáték

 

Mindig is atmoszferikus, érző zenéidről ismertünk meg. Manapság hol találsz hasonlókat?
- Sok nagyszerű dnb-előadónak sikerül megérintenie a lelkem, túl sok, hogy mindenkit felsoroljak, de ott van például a Utah Jazz, Furney, Blade, Lenzman, Paul SG, aki játszik is mostani budapesti bulin, Madcap, Satl, Calibre, Malaky, Intelligent Manners, Command Strange, LSB, Technicolour, Makoto, Soulstructure, Dave Owen, Jaybee, Flaco, Flowrian, Marky, Ai, Random Movement, vagy éppen Zero T, de lista szinte végtelen. Aki lemaradt volna, azoktól elnézést kérek, de ők úgy is tudják, hogy ott a helyük. A dnb mellett sok house-számban is megtalálom azt a mélységet, amit annyira szeretek, például pont tegnap hallgattam a Sunrise-ot a Vibe Killerstől, vagy a némileg régisulis hangzású Six-7-Nine-1 című ópuszt a Rhythmatictól, de nagyon tetszett Rocco Jazz című számának Atjazz általi remixe is. Nagyon érzem, ami a Highway kiadótól jön ki, mint például az Echonomist-remix Ksky Full of Love-jából. Nagyon bírom, ahogy Dusky tolja az oldschoolt, és jobbára az atmoszferikus dolgok jönnek még be innen is, mint Josh Wink Ovumja, de ez a lista is hosszúra nyúlna, mint a rétestészta. Imádom a Tru-Thoughts kiadót is, hiszen mindig emlékeztet arra, hogy a soul örök.

Honnan jött a The Bookworm (A Könyvmoly) aliasod?
- Ó, igen, nos, nincs komoly sztori mögötte igazán. A kilencvenes években csináltam pár számot, melyek nem igazán illeszkedtek az akkori stílusomhoz, és gondoltam, más név alatt kellene kiadni őket. És már nem is tudom, kivel beszélgettem, amikor feljött ez a név, és el is kezdtem használni egyből. Már kétlem, hogy lesz még valaha The Bookworm-megjelenés... Be ki tudja.

                                           

Mostanság sokan úgy érzik, hogy az mc-knek nem nagyon van mondanivalójuk, és ezért többnyire a hangulatfokozással foglalkoznak, ami könnyen átmegy egyfajta aerobikórába.
- Nekem az mc-k mindig is esszenciális részei voltak a dj-kultúrának, és mind a szövegi aláfestés, mind a hangulatfokozás szervez része az működésüknek. Én nagyon szeretem a különböző mc-k különböző stílusait, és azt, hogy mindenkitől mást hallok, így mindegyik valahol másfajta hangulatot tud teremteni.

Úgy hallottuk, hogy még mindig izgulsz, mielőtt fellépsz. 
- Ha fellépsz, lehetsz pozitívan és negatívan is ideges, amit én rendszerint érzek, azok többnyire pozitív vibe-ok. Ezek pedig leginkább arra ösztönöznek, hogy még jobban koncentráljak arra, amit éppen csinálok, sőt inkább azt mondanám, hogy izgatott leszek, hogy megoszthatom ezeket a zenéket az emberekkel.

A klubbulikon szeretsz kísérletezni a zenékkel, valami hasonlót tervezel nálunk is pénteken?
- Szeretem nézni az embereket party közben, és azt, hogy reagálnak a változásra, és ha jó reakció, akkor én is felbátorodok. Budapesten drum'n'basst fogok játszani, és mivel nagyon szeretem a különböző hangulatait a stílusnak, jó esély van rá, hogy igen, lesz kísérletezés is,

Az elmúlt tíz évben nem sok zenét jelentettél meg, van rá esély a közeljövőben, hogy új számokat halljunk tőled?
- Nos, igen az állandó utazás eléggé lekötötte az időmet, de mostanában ismét sikerül a stúdiózást beiktatni a rutinjaim közé, ami nagyon jó érzés, szóval, igen, hamarosan lesznek új számaim is!

Ketten meghaltak nemrég a Stereosonic fesztiválon ecstasytől, mire másnap a Guardian leadott egy cikket, melyben azt részletezik, mennyire veszélytelen drog az MDMA. Te mit gondolsz erről?
- Nagyon szomorú, ha fiatal életek hunynak ki mindenféle ok nélkül, és együttérzek mindenkivel, aki érintett. Szerintem a legfontosabb, ha illegális drogokat használ valaki, hogy tudja, mivel van dolga, hiszen csak akkor döntheti el, hogy részt vesz-e benne. Ez az ecstasynál viszont szinte lehetetlen.

A party


Az atmoszferikus drum'n'bass egyik legmeghatározóbb alakja után a Drum and Bass Awards idei legjobb énekesnője címet bezsebelő Riya aka Laura Pacheco próbálja hangjával elvarázsolni Akvárium népét. Idén megjelent Sublimation albumáról, melyet a dnb-szcéna krémjével vett föl, nyilván több szám is megszólal majd. Az igazi ínyencek pedig az osztrák származású Paul SG, azaz Paul Biegel szettjén fognak ixelni, aki napjainkban a jazz'n'bass egyik legmeghatározóbb alakja. Az általa alapított Jazzsticks kiadó nemrég a The Jazzasins nagylemezével tarolt a listákon. A külföldi headlinerek mellett Incident és Marka szettjei melegítik föl és hűtik majd le a kedélyeket. A bulira háromezer forintért vehetsz jegyet, de inkább nyerd meg valamelyik ingyenjegyünket!

Játék

Honnan közvetítettünk élőben bukemes bulit 2012-ben? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz a Dürlin.)

A megfejtéseket december 17-én, csütörtökön este nyolcig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Bukem tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Rell Gábort és Saray Norbertet, akik ingyen mehetnek a péntek esti Bladerunnaz/Heineken: LTJ Bukem, Riya, Paul SG partyra, az Akvárium Klubba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a buiba bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!