Ismét Magyarországon a szédületes nyarat záró Parov Stelar. A megannyi stílust egyedien ötvöző osztrák zenész most a teljes zenekarral ad élőkoncertet pénteken, szeptember 18-án a Budapest Parkban. Aki nem vágja, hogy mi az elektroszving, hogy mi foglalkoztatta a frontembert, a zenekar előtt, és hogy jöhetett össze több mint egymillió like a Facebookon, jobban teszi, ha tovább olvas. Szokás szerint nyereményjáték ingyenjegyekért a cikk végén, a nyertesekkel.

 

Marcus Füreder a kilencvenes évek közepétől már lemezlovaskodott, és kábé a kétezres évek elejétől kezdett számokat is írni. Ekkor még saját néven jelentette meg műveit, és Plasma néven lépett föl. 2003-ban látta, hogy nem fog menni saját kiadó nélkül, ezért össze is hozta az Etage Noir Recordingsot. Egy évre rá már Parov Stelar néven publikált, és rögtön az első ep-je, a Kiss Kiss, és az ezt követő Rough Cuts album komoly visszhangot váltott ki a nemzetközi zenei sajtóban.

A mai napig saját maga tervezi a kiadványok artworkjeit is, hiszen mielőtt elmerült a zenében, leginkább a festészet és a rajzolás foglalkoztatta, így az ep-k és albumok igen egységes koncepciót tükröznek a polcon is. 2005-ben rakta össze a Parov Stelar Bandet, hogy a teljesség igényével a lehető legtöbb hangszer élőben szólalhasson meg a fellépésekkor. A leosztás gyakran bulinként változik, a Parov Stelar Triótól, egészen maximum nyolc főig, ahol helyet kap énekes, trombitás, dobos, szaxofonos és különböző gitárosok is.

A 2005-ös Seven and Storm és a 2007-es Shine albumokkal lefektette az elektroszving alapjait, azaz hagyományos szving- és dzsessz-szólamokat varázsolt modern négynegyed- és törtalapokra, létrehozva egy teljesen új crossover-műfajt, amely létjogosultságát leginkább a mindig teltházas bulik adják.

Az utolsó, Demon Diaries albumán a klasszikus szvingnóták, mint a legendás Don’t Mean a Thing vagy a Gin Tonic mellett helyet kapott jópár diszkós és nudiscós elem is, például a Hooked on You-ban vagy épp a Golden Arrow Demon Diaries-verziójában. De van bőven country-hatás is, felfokozott bendzsóval. Az album ismét változatos, sokszínű, jelen van a house, a downtempo, hiszen a kettes cédé inkább lassabb, érzelmesebb melódiákat tartalmaz, az első korongon viszont egyértelműen a trombita uralja a legtöbb számot.

Az elhíresült kanadai táncos, Take Some Crime prdukciója a Catgroove-ra

Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 2013-ban tarolt az Amadeus Austrian Music Awardson, ráadásul háromszor - a Legjobb Élő Előadás, a Legjobb Elektronikus Zene és a Legjobb Album kategóriában is besöpörte a szobrot. Minden albuma legalább kétszázötvenezer (!!!) példányban kelt el, és több mint hétszáz válogatáslemezre válogatták be a számait világszerte, sőt a Youube-on már százmillió fölötti nézettséget hozott össze.

Pénteken este a program fél hétkor kezdődik a Passed bemelegítésével, érdemes tehát korán érkezni. A jegyek már vészesen fogynak, de még azért akad pár nyolcezer forintos küzdőtéri jegy, szóval, aki szeretne menni, érdemes mihamarabb beszereznie sajátját, vagy nyerni nálunk.

Játék

Ki után következett a Parov Stelar a Koncertblog által is közvetített Fridge Fesztiválon? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz a Neo.)

A megfejtéseket szeptember 18-án, pénteken délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Parov tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül három nyertest választottunk: Iványi Andrást, Mosoni Gabriellát és Zoltán Júliát, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a péntek esti Parov Stelar Band-koncertre, a Budapest Parkba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!