Magyarország a fesztiválok hazája, nincs ez másként a goafesztekkel sem - a legnagyobb Ozora mellett ott a SUN (még ha idéntől kvázi zártkörű is), és a 2015-ben induló Samsara (nem beszélve a sok évvel ezelőtti No Man's Landről). És most a Tranceport, a Y-Production, a Goa.hu és a Psybaba Records szervezésében részesei lehetünk az első budapesti, beltéri, kétnapos psytrance-fesztiválnak is, a Dürer-kertben. A hosszúhétvége miatt csütörtök este kezdődő programon az egyik legnagyobb goa-dj-sztár Tristan mellett egészen komoly nemzetközisztár-parádé várható, a Fabio&Moonnal, Kramával, a Megalopsy-jal, E-Clippel, Audioformmal. Megvannak kétnapos bérletek nyertesei.

Krama

A buli több okból kiváló alkalom az irányzattal való ismerkedésre azoknak is, akik esetleg nem töröltek ki minden más bejegyzést naptárukból a hír hallatán. Egyfelől ezúttal nem kell messzire zarándokolni az időjárás kegyeire bízva magunkat, másrészt a szervezők oly biztos kézzel válogatták össze a fellépők nevét, hogy mindenki találhat magának ínyencséget.

Október 22-től 24-ig, tehát két nap és két éjjel fogja betölteni a Dürer termeit megannyi stílusú produkció, de a nappali programokat is érdemes lesz megtekinteni, hiszen azon fölül, hogy természetesen pillanatnyi szünet nélkül lehetőség adatik a táncra mindazoknak, akik bírják még szusszal, az irányzat szellemiségével oly szorosan összefonódó keleti spiritualitás, természetgyógyászat és törzsi hagyományok mentén felsorakoztatott előadások sorát nyílik lehetőségünk meghallgatni.

Csütörtök este – vagy inkább péntek hajnalban – a nagyszínpad sztárfellépője a hagyományosabb, könnyebben befogadható fullon/progresszív-psytrance határán egyensúlyozó, brit Tristan, aki az ezredforduló óta majd' minden fontos fesztivál biztos fellépője, többek közt Ozora lineupjából is kihagyhatatlan, és a tavaly őszi Dürer-buliján is tömegek tolongtak. Előadásában a dallamosabb, a mainstream trance-hez közelebb álló, kiszámíthatóbb izraeli jegyek keverednek a sötétebb tónusú brit hangzással. Legutóbbi albuma tavaly jelent meg Way of Life címmel.

Aztán napkelte előtt egy-két órával érkezik Belgrádból Marko Radovanovic, azaz E-Clip tempóban lötyögősebb, ám hangulatában nemegyszer ólomsúlyú progresszívműsorával. Déli szomszédaink nagyon érzik a pszichedelikus zenéket, számos nemzetközi szinten is ismert és elismert előadót adtak a világnak. E-Clip zenéjében azért kevesebb a vidám pillanat, ugyanakkor a techstílusok rajongói bizonnyal szívükbe zárják kíméletlen precizitással festett mechanikus világát.

És ezúttal a szellősebb ritmusok és népi hangszerek kedvelőinek sem kell távol maradniuk, hiszen péntek hajnalban a chill-teremben lép színre az orosz Goatika Creative Lab. Az általuk igen magas fokon művelt etno/tribal/ambient egyik fő jellemzője a hangszeres előadásmód, így aki nem kedveli az elektronikus tánczenét, ám nyitott új hangzásvilág befogadására, hosszú időre letáborozhat e teremben. Az oroszok minden dala külön világ, többnyire teljesen instrumentális, a nép-, világ-, elektronikus és rockzene megszámlálhatatlan eleméből gyúrtak utazós, pörgős, általában vidám elegyet. Worldmusic-rajongóknak szinte kötelező.

A dark-terem feltehetőleg nem lesz a legzsúfoltabb hely a fesztiválon, köszönhetően a tempónak, amiért már autópályán is büntetnek. Mindazonáltal a nap sztárfellépője egyenesen Buenos Airesből teszi tiszteletét egy háromórás szettel. A Megalopsy – Nicolas Zigurat és Matias Noise - régóta főszereplője nagy rendezvényeknek, s mivel mindketten a numetal és grunge felől érkeztek az elektronikus zenébe az ezredforduló tájékán, tehát ismervén kísérletező kedvüket, sok meglepetést tartogatnak az estére, még ha nem is a dúdolható kategóriából.

Az experimentális zenék kedvelőinek érdemes két nagyszerű magyar produkciót is aláhúzniuk a műsorfüzetben, hiszen Irgum Burgum etnós darktrance-alkotásai és Varázsló psycore/hitech-szerzeményei nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Persze egyik sem könnyű hallgatnivaló, szokni kell.

Tristan-buli idén Ozorán

Mikor csöndesen megérkezünk a péntek reggelbe, egyre lassuló és világosabb progresszív dallamokon felkészülhetünk az újabb esti próbatételre. A második nap legnagyobb neve a hazánkban szintén többször megfordult, német Fabio&Moon duó. Zenéjük könnyed kikapcsolódást ígér, akárcsak az első nap mainstreamesebb előadójáé, Tristané, bár ők a progresszív felé kötelezték el magukat. Műsoruk bártan ajánlható mindazoknak, akik most ismerkednének a pszichedelikus zenével. Direkt ritmusképletek, ugrálós, közepes tempó, könnyed, slágeres dallamok, szellős felépítés, rafinált trükkök: ez a német iskola és természetesen ők német Spin Twist Records húzóneve. Idén jelent meg új lemezük, a Be Who You Are.

Hajnali ötkor lép színre a görög Krama, a Spin Twist másik nagyágyúja. A projekt mögött a klasszikus műveltségű Dimitris Violitzis áll, aki korábban experimentális zenéket írt. A "krama" szó egyfajta fémötvözetet jelent, különféle stílusok ötvözetét. Violitzis maga powerprogressive-ként definiálja az általa megálmodott hangzást. Fellelhető benne a német minimalista szerkezet, csak epikusabb, izgalmasabb dallamokkal, kevésbé tech/indusztriális, inkább természetközelibb hangzással, sűrű hangszereléssel, nagy terekkel, ahol mindig süt a Nap vagy csillagos az éj. Nem más, mint a mediterrán népekre jellemző távolba révedés, könnyedség, világból kizökkentség, fűszerezve csipetnyi melankóliával. A Krama zenéje egyszerűen szép. Idén több ízben készült ellátogatni hozzánk, és most végre sikerül. Kétségkívül a Psyktoberfest egyik csúcspontja Krama fellépése.

Eközben a darkot váltó psytrance-teremben a sebesebb, sötétebb tónusú irányzat kiváló előadói között találjuk a szintén görög Audioformot, aki korábban punk-, ska-, metál- és blues-bandákban gitározott és billentyűzött, tehát Violitzishez hasonlóan más irányból közelíti meg az elektronikus zenét.

Mivel a buli nem ér véget hajnalban, érdemes maradni a hazai szcéna két nagyszerű előadójának műsorára is. Toge neve bejáratottnak számít, és Snag is régóta szállítja a kiváló minőségű fullonzenéket, elsősorban a dallamosabb, izraeli vonulatból.

A pszichedelikus zenékben nem kifejezetten érintetteknek is érdemes tenni egy próbát, hiszen a három teremben stílusok kavalkádjával ismerkedhetnek meg, a slágerlistás szerzeményektől az ücsörgős, lötyögős chillouton és elektronikába oltott szilaj világzenén át a legvadabb kísérletezős produkciókig.

Változatos belépők állnak rendelkezésre: az ötezres kétnapos elővételesből is van még, de ha elfogy, hatezerért még kapható lesz ugyanez, akárcsak a helyszínen, de akkor már hétezerért. Napijegyekből már csak háromezer-ötszázas van, illetve olyat is lehet, hogy valaki csak a nappali programokra megy egy ezresért. Nálunk ingyenjegy is van, de játszani kell érte.

Nyerj kétnapos jegyet!

Milyen "flow-nak" neveztük tavaly előtti ajánlónkban Fabio&Moon zenéjét? Helyes válasz: progresszív.

A megfejtéseket csütörtökön délután kettőig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Psyktoberfest tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Lukács Gergely és Versitz Lilla Barbarát, akik ingyen mehetnek a teljes Psyktoberfestre a Dürer-kertbe. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a fesztiválra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!