Fennállása során először játszik Magyarországon a Duke Ellington Orchestra, április 5-én a Budapest Kongresszusi Központban. A zenekar repertoárját természetesen az alapító művei teszik ki. A koncertjegyek hamarasan kaphatók a Ticket Express hálózatában.

A Duke Ellington Orchestra

Nemhogy Duke Ellington (1899-1974), de az általa alapított és 1974-es halála óta is működő zenekar sem fordult meg még Magyarországon. A Duke Ellington Orchestra április 5-én játszik először idehaza, a Budapesti Kongresszusi Központban.

A dzsesszreformátor zongorista-komponista halála után fia, Mercer vette át a zenekar vezetését. A fiú 1996-os temetése óta pedig az unoka, Paul viszi az Ellington Orchestrát. A nagyzenekar legújabban 2007 óta járja a világot, hogy Duke Ellington zenéjét népszerűsítse.

Maga Duke is szinte élete végéig koncertezett. Az előző évszázad húszas-harmincas éveiben a kis kluboktól a nagy színpadokig jutott, ő kezdeményezte a New York-i Carnegie Hallban 1945-től tíz éven keresztül futó nagyszabású dzsesszkoncert-sorozatot, melyen évről évre föl is lépett bandájával. A CH-ban mutatta be hosszabb lélegzetű darabját, a háromtételes Black, Brown, and Beige-t is.

A hatvanas években aztán a világ nagy templomaiban adott szakrális koncerteket együttesével. Zenéltek a chicagói Grace Episcopalban, a New York-i Katedrálisban, a párizsi St. Sulpice-ben, a barcelolnai Santa Maria de Marban és a londoni Westminster Apátságban.

A Duke Ellington Orchestra immár az unoka vezetésével, de nem a Bazilikában, hanem a Budapest Kongresszusi Központban játszik április 5-én. A koncertjegyek hamarosan elérhetők lesznek a Ticket Express hálózatán.

 

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)