Ismét (cikkünk és gömbkamerás felvételünk a 2010. decemberi előadásaikról) hazánkba látogat a világhíres Cirque de Soleil cirkusztársulat, ezúttal az Alegría című produkciójával. Az Alegría spanyol eredetű szó, boldogságot, örömöt jelent - ezt ünnepli tizenhét különböző ország ötvenöt artistája lélegzetelállító mutatványaikkal, május 17. és 20. között Budapesten is.

Minden előadáshoz természetesen saját műsorszámokat dolgoznak ki, az Alegríában láthatjuk például a szinkrontrapézszámot, mely a levegőben úszó duó tökéletes harmóniájára épül. Előadják az energikus légtornászszámot is, melyekben a gravitációval dacolva repülnek és szaltóznak tizenhárom méter magasan a színpad fölött.

Nagyon izgalmas és vibráló produkció a Power Track is; ez egy színpadba rejtett trambulinon alapuk, ennek segítségével adják elő az artisták precíz koreográfiájukat. A nézők láthatnak olyan klasszikus számokat is, mint a Cyr-kerék, ami nem más, mint az artista által hajtott nagy fémkarikával való mozgás.

A műsor utánozhatatlan hangulatához hozzájárulnak a fantasztikus barokkos kosztümök is. Az Alegría jelmeztárában több mint négyszáz különleges, egyéni tervezésű ruhadarab, méretre készített cipő, szárnyak, kalapok, fejdíszek és egyéb kiegészítők találhatók. A társulatnál négy  állandó munkatárs csak a jelmezekért felel, és az egyes helyszíneken további három kisegítő dolgozik mellettük, hogy minden jelmez tökéletes állapotban legyen a fellépésekre.

Az Alegría társulatának több mint száz tagja van, akik mind előadáson ott vannak. Ezeknek az embereknek több mint a fele artista, de a munkájuk kivitelezhetetlen lenne a kísérőstáb segítsége nélkül. A társulathoz tartozik saját szakács, az előadók életét segítő fizikoterápiás csapat, sportorvos. és persze szükség van jópár emberre, akik a díszletekkel, a színpadi technikával és a szervezéssel foglalkoznak.

A Cirque de Soleilt 1984-ben alapította egy húszfős utcai előadóművészekből álló csoport. Ma a hozzájuk kötődő cégeknél mintegy ötezer alkalmazott dolgozik, huszonkét különböző show-t mutatva be világszerte.

A társulat idén csupán öt előadást tart a Papp László Budapest Sportarénában a Livenation szervezésében, ezután egyből utaznak is tovább Csehországba. Nálunk május 17. és 20. között lépnek föl az Arénában, 19-én szombaton két előadás is lesz.

Boda Ada


Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)