Eljött az ideje az első igazi szabadtéri partynak is - április utolsó napján, a munka ünnepének előestéjén már este hétkor beindulnak a hangfalak a Duna-parti Verőcén, az első Csillagösvény - Anyahita partyn. Openair, nyolc külföldi fellépő, mágikus környezet - megvan, kik mennek ingyen.

Azt gondoljuk, a goaszubkultúrának két szubsztanciális leágazása alakult ki az elmúlt, nagyjából két és fél évtized alatt. Az egyik a természetközeli, "klasszikus hippis", a másik pedig a "space-es", helyenként kicsit steampunkos, de nagyon futurisztikus vonal. A zenékben mindez talán kevésbé is jelenik meg, mint a külsőségekben, artworkökben, party- és fesztivál-layoutokban, kísérő- és promószövegekben.

Mindezt hamarosan bővebben is kifejtjük egy cikkben, most csak azért jutott eszünkbe ezzel felütni az első Csillagösvény party ajánlóját, mert ennek a bulinak a "mondaköre" egyszerre space-es és a legkevésbé sem futurisztikus. Olvassuk csak a party felvezetőjét (kicsit rövidítve, szerkesztve):

Az első földönkívüli leszállást az Arvisurák időszámításunk előtt tizenháromezer évvel ezelőttre teszik, majd újabb csoportok érkeztek több hullámban. Mivel a Földön a pólusváltással járó kataklizmák miatt elvadult állapotok uralkodtak, ezek a földönkívüliek kifejezetten tanító, fejlődést elősegítő szándékkal érkeztek. Hoztak magukkal gabona- és egyéb vetőmagvakat, gyógynövényeket, nem egyszer pedig állatkölyköket is, így kerültek a Földünkre például az első pulikutyák vagy delfinek is. Az idők folyamán a két bolygó közti távolság nőtt, így a látogatások száma is egyre csökkent, de más módszerekkel máig is figyelik viselkedésünket, fejlődésünk irányát. Az Arvisura szent irat, krónika, mely meghatározatlan idő óta íródik. Leírások szerint a Földön Anyahita kezdte el írni. Anyahita égi asszony, aki hét társával együtt érkezett több mint tízezer éve Ataisz szigetére. Űrhajójuk meghibásodott, így nem tudtak visszatérni lakóhelyükre, a Szíriuszra. A Földön több gyermeke született, de egyikük, Van születésekor Anyahita megbénult. Ekkor kezdte el leróni az égi tudást, az ő Arvisuráját.

Fantasztikus sztori, és imádnánk, ha igaz lenne (vö. a magyarok szíriuszi eredetűek), de egy rengetegben zajló, szabadtéri goaparty felvezetőjének úgyszólván tökéletes (és most hagyjuk figyelmen kívül az ezzel összefüggésbe hozható konteós nagymagyarkodást, mely tényleg szíriuszi eredetűnek gondolja a magyarokat). A szervező Free Energy Productions első Csillagösvény partyját Anyahitáról, a monda szerinti első Arvisura-író földönkívüli nagyasszony nevezte el (a második, június hatodikai névadója pedig Agaba lesz).

A bulit a főszervező Dolphin (Future Tribe Office) kezdi este hétkor, és egészen tízig pakol, feltehetően frankó felvezetős, de már keménykedő fullonokat. Őt váltja az izraeli Daniel Lesden progpsy-os, fullonos, "izraelis" live-programmal, majd éjféltől ugyanilyennel a brit Syncronicity adja alánk a lovat, várhatóan sokkal durvább ütemekkel (ez egyébként a kettőkor fellépő Module Virus másik projektje). Ő csak egy órát zenél, akárcsak a marokkói Illustrator (Psynon Records; ugyancsak éjszakai fullonos, darkos élőprogrammal), majd kettőtől hajnal fél hatig csak britek lesznek a színpadon, csupa liveacttel: kettőtől Module Virus, háromtól Chris Rich (mindketten a Bomshanka Recordstól), fél öttől pedig Sinerider (24/7 Records).

Innentől egy izraeli blokk következik (még mindig live-ok): progpsy-os Side Effect reggel hétig, és a talán legismertebb, de mindenképp a legrégebbi név Space Cat, fél kilencig. Innentől két magyar rakosgatja a zenéket, ráadásul két igazán élvonalbeli: először Tsubi (Radiozora), majd délelőtt fél tizenegytől Görgő. Utána, délután fél egy és kettő, illetve kettő és négy között is lesz még zene, de még nem tudni, kik keze alól.

A helyszín a Dunakanyar, konkrétan Verőce, valahol az erdőben (a Duna-Ipoly Nemzeti Vadaspark területén, pontos helyszín és egyéb lokációs infók itt), lesz Tűzmadarak-show, a dekó a Free Energy munkája, a vizuálért pedig a Global Illumination felel. A belépő hatezer forint, de aki velünk játszik, ingyen mehet.

Nyerj jegyet!

Hány perces szettre volt kiírva Dolphin a tavalyi év legjobb beltéri goapartyján, a Space Cat/Hux Flux-bulin? (Segítség akkori ajánlónk végefelé, a helyes válasz: kilencvenpercesre.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra várjuk Csillagösvény tárggyal április 30-án, pénteken délután háromig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Bokády Gergelyt és Fedor Balázst, akik ingyen mehetnek az aznap esti első Csillagösvény - Anyahita partyra, Verőcére. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!